Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2011

Όποιος σπέρνει ανεμογεννήτριες θερίζει θύελλες


Χάρμα οφθαλμών στην Εύβοια
Την Τρίτη λοιπόν, στις 23 Οκτώβρη έγινε το δημοτικό συμβούλιο στη Νάξο με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος για να αποφασιστεί ποια στάση θα κρατήσει ο δήμος Νάξου και μικρών Κυκλάδων στο θέμα της κατασκευής δυο αιολικών πάρκων στο νησί που θα σήμαινε την εγκατάσταση 30 ανεμογεννητριών ύψους 100μέτρων.
Χάρη στο «αυτοδιοικητικό» τερατούργημα με την επωνυμία Καλλικράτης, ο δήμος και φυσικά και οι κοινότητες δεν έχουν κανέναν αποφασιστικό ρόλο για το αν συναινούν στην κατασκευή τέτοιων έργων στις περιοχές τους.
Το δε χωροταξικό νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) προβλέπει την χωροθέτηση αιολικών βιομηχανικών μονάδων μέσα σε περιοχές Natura, ακόμα και αν έχουν χαρακτηριστεί δασικές.
Έτσι φτάσαμε στο γελοίον του πράγματος: Με την πολιτική βούληση που θέλει τη μετατροπή του νοτιοανατολικού άκρου της βαλκανικής χερσονήσου σε οικόπεδο για την ανάπτυξη της αιολικής και ηλιακής μπίζνας, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου έχει μόνο γνωμοδοτικό και όχι αποφασιστικό ρόλο στο φύτεμα των μηχανών.
Αίφνης, και με μια λελογισμένη δόση τοπικισμού που περιορίζεται στα νούμερα που χρειάζεται έκαστο νησί για να καλύψει τις δικές του ανάγκες και τις ποσοστώσεις πράσινης ενέργειας που του αντιστοιχούν σύμφωνα με μπακαλίστικους υπολογισμούς, έγινε φανερό ότι ο κακός Καλλικράτης έχει αφαιρέσει μεγάλα ποσοστά εξουσίας από τις τοπικές κοινωνίες και οι καλλικρατικοί υποψήφιοι, δεξιοί και αριστεροί, ανακάλυψαν ξαφνιασμένοι ότι είναι κομπάρσοι στο έργο.
Ανάμεσα στη βλακεία και την υποκρισία λοιπόν, συγκαλέστηκαν δημοτικά συμβούλια στα τέσσερα νησιά (Άνδρος, Τήνος, Πάρος και Νάξος) που αφορά η συγκεκριμένη πρόταση του μεγαλοκαρχαρία Κοπελούζου, τα οποία είχαν τον κάπως φαιδρό χαρακτήρα του δημοτικού γνωμοδοτικού στο περιφερειακό γνωμοδοτικό ενώ έχουν υποβάλλει και οι κοινότητες γνωμοδότηση, και πάει λέγοντας…. Κι επειδή ο γνωμοδοτικός ρόλος δεν συνεπάγεται δέσμευση, και άρα πολιτικό κόστος και ευθύνες, δεν ήταν δα και τίποτα να δώσουν αρνητική γνώμη έτσι ώστε να μην έρθουν και σε σύγκρουση με το γενικότερο αρνητικό αίσθημα των τοπικών κοινωνιών.
Και η ιλαροτραγωδία συνεχίζεται με το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου τελώντας υπό κατάληψη από τους εργαζόμενους δεν πρόκειται να συγκαλέσει συμβούλιο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου οπότε λήγει η προθεσμία για την κατάθεση της άποψής της, συνεπώς, όπως προβλέπει ο νόμος βεβαίως βεβαίως, η μη υποβολή γνώμης θα υπολογιστεί σαν θετική κι έτσι οι επενδυτές θα προχωρήσουν απρόσκοπτοι στην ιερή εργασία τους, δηλαδή να συσσωρεύσουν και πάλι τα προσφιλή τους ευρόπουλα.
Στη σύντομη ιστορία που διηγηθήκαμε (και η οποία έχει καθόλου συμπτωματικές ομοιότητες με πραγματικές καταστάσεις και πρόσωπα) λανθάνει μια βασική συνιστώσα η οποία δεν είναι άλλη από τις κοινωνικές αντιστάσεις που διαγράφονται, αχνά προς το παρόν αλλά με σαφήνεια, απέναντι στα αποτρόπαια σχέδια που απεργάζεται η παγιωμένη συμπαιγνία πολιτικής και οικονομικής εξουσίας.
Έπεται λοιπόν συνέχεια στους δρόμους, στα λιμάνια και στις βουνοκορφές που θα μετατραπούν σε θέατρα επιχειρήσεων λογιών λογιών….  

Δεν υπάρχουν σχόλια: