Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 15 Μαΐου 2012

ΚΛΕΙΝΕΙ ΕΝΑΣ ΚΥΚΛΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΩΝ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου σήμερα ολοκληρώνει έναν κύκλο αποκλεισμών στα ταμεία του Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου που στέφτηκε από μεγάλες και μικρές επιτυχίες: Εκατοντάδες συντοπίτες μας, έλληνες και μετανάστες, κάτοικοι κι επισκέπτες του νησιού είχαν δωρεάν πρόσβαση στις υπηρεσίες του Κ.Υ- Νοσοκομείου κάθε Τρίτη από τις 28 Φλεβάρη του 2012. Δηλαδή, εν ολίγοις, για 10 Τρίτες (συμπεριλαμβανομένης της σημερινής) κανένας αδιακρίτως δεν πλήρωσε για είσοδο, συνταγογράφηση και εξετάσεις, αλλά και για κάθε ιατρική πράξη που έγινε τις μέρες αυτές για την συγκεκριμένη περίοδο. Μαζί με τις 3 καταλήψεις των ταμείων που πραγματοποιήθηκαν το 2011 μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα για την Υγεία και τις οποίες στήριξε με την αποφασιστική συμμετοχή της η Ανοιχτή Συνέλευση, μετρά 13 συνολικά αποκλεισμούς των εισπρακτικών μηχανισμών στο Νοσοκομείο Νάξου.

Σε μια περίοδο που τα ασφαλιστικά ταμεία απαξιώνονται και χρεοκοπούν από το πλιάτσικο του κράτους, και ο κόσμος εξαναγκάζεται να στραφεί στην πανάκριβη ιδιωτική περίθαλψη, παρά το ότι πληρώνει τεράστιες εισφορές για την υγεία, η ανάγκη για την ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος με τη συμμετοχή εργαζομένων στον χώρο της υγείας αλλά και απλών ανθρώπων, οι οποίοι αργά ή γρήγορα έχουν ανάγκη από αυτές τις παροχές, ένα κίνημα που θα διεκδικήσει μια περίθαλψη με κοινωνικό χαρακτήρα τοποθετώντας στο κέντρο της τον φτωχό ασθενή, γίνεται όλο και πιο αναγκαίο.

Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση, η Ανοιχτή Συνέλευση διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 10 Ιουνίου στην Πλατεία Μανδηλαρά στη Χώρα με τη συμμετοχή αγωνιστών από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, με θέμα την κοινωνική διάσταση της υγείας και την επίθεση που δέχεται σήμερα στην εποχή του Μνημονίου.

Εν τω μεταξύ είναι θεμελιώδες να διεκδικήσουμε, έστω και ατομικά, -αλλά ακόμα πιο αποτελεσματικό θα ήταν συλλογικά-, να μην πληρώνουμε στο Κ.Υ. – Νοσοκομείο Νάξου τις εξετάσεις, κάτι το οποίο εκβιάζει και απαιτεί, ακόμα και ΠΑΡΑΝΟΜΑ, η διοίκηση του νοσοκομείου, η οποία έχει επιδείξει παροιμιώδη κοινωνική αναλγησία σε αυτή την περίοδο φτώχειας για τη συντριπτική πλειοψηφία του κόσμου.

Σύμφωνα λοιπόν με το νόμο που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος δεύτερο, Αρ. Φύλλου 1233, 11 Απριλίου 2012:

ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ (ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, ΔΗΜΟΣΙΟΥ)  
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ
ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ

«…Με τον παρόντα κανονισμό επιδιώκεται να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος, σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει ως σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας….
Άρθρο 8 – Παρακλινικές εξετάσεις
Στους δικαιούχους παρέχονται παρακλινικές εξετάσεις πάσης φύσεως, που διενεργούνται στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών, πανεπιστημιακών ή στρατιωτικών νοσοκομείων, στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, στις εργαστηριακές δομές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συμβεβλημένους εργαστηριακούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε διαγνωστικά εργαστήρια (ΠΔ 84/2001), πολυϊατρεία και γενικότερα φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.), καθώς και στα εξωτερικά εργαστήρια των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών και των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.
... Σε περίπτωση πραγματοποίησης των εξετάσεων εντός των μονάδων του Οργανισμού, των σχηματισμών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, δεν προβλέπεται συμμετοχή του ασφαλισμένου….»

Στον πολύμηνο αγώνα της Συνέλευσης για δημόσια περίθαλψη χωρίς την καταβολή επιπλέον αντιτίμου, αφού έχουμε ήδη πληρώσει πανάκριβα για αυτές τις παροχές στα ασφαλιστικά μας ταμεία και δικαιούμαστε αυτές τις υπηρεσίες, ανακαλύψαμε πολλές αυθαιρεσίες και καταχρήσεις τόσο από την πλευρά της πολιτικής άρχουσας τάξης όσο και από την τοπική διοίκηση του νοσοκομείου. Ο αγώνας τον κοινωνικό χαρακτήρα της περίθαλψης συνεχίζεται….

ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ

ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟΝ ΛΑΟ
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ

ΕΚΔΗΛΩΣΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΙΣ 10 ΙΟΥΝΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΜΑΝΔΗΛΑΡΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Πιο συγκεκριμένες πληροφορίες για την εκδήλωση θα γνωστοποιηθούν σε τοπικά μμε σε σύντομο χρονικό διάστημα

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Για επικοινωνία: krisisassemblynaxos@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: