Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΟΙΧΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΝΑΞΟΥ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΗΣ 15ΗΣ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ



Σήμερα 15 Δεκεμβρίου, είναι λυπηρό να βρισκόμαστε στη θέση να πρέπει να καυτηριάσουμε τη στάση της ηγεσίας της νεοσύστατης τοπικής επιτροπής του ΠΑΜΕ στη σημερινή απεργιακή συγκέντρωση που έγινε στην παραλία της Χώρας.

Η “Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση” η οποία δραστηριοποιήθηκε αρχικά από τον περασμένο Μάρτη και στην οποία συμμετέχουν άτομα και συλλογικότητες, αγρότες, εργαζόμενοι και άνεργοι, την άνοιξη διοργάνωσε τέσσερεις συγκεντρώσεις με διαδηλώσεις, με την κατάληψη του Επαρχείου Νάξου και την ανοιχτή παρέμβαση-προβολή ταινίας στην Πλατεία Μανδηλαρά στα τέλη του περασμένου Μάη.

Οι διαδικασίες της Ανοιχτής Συνέλευσης ήταν πάντα ανοιχτές (όπως υποδηλώνει και το όνομά της) στη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται να αγωνιστούν ενάντια στη λαίλαπα της επίθεσης του κεφαλαίου και του κράτους στην κοινωνία. Έτσι λοιπόν, στη βάση μη ιεραρχικών διαδικασιών και με τη λογική της αυτοοργάνωσης να πρυτανεύει, η Συνέλευση προχώρησε στην πραγματοποίηση των αγωνιστικών εκδηλώσεων που προαναφέραμε.

Σε κάθε περίπτωση που η Συνέλευση έστηνε μικροφωνική, το μικρόφωνο ήταν προσβάσιμο σε κάθε αγωνιζόμενο-η που επιθυμούσε να διαβάσει ένα κείμενο και η ντουντούκα στις διαδηλώσεις δινόταν σε όλους για να φωνάξουν τα συνθήματα που τους εξέφραζαν.

Αυτή η πολιτική κουλτούρα δεν έκρυψε αλλά ούτε και συγκάλυψε τις πολιτικές διαφωνίες και αντιπαραθέσεις που δυνητικά υπάρχουν στο εσωτερικό κάθε πολυσυλλεκτικού-μετωπικού σχήματος, ωστόσο η Συνέλευση προκρίνει την ενότητα στον αγώνα και την αντίσταση απέναντι στην ολομέτωπη επίθεση που έχει εξαπολύσει ο καπιταλισμός και το κράτος στην κοινωνία.

Στις αρχές Δεκέμβρη συζητήθηκε αρχικά η συνέχιση της Ανοιχτής Συνέλευσης με πρώτο σταθμό τη σημερινή πανελλαδική-πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και όταν πληροφορηθήκαμε ότι καλεί το ΠΑΜΕ Νάξου στην πλατεία Μανδηλαρά, κινηθήκαμε με γνώμονα ακριβώς την πεποίθησή μας ότι πρέπει να συνεχίσουμε την ενότητα στο δρόμο. Γι αυτόν και μόνο το λόγο καλέσαμε τη συγκέντρωσή μας στην πλατεία Μανδηλαρά, προσδοκώντας ότι το τοπικό ΠΑΜΕ δεν θα αναπαράγει τη μιζέρια και τον απομονωτισμό που επικρατεί στις μεγάλες πόλεις. Άλλωστε θα ήταν κάπως γελοίο να οργανωθούν δυο συγκεντρώσεις σε απόσταση 200 μέτρων σε μια τοπική κοινωνία που θα κοιτούσε απορημένη.

Όμως δυστυχώς η συμπεριφορά της ηγεσίας του ΠΑΜΕ Νάξου ήταν κατώτερη των περιστάσεων και δεν άφησαν να διαβαστούν κείμενα άλλων συλλογικοτήτων από τη μικροφωνική, λέγοντας ότι η συγκέντρωση είναι του ΠΑΜΕ. Διευκρινίσαν βέβαια ότι τα σωματεία μπορούν να διαβάσουν, αφού περάσουν τα κείμενά τους από τη γραμματεία!!!  
Ωστόσο όσες κινήσεις, σωματεία και συλλογικότητες κάλεσαν σήμερα σε συγκέντρωση στη Νάξο ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ.

Η σημερινή ολομέτωπη επίθεση δεν πλήττει μόνο ορισμένους κλάδους ή κομμάτια της κοινωνίας αλλά στοχεύει στην συνολική αναδιάρθρωση της κοινωνίας με όρους διάλυσης. Γι αυτό αντιμετωπίζεται μόνο με την ανάπτυξη αντίστασης και αλληλεγγύης σε όλα τα μέτωπα, με το ξεπέρασμα των συντεχνιακών λογικών και της συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας. Διότι “αν ο καθένας κοιτάει την πάρτη του, τότε όλοι μαζί θα πάμε στο 19ο αιώνα”.
 
Σαν “Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση” θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στην κατεύθυνση της ενότητας στον αγώνα αλλά και με σεβασμό στα ιδιαίτερα πολιτικά χαρακτηριστικά των συνιστωσών του κινήματος, έναν σεβασμό που φυσικά τον απαιτούμε και εμείς.

Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση

Υ.Γ. Κάποια μέλη του ΠΑΜΕ δυσανασχέτησαν με τη συμπεριφορά των υπόλοιπων. Ελπίζουμε ότι αυτό θα φέρει επαναπροσδιορισμούς…

Δεν υπάρχουν σχόλια: