Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΑΖΟΜΕΝΟ ΦΡΑΓΜΑ ΤΟΥ ΤΣΙΚΑΛΑΡΙΟΥ


 Την Κυριακή 13/1/2013 έγινε εκδρομή στην περιοχή που πρόκειται να κατασκευαστεί το φράγμα του Τσικαλαριού μετά από κάλεσμα της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου.
Το φράγμα σχεδιάζεται να έχει ύψος 46 μέτρα, με ταμιευτήρα χωρητικότητας 3.000.000 κμ., σχεδόν τριπλάσιας χωρητικότητας από το φράγμα της Φανερωμένης.
Αναρωτιέται κανείς αν ο μελετητής του φράγματος επισκέφτηκε ποτέ την περιοχή, αφού αναφέρει ότι η λεκάνη του φράγματος έχει θαμνώδη επικάλυψη η οποία δεν είναι σημαντική. Αντίθετα, εμείς στο διάβα μας είδαμε πλούσια βλάστηση και η χαράδρα, ειδικά εκεί που θα κατακλυστεί, είναι κατάφυτη από δέντρα όπως πλατάνια, ιτιές, μυρσινιές, δρύες, άγριες και ήμερες ελιές, σφεντάμια, χαρουπιές, σχίνα, αγριοκυπάρισσα, πικροδάφνες. Επίσης, συναντήσαμε πολλούς αρωματικούς θάμνους όπως λεβάντες, θρούμπια, θυμάρια, ρίγανες που όλα αυτά μαζί συνθέτουν ένα υγιές οικοσύστημα μεγάλης ομορφιάς, απείραχτη από τη σύγχρονη τεχνολογική καταστροφή.
Η περιβαλλοντική μελέτη του έργου δεν ασχολείται με το πού θα καταλήγουν τα λύματα του Βιολογικού Καθαρισμού του Τσικαλαριού, ο οποίος βρίσκεται πιο ψηλά στο ρέμα, ούτε και στα ανεπεξέργαστα λύματα των ελαιοτριβείων τα οποία θα καταλήγουν στον ταμιευτήρα του φράγματος. Επίσης, η μελέτη δεν ασχολείται με τον κίνδυνο αποξήρανσης του υγροβιότοπου της Αλυκής Νάξου (έναν σημαντικό οικότοπο για τα πουλιά), αφού τα 2/3 των υδάτων που σήμερα καταλήγουν στην αλυκή και τα οποία προέρχονται από την υδρολογική λεκάνη της Δρυμαλίας, θα κατακρατούνται πλέον στο φράγμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι αρχές σκοπεύουν να καταστρέψουν έναν τόπο για να κατασκευάσουν ένα φράγμα για το οποίο όμως δεν υπάρχει χρηματοδότηση για το αρδευτικό δίκτυο! Με λίγα λόγια θα φτιάξουν ένα φράγμα που δεν θα μπορούν να το χρησιμοποιήσουν. 
Στις 14 Ιανουαρίου 2013, μια μέρα μετά την πορεία μας στη λεκάνη του σχεδιαζόμενου φράγματος, είδαμε σε τοπική δημοσιογραφική ιστοσελίδα ένα άρθρο γεμάτο μισαλλοδοξία και επιθετικότητα απέναντι στους ανθρώπους που έχουν κάνει μια νομική κίνηση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης σχετικά με τη νομιμότητα του έργου. Πρόκειται για ένα δημοσίευμα βασισμένο στον λαϊκισμό, χωρίς επιχειρήματα, που καταφέρεται ενάντια σε όλους όσοι κατά καιρούς έχουν αμφισβητήσει ή εναντιωθεί στη λογική της «ανάπτυξης», δηλαδή της καταστροφής του τόπου με έργα αμφίβολης ή και μηδενικής αποτελεσματικότητας. Μια λογική που έχει τη δική της σημαντική συμβολή στην εξαθλίωση και την φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Ένα μόνο παράδειγμα, η μεγάλη ιδέα της ολυμπιάδας του 2004 την οποία το μπλοκ των κυρίαρχων δημοσιογράφων και πολιτικών είχαν υποστηρίξει με σθένος και την οποία ακόμα πληρώνουμε με το αίμα μας.
Η τοπική δημοσιογράφος δεν μπαίνει καν στον κόπο να παραθέσει στοιχειωδώς την επιχειρηματολογία που αφορά την πρόχειρη, ελλιπέστατη μελέτη, στα πλαίσια έστω μιας τύποις αντικειμενικής δημοσιογραφίας, δεν φρόντισε καν να παραθέσει την άποψη των ανθρώπων τους οποίους ανενδοίαστα ΚΑΤΕΔΙΔΕ.
Το δημοσίευμα στοχοποίησε τους αιρετικούς που δεν προσκυνούν τον ίδιο θεό: τη γενικόλογη αφηρημένη ιδέα της ανάπτυξης της οποίας όμως τα έργα εξυπηρετούν πολύ συγκεκριμένα πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα, αν και πάντα στην προπαγάνδα τους τάζουν λαγούς με πετραχήλια σε κάποια κοινωνικά κομμάτια για να έχουν την αποδοχή. Με δημαγωγικές υποσχέσεις για δουλειά, για ευημερία και ανάπτυξη εξασφαλίζουν ψηφοφόρους και αυλοκόλακες. Στην κατάσταση εξαθλίωσης που μας έχουν φέρει, ποιος τους πιστεύει πια;
Η ναξιακή κοινωνία σε προηγούμενα χρόνια διχάστηκε και βρέθηκε σε εμφυλιοπολεμική κατάσταση για την κατασκευή του μεγάλου λιμανιού. Η πόλωση αυτή που τροφοδοτήθηκε από τις αρχές θόλωσε την κρίση για το σωστό και το λάθος σε ένα κομμάτι του πληθυσμού. Ορισμένοι, ακόμα και στη σημερινή συγκυρία γενικευμένης φτώχειας, πιστεύουν ότι η πτώση του τουρισμού δεν οφείλεται στην οικονομική κρίση αλλά στην απουσία μεγάλου λιμανιού, μια αντίληψη που φτάνει στα όρια του γελοίου και του μεταφυσικού. 
Ευτυχώς, η Νάξος φιλοξενεί πάνω της ανθρώπους που νοιάζονται για το περιβάλλον και τη φύση και δεν είναι διατεθειμένοι να καταπιούν τους μεγαλοϊδεατισμούς και τα διάφορα διαπλεκόμενα συμφέροντα ανάμεσα σε πολιτευτές και επαγγελματίες κάθε είδους.
Αυτό ακριβώς την σώζει από τα νύχια των κοράκων που την επιβουλεύονται για δικά τους οφέλη: πολιτικά, οικονομικά, εξάρτησης και ματαιοδοξίας.
Θα μας βρουν απέναντί τους.

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
21/01/2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: