Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Καταγγελία του σωματείου εργαζομένων στο δήμο Νάξου

Αναδημοσίευση από Naxos News

Ο σύλλογος διοικητικού και εργατοτεχνικού προσωπικού του δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, κατήγγειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου, προς το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και προς άλλες συναρμόδιες υπηρεσίες και θεσμικούς φορείς ως παράνομη την απομάκρυνση των κάδων από την παραλία της Νάξου και την εφαρμογή αποκομιδής απορριμμάτων με τη μέθοδο πόρτα-πόρτα, που εφάρμοσε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος, καθώς και το γεγονός της υβριστικής και αήθους επίθεσης που εξαπέλυσε κατά του προέδρου του σωματείου, όταν εκείνος του εξέφρασε την αντίρρησή του για ενέργειές του...

Το σωματείο εργαζομένων κάνει λόγο για καταστρατήγηση του Κανονισμού Καθαριότητας και άνιση μεταχείριση των πολιτών από το δήμο
Bookmark and Share
 Αναλυτικά, το καταγγελτικό έγγραφο του σωματείου

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ & ΕΡΓΑΤΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΝΑΞΟΥ
ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ Π.Ο.Ε. - Ο.Τ.Α.
Νάξος, 14 Μαΐου 2013
Αρ. πρωτ.: 27
ΠΡΟΣ:
1. Εισαγγελία Πρωτοδικών Νάξου
2. Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας Νάξου
3. Λιμεναρχείο Νάξου
4. Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
i. Τμήμα Περιβάλλοντος Κυκλάδων
ii. Τμήμα Μεταφορών
iii. Γραφείο Δημόσιας Υγιεινής & Κοινωνικής Μέριμνας
(δια Περιφερειακής Ενότητας Νάξου)
5. Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου
6. Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α.
ΚΟΙΝ.:
1. Δήμο Νάξου & Μικρών Κυκλάδων
2. Επικεφαλείς Δημοτικών Παρατάξεων
3. Μέλη του συλλόγου
ΘΕΜΑ: Καταγγελία για παράνομες ενέργειες στην λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας
Το Διοικητικό Συμβούλιο των εργαζομένων του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, σε πρόσφατη συνεδρίασή του και με αφορμή την υβριστική και αήθη επίθεση του αντιδημάρχου καθαριότητας του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων κ. Πολυκρέτη Εμμανουήλ κατά του προέδρου του συλλόγου, όταν εκείνος του εξέφρασε την αντίρρησή του για ενέργειές του που αφορούν τη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας, αποφάσισε ομόφωνα να καταγγείλει το ανωτέρω γεγονός και τις παράνομες πρακτικές που εφαρμόζονται από τη Δημοτική Αρχή, στη λειτουργία της υπηρεσίας καθαριότητας.

Συγκεκριμένα ο αντιδήμαρχος καθαριότητας, αδιαφορώντας πλήρως για τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, αλλά και για την εκ της θέσης του ειδική υποχρέωση να εφαρμόζει και να τηρεί τους νόμους του κράτους, αποφάσισε κατά παράβαση νόμων και διατάξεων (π.χ. εργατική νομοθεσία, κίνηση οχημάτων, κανονισμός καθαριότητας του Δήμου), την εφαρμογή σε συγκεκριμένη περιοχή της Χώρας Νάξου ενός συστήματος αποκομιδής που πιθανά να αποτελεί «πανελλαδική» πρωτοτυπία.

Έτσι, αφού συσκέφθηκε με τους φορείς που επέλεξε εκείνος, αποφάσισε την απομάκρυνση κάθε μηχανικού μέσου αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών (κάδων) από την παραλία της Χώρας Νάξου και τη διενέργεια της αποκομιδής με το σύστημα «πόρτα – πόρτα». Δηλαδή δύο εργαζόμενοι πηγαίνουν στην πόρτα κάθε επιχείρησης και παραλαμβάνουν τα όποια απορρίμματα έχουν, τα εναποθέτουν σε ανοικτό ημιφορτηγό (μετασκευασμένη πρώην νεκροφόρα) και από εκεί τα μεταφέρουν σε πρέσα συμπίεσης που βρίσκεται στο πάρκινγκ της Μητρόπολης.

Με την ενέργεια αυτή καταστρατηγείται πλήρως ο νέος κανονισμός καθαριότητας του Δήμου, ο οποίος εγκρίθηκε με τη με αρ. 227/13-8-12 (ΑΔΑ: Β4ΓΘΩΚΗ-ΛΛΚ) απόφαση Δ.Σ. και στον οποίο δεν προβλέπεται πουθενά τέτοια «μέθοδος» αποκομιδής απορριμμάτων. Επιπλέον υπάρχει άνιση μεταχείριση των δημοτών στο θέμα αυτό, καθώς κάποιοι δημότες τυγχάνουν «ειδικής μεταχείρισης» από πλευράς Δήμου, με την παραλαβή των απορριμμάτων από την πόρτα τους. Στο σημείο αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να επισημανθεί ότι εισηγητής του κανονισμού καθαριότητας ήταν ο αναφερόμενος αντιδήμαρχος.

Οι ανωτέρω εργαζόμενοι (πλην του οδηγού), καθώς και πολλοί άλλοι (περίπου 25 – 30), εργάζονται ως «εθελοντές», με την έννοια ότι δε μισθοδοτούνται (στην παρούσα φάση). Ωστόσο, η εργασία αυτή είναι εθελοντική κατ’ επίφαση. Οι ανωτέρω εργαζόμενοι βρίσκονται υπό καθεστώς άτυπης ομηρείας, καθώς τους έχει δοθεί η υπόσχεση ότι σε επικείμενες εργολαβίες καθαριότητας, ύδρευσης κ.λπ. του Δήμου, θα προσληφθούν από τους μελλοντικούς εργολάβους, με διαμεσολάβηση του Δήμου και οι ημέρες «εθελοντικής» εργασίας, θα μετατραπούν τότε σε «ρεπό» (άρα πρόκειται ουσιαστικά για «μαύρη εργασία»).

Η πρακτική αυτή διευκολύνεται από το γεγονός ότι οι εργολαβίες αυτές, τις οποίες έχουμε κατ’ επανάληψη καταγγείλει ως «εργολαβίες μαϊμού», εκτελούνται βάσει συμβάσεων που φέρουν πλήθος αοριστιών (κατά την άποψή μας σκοπίμως), με αποτέλεσμα την αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου από τα αρμόδια όργανα. Αξίζει δε να σημειωθεί, κανένας από τους ανωτέρω «εθελοντές» δεν είναι δηλωμένος στην Επιθεώρηση Εργασίας, ενώ χρήζει έρευνας και το κατά πόσο τηρείται η νομοθεσία Κοινωνικής Ασφάλισης για αυτούς. Τέλος, δεδομένου ότι κανένας από τους ανωτέρω εργαζόμενους δεν έχει οποιαδήποτε σχέση εργασίας με τον Δήμο, δε μπορεί να επιβιβάζεται σε οχήματα του Δήμου και πολύ περισσότερο να τα χειρίζεται – οδηγεί, όπως γίνεται μέχρι τώρα και έχει κατ’ επανάληψη καταγγελθεί από τον σύλλογό μας, χωρίς κανένα αποτέλεσμα μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με το όχημα που πραγματοποιεί την μεταφορά των απορριμμάτων, είναι ξεκάθαρο ότι είναι εντελώς ακατάλληλο για την εκτέλεση της ανωτέρω εργασίας και επιπλέον δεν έχει εφοδιαστεί με την απαιτούμενη άδεια από το Τμήμα Μεταφορών της οικείας Περιφέρειας.

Επιπροσθέτως, με την απομάκρυνση κάθε μηχανικού μέσου αποκομιδής απορριμμάτων και ανακυκλώσιμων υλικών από την παραλία της Χώρας Νάξου, αλλά και πίσω από αυτήν (Παλιά Χώρα), έχουν δημιουργηθεί σημαντικά προβλήματα συσσώρευσης απορριμμάτων στα περιφερειακά σημεία της πόλης που έχουν απομείνει κάδοι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εστίες μόλυνσης και γενικά να επιβαρύνονται οι περιοχές αυτές (π.χ. Παπαβασιλείου, μαρίνα σκαφών, τελωνείο, πάρκινγκ Μητρόπολης).

Επιπλέον, θα πρέπει να σχολιάσουμε ότι, παρόμοιου τύπου λύσεις που χαρακτηρίζονται από τη λαϊκή ρήση «λύσεις του ποδαριού», οι οποίες δε βασίζονται σε κανενός είδους επιστημονικό υπόβαθρο και δεν αποτελούν μέρος ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού, είναι καταδικασμένες να αποτύχουν.

Άλλωστε, ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, εξ όσων γνωρίζουμε, έχει αναθέσει στο Τμήμα Περιβάλλοντος του Ε.Μ.Π. υπό την καθηγήτρια κ. Λουιζίδου, την εκπόνηση σχετικής μελέτης για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση των Απορριμμάτων του Δήμου. Τί πιο απλό λοιπόν να περιμέναμε την ολοκλήρωση της ανωτέρω μελέτης, αντί να προχωρούμε σε πρόχειρες – αποσπασματικές και κυρίως παράνομες ενέργειες;

Μέχρι τότε, αρκεί από πλευράς της Δημοτικής Αρχής και ιδίως του αρμόδιου αντιδημάρχου, η πιστή εφαρμογή του κανονισμού καθαριότητας που ο ίδιος εισηγήθηκε και ψήφισε, αναφορικά με τις υποχρεώσεις του Δήμου και των δημοτών. Κανένα πρόβλημα δε θα υπήρχε ούτε στην παραλία, ούτε και πουθενά αλλού, αν οι κάδοι ήταν καινούριοι ή συντηρημένοι, αν δεν υπήρχαν απορρίμματα έξω από αυτούς, αν τα καπάκια έκλειναν και κυρίως αν πλένονταν και απολυμαίνονταν συχνά με ένα όχημα – πλυντήριο κάδων, όπως ρητά προβλέπεται στον κανονισμό.

Επίσης, είμαστε υποχρεωμένοι να καταγγείλουμε για άλλη μια φορά, το γεγονός ότι μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί και δεν λειτουργεί οργανωμένο γραφείο κίνησης οχημάτων – μηχανημάτων, δεν τηρείται η νομοθεσία περί κίνησης οχημάτων του δημοσίου και δεν υπάρχει έλεγχος για τις κινήσεις αυτών.

Αποτέλεσμα αυτού είναι να επικρατεί χάος στην κίνηση των οχημάτων – μηχανημάτων, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα σε παράνομη χρήση τους από οποιονδήποτε και για οποιονδήποτε λόγο, ακόμη και μη υπηρεσιακό, οδηγώντας σε κατασπατάληση δημοσίου χρήματος. Ο λόγος που μέχρι σήμερα δεν έχει συσταθεί το ανωτέρω γραφείο κίνησης από καμία δημοτική αρχή έως τώρα και μετά από σειρά καταγγελιών που έχουμε κάνει, θεωρούμε ότι δεν είναι τυχαίος. Η διαχείριση ενός σημαντικού στόλου οχημάτων – μηχανημάτων – προσωπικού, χωρίς την διαμεσολάβηση των «ενοχλητικών» υπηρεσιακών παραγόντων, είναι σημαντικό εργαλείο για την εκλογική επιτυχία κάθε δημοτικής αρχής, μέσω των πελατειακών σχέσεων.

Καταλήγοντας, δηλώνουμε ότι οι εργαζόμενοι του Δήμου, θα καταγγέλλουμε και θα αγωνιζόμαστε, για την αποτροπή κάθε ενέργειας, από όπου και αν προέρχεται, που αποσκοπεί σε άνιση και επιλεκτική μεταχείριση των δημοτών ή των εργαζομένων και τελικά πλήττει τα συμφέροντα και την αξιοπιστία του ίδιου του Δήμου.
Για τo Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Φυρογένης Απόστολος
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Αναματερός Ιωάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια: