Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 21 Ιανουαρίου 2013

Για την εκδήλωση αλληλεγγύης στον αγώνα των κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής



Το Σάββατο απόγευμα στις 12 Γενάρη πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για τα μεταλλεία Χαλκιδικής στον αυτοδιαχειριζόμενο πολιτικό-κοινωνικό χώρο Αντιμάμαλο στη Χώρα Νάξου. Δείξαμε δυο βίντεο συγκλονιστικά για την περιοχή, αφενός για την αξία της και την επαπειλούμενη καταστροφή, αφετέρου για τις αντιστάσεις της τοπικής κοινωνίας στα σχέδια των αφεντικών και τις συγκρούσεις τους με τους μηχανισμούς καταστολής.
Το θέμα της απίστευτης καταστροφής και όλων των μεθοδεύσεων για να γίνει αυτή, άνοιξε μεγάλη και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση για τη λεηλασία της φύσης και του πλούτου, καθώς επίσης και για το θέμα της αντίστασης στην καταστροφή, όπως και για τη δημιουργία από τους κυρίαρχους στρατών υποταγμένων τραμπούκων που υπεραμύνονται τα συμφέροντα των εκμεταλλευτών.
Η υπόθεση των μεταλλείων μπήκε σε μια συγκριτική συζήτηση για τον κοινωνικό κανιβαλισμό που έγειρε στη Νάξο ο σχεδιασμός για την κατασκευή τεράστιου λιμανιού στο νησί το 2006, ενώ παράλληλα στις μέρες μας σχεδιάζεται η κατασκευή φαραωνικού (για την κλίμακα του νησιού) φράγματος στο κέντρο του νησιού.
Η λεηλασία της φύσης με γνώμονα την κερδοφορία των αφεντικών και παράλληλα η ένταση της εκμετάλλευσης των εργατών στα κάτεργα της δηλητηριώδους ανάπτυξης είναι απόλυτα συνυφασμένες. Το ταξικό πρόσημο στην καταστροφή της φύσης είναι αδιαμφισβήτητο την ίδια στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες αντιμετωπίζονται σαν αγαθοί ιθαγενείς που θα θαμπωθούν από γυαλιστερά καθρεφτάκια και χάντρες.
Η εκδήλωση εξαρχής προγραμματίστηκε σαν ημερομηνία σε συνάφεια με την διαδήλωση της 15ης Γενάρη στην Αθήνα, με βασικό στόχο να υποστηρίξει ότι
ΟΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΕΣ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΗΛΑΣΙΑ ΤΟΣΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΟΣΟ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: