Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΓΚΑΡΙΤΩΝ ΝΑΞΟΥ
«Ο ΑΓΙΟΣ ΤΡΥΦΩΝ»

25 Ιανουαρίου 2011


ΘΕΜΑ: ΧΥΤΑ ΝΑΞΟΥ. 
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΤΟΠΙΚΟΙ ΑΡΧΟΝΤΕΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ ΑΔΙΑΦΟΡΩΝΤΑΣ ΕΠΙΔΕΙΚΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΩΡΙΩΝ ΜΑΣ


Βαθιά λύπη, ανείπωτη απογοήτευση, απέραντη αγανάκτηση και ασυγκράτητη οργή πλημμυρίζει τα χωριά του κάμπου των Εγκαρών στο άκουσμα της απόφασης της νέας δημοτικής αρχής του ενοποιημένου πια δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, που υιοθετεί απολύτως και προχωρεί ακάθεκτη, με τη συνδρομή της εταιρείας «Εγνατία Οδός ΑΕ», στη δημιουργία ΧΥΤΑ κυριολεκτικά δίπλα στα χωριά μας, ενός καθ’ όλα παράνομου και κυρίως παράλογου έργου που με αδιαφανείς, υπόγειες, αντιδημοκρατικές και παράνομες διαδικασίες χωροθέτησαν οι προηγούμενοι τοπικοί άρχοντες του νησιού με πρωτοστάτη τη Νομαρχία και κρυφό υποστηρικτή τον δήμο Νάξου. Έχει πολλές φορές καταγγελθεί η παράνομη διαδικασία χωροθέτησης και ιδίως η ανεξήγητη εμμονή στην κατασκευή ενός αναχρονιστικού έργου, εντελώς αντίθετου στην ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, όπως θα αποδειχθεί περίτρανα ξανά.


 Υπογραμμίζουμε και καταγγέλλουμε προς τον ναξιακό λαό για πολλοστή φορά, ότι την ευθύνη για τη μη επίλυση του προβλήματος των σκουπιδιών φέρουν αυτοί οι τοπικοί «άρχοντες», που διαχρονικά εμμένουν στο παράνομο και παράλογο έργο, αγνοώντας επιδεικτικά την αγωνία μας για την επερχόμενη καταστροφή των χωριών μας, αλλά και του ίδιου του νησιού (π.χ. κίνδυνος μόλυνσης νερών), που επιφυλάσσει το συγκεκριμένο έργο. Κι αν πολλοί ναξιώτες αδιαφορούν από άγνοια, εμείς έχουμε αντιληφθεί την απειλή από την κατασκευή μιας «οργανωμένης» χωματερής δίπλα στα χωριά μας, με όλους τους κινδύνους που επισύρει η λειτουργία ΧΥΤΑ στη συγκεκριμένη θέση. Βλέπουμε τον κίνδυνο για την υγεία μας, την απαξίωση της ζωής του τόπου μας, αλλά και την ανυπολόγιστη ζημιά στο νησί μας.


 Πικραίνει η απάθεια. Κανένας σεβασμός στα χωριά που έχουν προσφέρει τόσα και συνεχίζουν να προσφέρουν στην ανάπτυξη του νησιού. Κανένας σεβασμός στη ζωή των συνανθρώπων τους, των συντοπιτών τους. Και το μόνο επιχείρημα που προβάλλεται είναι τα πρόστιμα! Άκουσον άκουσον! Η πιο ωμή και κυνική ομολογία απάθειας, αναλγησίας και βαρβαρότητας. Κανένα ίχνος ανθρωπιάς και αλληλεγγύης προς τα χωριά μας. Αλλά συνάμα και ομολογία αποτυχίας! Οι άρχοντες, που διαχρονικά με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους έφεραν το νησί μας σε τέτοιο σημείο, επιμένουν στο έργο αυτό προφανώς λόγω του μικρού πολιτικού κόστους απ’ τα χωριά μας καθώς οι ψήφοι είναι λιγοστές...! Δυστυχώς, και οι νέοι δημοτικοί άρχοντες κρύβονται πίσω από τη διάχυση της ευθύνης, των «έτοιμων» από τους προηγούμενους αλλά σαφώς καταστροφικών «λύσεων», κοροϊδεύουν και αυτοί τον ναξιακό λαό με λογοπαίγνια του τύπου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ (λες και αλλάζοντας ένα γράμμα αλλάζει το έργο ή ακόμα και αν αλλάξει, εξαλείφονται οι κίνδυνοι που επιφυλάσσει!). Αντί να σκεφθούν βαθύτερα, να αντιληφθούν τις συνέπειες του έργου που υιοθετούν, να ενημερωθούν για τις εναλλακτικές λύσεις, να δουν μπροστά και ξεκάθαρα τις ευκαιρίες και τις απαιτήσεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, να πάρουν μια πρωτοβουλία προς την κατεύθυνση της πραγματικής επίλυσης του προβλήματος, επιμένουν και αυτοί στο παράλογο, στο αδιέξοδο.


Καλούμε τον ναξιακό λαό να αντιδράσει, να συμπαρασταθεί αλληλέγγυα στον αγώνα μας και να μην δεχθεί την προωθούμενη λύση κατασκευής ΧΥΤΑ δίπλα στα χωριά μας. Ας μη ρίξει νερό στο μύλο των «αρχόντων» που επενδύουν στο διχασμό της ναξιώτικης κοινωνίας. Υπάρχουν βιώσιμες λύσεις και έχουν πολλές φορές υποδειχθεί. Ας παλέψουμε όλοι μαζί για μια τέτοια βιώσιμη λύση, αντάξια της ιστορίας του νησιού μας, των προσδοκιών του ναξιακού λαού.


Εμείς, μη έχοντας άλλη επιλογή, έχουμε καταστήσει ξεκάθαρη την απόφαση του χωριού μας να παλέψει μέχρις εσχάτων. Σε χαλεπούς καιρούς, το οικονομικό φορτίο του αγώνα μας με το υστέρημα φτωχών ανθρώπων είναι δυσβάστακτο. Αλλά ο αγώνας θα συνεχιστεί πιο σκληρός. Η αίτηση ακύρωσης της έγκρισης περιβαλλοντικών όρων για ΧΥΤΑ στην Κορυφή Ξύδη που έχουμε καταθέσει στο ΣτΕ είναι από τις πρώτες και πιο ήπιες αντιδράσεις μας. Θα μας βρουν μπροστά τους. Το έργο αυτό δεν θα περάσει. Δεν αποτελεί λύση για το νησί μας. Και πάνω απ’ όλα, δεν θα επιτρέψουμε την καταστροφή του τόπου μας από αδίστακτους προσωρινούς διαχειριστές θησαυρών, που δεν τους δημιούργησαν αυτοί, δεν τους κατάλαβαν ποτέ και έχουν βαλθεί να τους καταστρέψουν!

 Αναδημοσίευση απόNAXOSNEWS 

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KANENA XYTA
ΠOTE & ΠΟΥΘΕΝΑ!