Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ ΟΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΕΣ ΚΑΙ Η ΚΑΦΡΙΛΑ


Επιστολή των 4 κατοίκων που προσέφυγαν για το φράγμα σχετικά με απαράδεκτο δημοσίευμα στα τοπικά διαδικτυακά μμε

Νάξος 20/1/2013

Ο τρόπος που σχεδιάζονται και δρομολογούνται τα έργα αφήνουν απ έξω τις τοπικές κοινωνίες που δεν συμμετέχουν και δεν έχουν καμία ενημέρωση επί της ουσίας απλά καλούνται να χειροκροτήσουν τους πολιτικούς που τα εξαγγέλλουν και τα εγκαινιάζουν επανειλημμένως. Ο μόνος χώρος που προβλέπεται από τη διαδικασία για τους πολίτες να εκφράσουν άποψη είναι σε ένα μικρό διάστημα μετά την έγκριση ή επικαιροποίηση της περιβαλλοντικής μελέτης όπου μπορούν να υποβάλουν τις ενστάσεις τους.
Αυτό ακριβώς που προβλέπει ο νόμος έκαναν και οι δακτυλοδεικτούμενοι «αντιρρησίες» όπως χαρακτηρίζονται στο άρθρο της ιστοσελίδας naxosnow.gr στις 14/1/2013 με τίτλο «Ποιοι προσέφυγαν στο ΥΠΕΚΑ για να σταματήσουν το έργο».
Η βιασύνη της αρθρογράφου να δώσει τα ονόματά μας στη δημοσιότητα χωρίς να ξέρει καν το περιεχόμενο της προσφυγής ή την άποψή μας για το συγκεκριμένο έργο καθώς και οι επιπόλαιες διαπιστώσεις της περί συντριπτικής πλειοψηφίας που θεωρεί την ενέργειά μας φρένο στην ανάπτυξη του νησιού μόνο κίτρινη δημοσιογραφία μπορεί να θεωρηθεί. Προφανώς σύμφωνα με το δικό της τρόπο σκέψης δημοκρατία σημαίνει να υπάρχει μόνο μία άποψη και όσοι έχουν διαφορετική να καίγονται στην πυρά.
Έχουμε κάθε δικαίωμα να αντιδρούμε στην προώθηση έργων που δεν συνάδουν με τη νησιωτική κλίμακα τη στιγμή που υπάρχουν λύσεις με ηπιότερες επεμβάσεις στο περιβάλλον.
Το νερό είναι βασικό αγαθό για τη συνέχιση της ζωής, για τη χλωρίδα και την πανίδα όπως επίσης σημαντική είναι και η διαχείρισή του ιδιαίτερα για τον πρωτογενή τομέα γι αυτό και πρέπει να αντιμετωπιστεί με την ανάλογη σοβαρότητα.
Η αλόγιστη χρήση και εκμετάλλευση του νερού στη Νάξο έχει δημιουργήσει προβλήματα όπως την υφαλμύρινση των περιοχών Λιβαδίου και Πλάκας και μόλυνση του εδάφους από εντατικές υδροβόρες καλλιέργειες και η κατασκευή του φαραωνικού φράγματος κινείται στην ίδια λογική.
Το εν λόγω έργο σχεδιάστηκε πριν από 20 περίπου χρόνια και σήμερα που κάποιοι το έβγαλαν απ το συρτάρι δεν μπήκαν καν στον κόπο να κάνουν μια μελέτη σκοπιμότητας του έργου για το αν η κατασκευή ενός μεγάλου φράγματος θεωρείται και σήμερα η καλύτερη λύση.
Η λογική του ότι αυτή η μελέτη είναι έτοιμη, αυτήν προχωράμε, εμάς δεν μας καλύπτει και θεωρούμε ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να κάνουμε τέτοια εγκλήματα στο φυσικό περιβάλλον έχοντας πολλαπλά παραδείγματα για το πώς η φύση εκδικείται όπου έχει κακοποιηθεί.
Όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν να φιμώσουν την άλλη άποψη, εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για μια κοινωνία ενεργή που θα συμμετέχει και θα αποφασίζει με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο, για μια ορθολογική ανάπτυξη.

ΜΑΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΗ
ΓΙΩΤΑ ΜΟΥΡΙΚΗ
ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΠΑΡΔΑΝΗΣ
ΛΑΜΠΡΟΣ ΜΑΡΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: