Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΧΥΤΑ ΣΤΗΝ ΙΚΑΡΙΑ

Η λεηλασία του τόπου μας δε θα περάσει. Στις 28/7 η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου ενέκρινε την περιβαλλοντική μελέτη για το έργο "Κατασκευή & Λειτουργία του κεντρικού ΧΥΤΑ / ΧΥΤΥ νήσου Ικαρίας".
Ως θέση ορίζεται η "Πλαγιά/Κοσσοικιάτικη Πλαγιά" γνωστή και ως Πέρα ή Έξω Πλαγιά.
Σύμφωνα με τους όρους της μελέτης ο εκτιμώμενος χρόνος ζωής (εκτός πιθανών επεκτάσεων) είναι 20 έτη και υπολογίζεται ότι θα θαφτούν εκεί 70.000 τόνοι απορριμάτων.
Μετά από την έγκριση της μελέτης από το Νομαρχιακό συμβούλιο, λίγες μέρες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2010 - και την επικείμενη κατάργηση του ως οργάνου της τοπικής αυτοδιοίκησης - και η Περιφέρεια Β. Αιγαίου εγκρίνει την περιβαλλοντική μελέτη, παρ' όλες τις αντιδράσεις των κατοίκων και την αντίθετη μελέτη ενός από τα εγκυρότερα ιδρύματα της χώρας μας, του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών).

Για χρόνια η τοπική εξουσία ενέπαιζε τους ανθρώπους της περιοχής μας ότι είναι δήθεν αμέτοχη στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και ότι οι αντικειμενικοί μελετητές είναι αυτοί που θα υποδείξουν την τοποθεσία.
Τα γεγονότα όμως τους διαψεύδουν. Τόσο η επιλογή θέσης για το σφαγείο, όσο και μια προηγούμενη προτεινόμενη θέση για την κατασκευή ΧΥΤΑ (Κελιά) στην περιοχή μας, δείχνει την βούληση για μία κακώς εννοούμενη ανάπτυξη του τόπου μας.
Οι ελάχιστες δε θέσεις εργασίας που προσωρινά θα δημιουργηθούν κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ και οι μηδαμινές αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις δε δικαιολογούν την χρόνια καταστροφή και ερημοποίηση του τόπου μας.
Η απόφαση αυτή βάζει ταφόπλακα σε μία από τις πιο αμόλυντες και παραδοσιακές περιοχές της Ικαρίας, όπου η κτηνοτροφία, η γεωργία και το ψάρεμα αποτελούν βασική ενασχόληση των ανθρώπων.
Ένας ΧΥΤΑ μέσα στα χωράφια ενός οικισμού, δίπλα σε ένα χωριό, ελάχιστα μέτρα από τη θάλασσα και πάνω σε δύο ρέματα, αποτελεί ένα ακόμα χαρακτηριστικό παράδειγμα λήψης αποφάσεων των τοπικών αρχόντων, όπου οι άνθρωποι και το περιβάλλον μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα.

Ελπίζοντας να βρούμε συμμάχους όσους αναγνωρίζουν ότι η καταστροφή της περιοχής μας και της θάλασσας μας είναι και υπόθεση όλου του νησιού, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με όλα τα μέσα που διαθέτουμε.

Επιτροπή Αγώνα κατά της Εγκατάστασης Χ.Υ.Τ.Α.
στη θέση ‘Τσαμαντά’ της Κοσσοικιάτικης Πλαγιάς
xyta-plagia-ikarias.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: