ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
Τ.Κ. 84300
Email: pekinaxou@gmail.com
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΚΕΔΡΟΔΑΣΟΥΣ ΤΟΥ ΑΛΥΚΟΥ
Η Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου σε μια ευαίσθητη περίοδο όπου ο κίνδυνος εκχώρησης της δημόσιας περιουσίας σε ιδιωτικά επενδυτικά συμφέροντα είναι ορατός σε όλους, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι ειδικά για την περιοχή του Αλυκού εκτιμάμε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά παρέμβαση στην περιοχή προς αξιοποίησή της, αλλά μόνο για την προστασία της.
Ειδικά, στην επικαιροποιημένη Μελέτη (Β1 Στάδιο) του ΓΠΣ, στο Κεφάλαιο Π.2 (ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΧΡΗΣΕΩΝ ΓΗΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΟΤΑ) προτείνεται η εκπόνηση Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την Περιοχή Ειδικής Προστασίας με κωδ. ΠΕΠ13: «Αλυκή Γλυφάδας - Κεδροδάσος Αλυκού - παράκτια ζώνη». Ειδικότερα, στη σελ. 79 της Μελέτης του ΓΠΣ προτείνεται: «Απαιτείται η εκπόνηση ειδικών μελετών διαχείρισης των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και περιβαλλοντικής αποκατάστασης / αναβάθμισης του συνόλου της περιοχής. Στα πλαίσια της μελέτης αυτής να διερευνηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης των εγκαταλελειμμένων ημιτελών κτιριακών εγκαταστάσεων για τη δημιουργία ερευνητικού σταθμού – οικομουσείου – κέντρου περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, καθώς και η χωροθέτηση μικρής κλίμακας καταφυγίου επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών στο νότιο άκρο της χερσονήσου του Αλυκού».
Επειδή η περιοχή του Αλυκού με το κεδροδάσος και τις αμμοθίνες, τη λιμνοθάλασσα Γλυφάδα και τον ευαίσθητο βιότοπο Ποταμίδες που παρουσιάζει ορνιθολογικό ενδιαφέρον είναι μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εκτιμούμε ότι δεν πρέπει να γίνει καμιά αξιοποίηση των ερειπίων, όπως προτείνεται στη μελέτη, προκειμένου να διατηρηθεί ο φυσικός χαρακτήρας της περιοχής.
Εξάλλου, το παράνομο κτιριακό σύμπλεγμα που βρίσκεται στο νοτιοδυτικό σημείο του δάσους κατασκευάστηκε την περίοδο της χούντας και, μετά από τις έντονες αντιδράσεις κατοίκων του νησιού, το έργο σταμάτησε. Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητο σήμερα να προτείνεται η επισκευή ή η μετατροπή των ερειπίων σε οτιδήποτε, διότι έτσι θα νομιμοποιηθούν, σε μια εποχή μάλιστα που η περιβαλλοντική ευαισθησία είναι αυξημένη και η νομοθεσία έχει γίνει αυστηρότερη προκειμένου να σταματήσει η οικολογική καταστροφή που επιφέρει η άναρχη δόμηση.
Η ΠΕΚΙΝ εκτιμά ότι για την καλύτερη προστασία του δάσους είναι απαραίτητη
· η ενημέρωση των επισκεπτών του για την αξία του (με πινακίδες και φυλλάδια)
· η αποτροπή της προσπέλασης οχημάτων,
· η εγκατάσταση πυροσβεστικών κρουνών στις παρυφές του
Επίσης, για την αποκατάσταση ενός τμήματος του κεδροδάσους είναι επιβεβλημένη η απόσυρση της ασφάλτου στο τμήμα του δρόμου που εκτείνεται νοτιοδυτικά από το μικρό καταφύγιο των αλιευτικών σκαφών και πέρα. Ο δρόμος από το λιμανάκι και κάτω δεν εξυπηρετεί καμιά αναγκαιότητα πλέον και είχε κατασκευαστεί αποκλειστικά και μόνο για την πρόσβαση στο ημιτελές ξενοδοχείο. Σήμερα αυτό το τμήμα είναι άχρηστο και επιβάλλεται να αποξηλωθεί ώστε να δοθεί η ευκαιρία στο δάσος να αποκατασταθεί στη συγκεκριμένη έκταση.
Το δάσος του Αλυκού είναι ένα από τα 8 κεδροδάση που έχουν απομείνει στον ελλαδικό χώρο και η αξία του είναι ανεκτίμητη. Είναι χρέος μας να φροντίσουμε να παραμείνει ένα φυσικό τοπίο με ελάχιστη ή και καμία ανθρώπινη παρέμβαση, και να το περιφρουρήσουμε από όσους το επιβουλεύονται.
Η ΠΕΚΙΝ σ’ αυτή την κατεύθυνση
1. έχει στείλει στους αρμόδιους επιστολή σχετικά με την πρόταση του ΓΠΣ με την οποία εκφράζει τη διαφωνία της,
2. έχει καταγγείλει το μπάζωμα στις παρυφές των Ποταμίδων τον Σεπτέμβρη του 2010
3. έχει συγκαλέσει συζήτηση στην περιοχή του Αλυκού με θέμα την προστασία της το καλοκαίρι του 2011,
4. έχει ήδη καταγράψει τη χλωρίδα του κεδροδάσους
5. ετοιμάζει πληροφοριακή πινακίδα
6. ετοιμάζει φυλλάδιο για την καλύτερη και σφαιρικότερη ενημέρωση των επισκεπτών του δάσους.
Περιβαλλοντική Κίνηση Νάξου
Σάββατο 3/3/2012
Το παραπάνω κείμενο θα μοιραστεί στην αποψινή ημερίδα που οργανώνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πολιχνίου σχετικά με τη βιοποικιλότητα στη νοτιοδυτική Νάξο.
Από τη συζήτηση που κάλεσε η ΠΕΚΙΝ το περασμένο καλοκαίρι στο Αλυκό |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου