Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 10 Μαΐου 2013

ΠΕΤΑΕΙ Ο ΓΑΪΔΑΡΟΣ;



Πετάει αν πιστέψουμε την ιδιωτική εταιρεία, τον πρόεδρο της ΕΑΣ
και τον δήμαρχο…

Την Παρασκευή 26 Απρίλη, στο δημαρχείο Νάξου, παρακολουθήσαμε την κηδεία του νοσοκομείου με τις ευλογίες των δημοτικών αρχών και της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου.
Η εταιρεία INTERAMERICAN κλήθηκε από τους προαναφερθέντες να παρουσιάσει το ομαδικό πρόγραμμα ασφάλισης των μελών της ΕΑΣ, και όχι μόνο.
Οι τεχνοκράτες της εταιρείας, παρά την ανικανότητά τους να απαντήσουν σε ουσιώδη ερωτήματα, μας τόνισαν το «κοινωνικό τους έργο», πατώντας στις ελλείψεις και την πλήρη απαξίωση του ΕΣΥ – που δεν ήρθαν από τον ουρανό αλλά κατόπιν κυβερνητικών επιλογών και δεσμεύσεων – καθώς με τις επιταγές της τρόικας ενεργοποιείται αυτόματα η εισβολή των ιδιωτών σε όλα τα πεδία των κοινωνικών αναγκών.
Δίπλα τους καμάρωναν ο δήμαρχος και ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού που όταν πήραν το λόγο, με περισσό θράσος, εξέθεσαν τους «αγώνες» τους για να στελεχωθεί το νοσοκομείο – δηλαδή τη μία επίσκεψη στο Υπουργείο Υγείας από τη μεριά του δήμου και την «παραχώρηση» στο νοσοκομείο ενός ανειδίκευτου οδηγού από τον συνεταιρισμό... Ευτυχώς τα επιχειρήματα της εταιρείας κατέρρευσαν σαν χάρτινος πύργος, καθώς τα ερωτήματα που τέθηκαν ήταν ουσιαστικά και αποδόμησαν τελείως το πλάνο της κερδοσκόπων. Η αμηχανία τους ήταν εμφανής καθώς δεν γνώριζαν καν ότι οι νυχτερινές πτήσεις από ιδιώτες δεν είναι εφικτές. Όταν, δε, τέθηκε το σχεδόν καθημερινό, κατά τους χειμερινούς μήνες, πρόβλημα των μποφόρ που απαγορεύει τις πτήσεις του αεροπλάνου της εταιρείας, απέφευγαν επιμελώς να απαντήσουν.
Οι γιατροί του νοσοκομείου από την πλευρά τους τόνισαν ότι ως δημόσιοι λειτουργοί απαγορεύεται να απευθυνθούν σε ιδιωτική εταιρεία εφόσον είναι υποχρεωμένοι να απευθυνθούν στο ΕΚΑΒ, που και τον εξοπλισμό διαθέτει και την εμπειρία στις αεροδιακομιδές, ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Το καλύτερο όμως μας το κράταγαν για το τέλος: Εκτός του ότι ο ασθενής πρέπει να αρρωστήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας και να μην έχει πάνω από 6 μποφόρ, πρέπει και η κατάσταση της υγείας του να έχει σταθεροποιηθεί. Με λίγα λόγια, αυτομάτως αποκλείονται οι πολυτραυματίες και οι πολύ σοβαρές καταστάσεις υγείας, αυτοί δηλαδή ακριβώς που χρήζουν άμεσης πρόσβασης σε στελεχωμένα νοσοκομεία.
Παρά την πλήρη αποδόμηση του «οικονομικού πακέτου» που προσέφεραν απλόχερα δήμος-ΕΑΣ-εταιρεία, η ουσία είναι άλλη. Το πραγματικό πρόβλημα δεν είναι αν η εταιρεία πραγματοποιεί τις δεσμεύσεις της ή όχι. Και 500 αεροπλάνα να είχε, και τις καλύτερες παροχές να πρόσφερε, το ουσιαστικό ζήτημα είναι η παράδοση της περίθαλψης στα ιδιωτικά συμφέροντα που μόνο σκοπό τους έχουν την αποκόμιση κέρδους.

Η υγεία, η εκπαίδευση, η φροντίδα των δημόσιων χώρων, οι μετακινήσεις κλπ είναι κοινωνικές και ταξικές κατακτήσεις, ανήκουν σε όλους και δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπούν σε επιχειρήσεις με μόνο στόχο τον πλουτισμό των ιδιωτών. Η συγκυβέρνηση, κάτω από τις μνημονιακές δεσμεύσεις, όχι μόνο δεν στελέχωσε, αλλά αντίθετα διέλυσε τις υπάρχουσες δομές. Παράλληλα, μέσω των ΜΜΕ, λοιδόρησε και απαξίωσε το δημόσιο σύστημα υγείας, και τώρα μας στέλνει στις εταιρείες να καλύψουν τα κενά, πατώντας στην ανάγκη και στο φόβο, καθώς η περίθαλψη αποτελεί μια πρωταρχική ανάγκη της κοινωνίας. 
Όσο για τους κύριους του προεδρείου της ΕΑΣ, θα τους προτείναμε από ΕΑΣ να μετονομαστούν σε ΕΙΣ (ένωση ιδιωτικών συμφερόντων) γιατί με τις επιλογές τους μόνο αυτό τους αρμόζει. Είναι φανερό ότι στο κυνήγι της επιχειρηματικότητας έχουν ξεχάσει τα καταστατικά τους, όχι μόνο επειδή έχουν απομακρυνθεί από τους στόχους και τα ζητούμενα ενός αγροτικού συνεταιρισμού, αλλά κυρίως επειδή έχουν περάσει στην αντίπερα όχθη υπονομεύοντας τον δημόσιο χαρακτήρα της περίθαλψης στη Νάξο, αφού λειτουργούν σαν μεσάζοντες μιας ιδιωτικής ασφαλιστικής εταιρείας. Και αν παριστάνουν ότι παλεύουν για το καλό των μελών τους, να τους θυμίσουμε ότι οι αγώνες δίνονται στους δρόμους, όπου αν είχαν καλέσει τα 3.300 μέλη της Ένωσης και τις οικογένειες τους να κινητοποιηθούν για τη διεκδίκηση του νοσοκομείου, δεν θα πλασάρανε τώρα την ιδιωτική εταιρεία σαν σωτήρα.

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Υ.Γ. Άτομα από την Ανοιχτή Συνέλευση βρεθήκαμε στην παραπάνω συνάντηση και παρεμβήκαμε με σκοπό να αποκαλύψουμε το ύπουλο παιχνίδι που παίχτηκε σε βάρος των κατοίκων της Νάξου.


Δεν υπάρχουν σχόλια: