Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου 2010

Για τη συγκέντρωση και τη διαδήλωση στις 15 Δεκεμβρίου

Σήμερα στη Νάξο έγιναν καλέσματα για συγκέντρωση από την Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση, τη δημοτική παράταξη “Πολίτες για τα νησιά μας”, τον ΣΥΡΙΖΑ, την ΕΛΜΕ Ν.Κυκλάδων, τον Σύλλογο Δασκάλων και την τοπική επιτροπή του ΠΑΜΕ. 
Η συγκέντρωση στην Πλατεία Μανδηλαρά έγινε στις 11.00πμ και συνολικά συμμετείχαν περί τα 100-150 άτομα, μικρή συμμετοχή σε σχέση με την ολοκληρωτική επίθεση που δέχεται η κοινωνία από το κεφάλαιο και το κράτος.
Στη συγκέντρωση έγιναν αντιπαραθέσεις και λεκτικές αντεγκλήσεις ανάμεσα σε άτομα της Ανοιχτής Συνέλευσης και της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου με τους κουμανταδόρους του ΠΑΜΕ, οι οποίοι δεν άφηναν άλλους να χρησιμοποιήσουν τη μικροφωνική, σε μια ακόμα επίδειξη σταλινισμού και κλασικού κκεδικου σεχταρισμού. Ένα ακόμα εξοργιστικό γεγονός είναι ότι, διεκδικώντας την ηγεμονία στην κινητοποίηση, επαναλάμβαναν διαρκώς ότι είναι συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Ωστόσο, σύντροφοι και συντρόφισσες άρχισαν να διαβάζουν κείμενα άλλων συλλογικοτήτων από τη ντουντούκα, να φωνάζουμε συνθήματα ενάντια σε κράτος και κεφάλαιο και στους γραφειοκράτες, και ξεκαθαρίσαμε δημόσια ότι συμμετέχουμε στην γενική πανελλαδική και πανευρωπαϊκή κινητοποίηση ενάντια στην επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα, και προφανώς δεν συμμετέχουμε στη συγκέντρωση του, νεοσύστατου στη Νάξο, ΠΑΜΕ.
Μετά την αποχώρηση του ΠΑΜΕ (σε στυλ κηδείας) η συγκέντρωση συνεχίστηκε για λίγη ώρα ακόμα με την ανάγνωση κειμένων από τη ντουντούκα. Δυστυχώς οι καθηγητές και οι δάσκαλοι θεώρησαν ότι έληξε εκεί η παρέμβασή τους, και οι υπόλοιποι (περί τα 80 άτομα) πραγματοποιήσαμε πορεία διαμέσου του παραλιακού δρόμου και διασχίσαμε τον κεντρικό εμπορικό δρόμο καταλήγοντας στο Νοσοκομείο Νάξου. Η πορεία είχε παλμό και φωνάζονταν διαρκώς συνθήματα, μοιράζονταν προκηρύξεις και πετιούνταν τρικάκια.

Μια μικρή υποσημείωση: Υπήρξαν άνθρωποι από το μπλοκ του ΠΑΜΕ οι οποίοι διαφοροποιήθηκαν και ντράπηκαν για τη στάση της ηγεσίας τους. Σε αυτούς απομένει να διαχωριστούν και πλήρως…


Περισσότερες φωτογραφίες και η προκήρυξη της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας που μοιράστηκε ακολουθούν παρακάτω:


ΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ!!!
Η διαχείριση της καπιταλιστικής κρίσης από το ελληνικό κράτος και τ’ αφεντικά επιτάσσει τον βίαιο μετασχηματισμό της κοινωνίας με όποιο πολιτικό και κοινωνικό κόστος χρειαστεί. Προκειμένου να εξασφαλίσουν τη διαιώνιση του εκμεταλλευτικού και καταπιεστικού συστήματος, λεηλατούν εργασιακά δικαιώματα κατακτημένα εδώ και έναν αιώνα, προωθώντας νομοσχέδια για την μείωση των μισθών, την απελευθέρωση των απολύσεων, τις ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων.
Τα νέα μέτρα έρχονται να προστεθούν στην εξαθλίωση που υπάρχει σε ένα ολοένα αυξανόμενο κομμάτι της κοινωνίας ,αφού εδώ και έναν χρόνο, η κυβέρνηση σε αρμονική συνεργασία με το ΔΝΤ και την ευρωπαϊκή ένωση, σπρώχνει στην ανεργία και την ανέχεια χιλιάδες ανθρώπους. Η υγεία και η παιδεία εμπορευματοποιούνται και τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωσή μας μετατρέπονται σε είδος πολυτελείας, με τις δυσβάσταχτες αυξήσεις σε ρεύμα, νερό και είδη διατροφής.
Οι ξεπουλημένες συνδικαλιστικές ηγεσίες μπλοκάρουν τη δυναμική των αγώνων και εμποδίζουν τους εργαζόμενους από το να μετατρέψουν την οργή και αγανάκτησή τους σε αντίσταση. Συνεπείς στο ρόλο τους ως δεκανίκι του συστήματος, παζαρεύουν με τους εργοδότες το ύψος των μειώσεων των μισθών, εγκλωβίζοντας, αφενός, τον κόσμο στην ηττοπάθεια και τη μοιρολατρία, και αφετέρου, με τη συναίνεσή τους συμβάλλουν στην καταλήστευση των εισοδημάτων των εργαζομένων.
Από την άλλη, τα ΜΜΕ –φερέφωνα του κράτους, συκοφαντούν ανελέητα τους αγώνες και τους αγωνιστές, και στρέφουν τις διάφορες κοινωνικές ομάδες τη μία ενάντια στην άλλη, όπως είδαμε πρόσφατα με τους ναυτεργάτες. Τα φαινόμενα του κοινωνικού κανιβαλισμού θρέφονται από τις βασικές αξίες του καπιταλιστικού συστήματος, την εξατομίκευση και τον ανταγωνισμό, αφού πρυτανεύει το “ο καθένας για πάρτη του ”. Στις σημερινές συνθήκες οι πιο φτωχές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως οι μετανάστες, υφίστανται όχι μόνο τη συστημική βία αλλά και ένα διάχυτο κοινωνικό, όσο και κατευθυνόμενο από την εξουσία, ρατσισμό.
Παράλληλα, η εξουσία σκόπιμα επενδύει στο φόβο και στην έλλειψη προοπτικής για να κρατήσει την κοινωνία καθηλωμένη και υποταγμένη. Επειδή όμως η οργή απειλεί να ξεχειλίσει, το κράτος οργανώνει όλο και πιο ολοκληρωτικά την καταστολή ενώ οδεύει ολοταχώς προς τη φασιστικοποίηση. Σήμερα είναι συνηθισμένη πρακτική του κράτους να αντιμετωπίζει τα αντιστεκόμενα κομμάτια της κοινωνίας με την ωμή βία των κατασταλτικών μηχανισμών.
Απέναντι στην ολοκληρωτική επίθεση κράτους και κεφαλαίου αν συνεχιστεί η απάθεια και η εξατομίκευση, τότε είναι σίγουρο ότι οδηγούμαστε στη διάλυση της κοινωνίας. Η αυτοοργάνωση και η συλλογικοποίηση, οι αδιαμεσολάβητοι αγώνες σε όλα τα μέτωπα, στους χώρους δουλειάς, στις γειτονιές και στα χωριά, και η έμπρακτη αλληλεγγύη σε όσους αντιστέκονται και αγωνίζονται, είναι η μόνη προοπτική ζωής.
Απέναντι σε ένα σύστημα που το μόνο που έχει να προσφέρει είναι ακόμη περισσότερη καταπίεση και εκμετάλλευση, είναι πια καιρός να θέσουμε τους όρους της δικής μας κοινωνικής και ταξικής αντεπίθεσης, μέσα από τα σωματεία βάσης, τις ανοιχτές συνελεύσεις σε γειτονιές, τους αυτοδιαχειριζόμενους χώρους αντίστασης. Ήρθε ο καιρός ο φόβος και η αμηχανία να μετατραπούν σε συλλογικούς αγώνες διαρκείας που θα γκρεμίσουν τον καπιταλισμό και θα στείλουν στους υπονόμους της ιστορίας τους εκπροσώπους και τους υποστηρικτές του.
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΑΞΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!
ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΑΓΩΝΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΣΤΕΚΟΝΤΑΙ!
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου




Μπροστά από το Νοσοκομείο Νάξου έληξε η διαδήλωση

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

το ΠΑΜΕ εκανε πορεια μαζι σας ή χωριστα και ποσο κοσμο ειχε;

Ανώνυμος είπε...

Το ΠΑΜΕ μόλις τέλειωσε το πρόγραμμά του πήρε το πανό του και ήταν καμιά 50αριά άτομα που πορεύτηκαν ανάποδα στον παραλιακό δρόμο χωρίς συνθήματα χωρίς τίποτα για να πάνε στα γραφεία τους και να αφήσουν το πανό τους. Άλλωστε το κλίμα ανάμεσά τους είχε παγώσει αφού ένα υπολογίσιμο κομμάτι του δεν ενέκρινε τη σεχταριστική όσο και αυταρχική στάση της γραφειοκρατικής ηγεσίας του. Στην τοπική μας κοινωνία άλλωστε είναι εύκολα αναγνωρίσιμες οι συλλογικότητες και οι άνθρωποι που αγωνίζονται με σταθερότητα και συνέπεια χρόνια τώρα και γι αυτό δεν ήταν εύκολο να πείσουν ότι αυτοί κατέχουν το μονοπώλιο της αντίστασης. Χαρακτηριστικά, μέλη του ΠΑΜΕ δήλωσαν ότι δεν θα ξανακατέβουν σε εκδηλώσεις του και αισθάνονταν φανερά ντροπιασμένοι και αμήχανοι για την απαράδεκτη συμπεριφορά του σκληρού πυρήνα. Και μάλιστα όταν διαβάζαμε από τη ντουντούκα κείμενα της Αυτόνομης, όταν κάποιο κκεδες επιχείρησαν να ανεβάσουν την ένταση της μουσικής για να μας καλύψουν, ορισμένοι από τα έντιμα μέλη του ΠΑΜΕ τους υποχρέωσαν να χαμηλώσουν την ένταση για να ακουγόμαστε. Και είναι εδώ ευκαιρία να το πούμε ότι στις τάξεις του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ υπάρχουν γνήσιοι αγωνιστές οι οποίοι δεν συμμερίζονται τη σεχταριστική-σταλινική αντίληψη των κομματόσκυλων. Και με αυτούς θα ξαναβρεθούμε...