Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Περί της συναίνεσης για το "μονόδρομο" της κατασκευής ΧΥΤΑ στην Κορφή Ξύδη

Μετά τις πυρκαγιές στις χωματερές του Φιλωτιού και στ’ Απεράθου το περασμένο καλοκαίρι οι αρχές αποφάσισαν να τις κλείσουν. Βέβαια η απόφαση αυτή δεν έχει σχέση με κάποια όψιμη ευαισθησία ή με μεταμέλεια για τις διοξίνες που διαχύθηκαν στην ατμόσφαιρα από τις φωτιές. Άλλωστε, όχι πολύ παλιά, η καύση και οι «αυτοαναφλέξεις» ήταν καθεστώς επί σειρά ετών. Αυτό που τους παρακίνησε για το κλείσιμο των δυο χωματερών είναι τα τσουχτερά πρόστιμα που θα αρχίσουν να ισχύουν από τον Ιούνη.
  
Στον ήδη κορεσμένο ΧΑΔΑ του Τίμιου Σταυρού στη Χώρα θα εναποτίθενται πλέον όλα τα σκουπίδια του νησιού. Μπρος στο αδιέξοδο ο πρώην δήμαρχος προτείνει να δοθεί παράταση στη λειτουργία των δύο άλλων χωματερών ενώ ο νέος δήμαρχος αντιπροτείνει την κατασκευή ενός νέου ΧΑΔΑ! Ο κίνδυνος κατολισθήσεων και εισροής απορριμμάτων στη θάλασσα είναι πολύ πιθανός όπως είχε γίνει και πρόσφατα με τη λυματολάσπη του βιολογικού που κατέληγε στη χωματερή.

Η λειτουργία της χωματερής στη Χώρα είναι από μόνη της ένα σκάνδαλο,  οι νέες όμως εξελίξεις που επιδρούν συσσωρευτικά στα προβλήματα καθιστούν τον ΧΑΔΑ ένα διαρκές περιβαλλοντικό έγκλημα.

Με δεδομένο ότι η ανακύκλωση, όπως οι ίδιες οι αρχές παραδέχονται κυνικά είναι ανύπαρκτη, με τη μείωση δηλαδή του όγκου των σκουπιδιών να παραμένει ουτοπία, η κατάσταση στη χωματερή θα περιέλθει πολύ σύντομα σε αδιέξοδο. Εδώ τώρα, έχουν  ακουστεί πολλές φαεινές ιδέες όπως η μεταφόρτωση των απορριμμάτων σε ημερήσιες κρουαζιέρες με προορισμό την Αθήνα με το κόστος για τον δήμο να ανέρχεται στα 200 ευρώ τον τόνο…

Είναι γεγονός ότι οι μεγαλοεργολάβοι και οι πολυεθνικές έχουν οσμιστεί το χρυσάφι που κρύβει η διαχείριση των σκουπιδιών, και γι’ αυτό η συγκεντροποίηση όλο και μεγαλύτερου όγκου σκουπιδιών στους σταθμούς επεξεργασίας τούς εξυπηρετεί…
Όπως είναι ευνόητο η κατασκευή ΧΥΤΑ στη θέση «Κορφή Ξύδη» παρουσιάζεται σαν μονόδρομος. Όλοι αυτοί, που επί μια εικοσαετία και βάλε, συμπεριλαμβανομένων και πολλών προσώπων που απαρτίζουν τη νέα δημοτική αρχή αδιαφόρησαν, διαιώνισαν και συναίνεσαν με τη λειτουργία της χωματερής (με εξάμηνη άδεια λειτουργίας), εκσυγχρόνισαν τα σφαγεία δίπλα στον ΧΑΔΑ, ανέχτηκαν τις «αυταναφλέξεις», μειδιούσαν με τις προτάσεις για εναλλακτική διαχείριση (MEDSPA 91),  όλοι αυτοί λοιπόν προτείνουν εκβιαστικά άλλη μια πρόχειρη και πρόσκαιρη λύση, ένα ακόμα κουκούλωμα.

Η μεταφορά της χωματερής λίγο πιο κάτω σε μια θέση εμφανώς ακατάλληλη, λόγω της εγγύτητας με την Γαλήνη και τις Εγκαρές αλλά και με την ίδια την πόλη της Νάξου, με πετρώματα υδατοπερατά αλλά και με αρκετά υπόγεια νερά, καθώς και με τη γειτνίαση με ιστορικά μνημεία, δεν είναι το μόνο πρόβλημα. Το κύριο ζήτημα είναι ότι οι αρχές επιδιώκουν να κατασκευάσουν ένα έργο πάνω στις ίδιες λογικές που συντήρησαν επί 25 χρόνια τη λειτουργία της υπάρχουσας χωματερής, με κύρια παράμετρο τη συστηματική αδιαφορία για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

Είναι απορίας άξιον ότι οι αρχές του τόπου κατάφεραν να προωθήσουν το έργο χωρίς να έχουν πάρει καν απόφαση γι' αυτό, ούτε από το δημοτικό ούτε από το επαρχιακό συμβούλιο! Χωρίς να έχει γίνει ούτε μια δημόσια διαβούλευση κι ενώ στη συζήτηση του θέματος στο νομαρχιακό συμβούλιο οι περισσότεροι ναξιώτες σύμβουλοι (ο νυν δήμαρχος τότε ήταν σύμβουλος) έλαμψαν δια της απουσίας τους, παρ’ όλα αυτά με μαγικό τρόπο ο κύβος ερρίφθη.
Βέβαια η εμπειρία από την κατασκευή ΧΥΤΑ στην Λευκίμμη, στο Γραμματικό, στο Καρβουνάρι Ιωαννίνων και σήμερα στην Κερατέα δείχνει ότι οι αρχές επιβάλλουν δια της βίας τις αποφάσεις τους αδιαφορώντας για τις τοπικές κοινωνίες.

Το έργο ανατέθηκε στην πασπαρτού εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ Α.Ε. και το μόνο γραφειοκρατικό εμπόδιο για να ξεκινήσει είναι οι δυο προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας που έχουν κατατεθεί από τα δυο χωριά…

Εν’ όψει λοιπόν της επιβολής αυτού του έργου από τον νέο καλλικράτειο δήμο κόντρα στην κοινή λογική και ενάντια στις επιθυμίες και τις ενστάσεις των συλλόγων και των κατοίκων της περιοχής αλλά και άλλων φορέων στο νησί, αυτή την περίοδο μεθοδεύεται από τη νέα αρχή να αποσπαστεί ένα κλίμα συναίνεσης. Στην πραγματικότητα βέβαια το νέο ήθος και ύφος είναι απόλυτα αναγκαίο για να πάρουν την απαραίτητη πίστωση χρόνου ώστε να καταφέρουν να βρουν τα πατήματά τους, να στήσουν εν’ ολίγοις το μηχανισμό τους για την άσκηση εξουσίας.

Ειδικά όσοι πιστεύουν ότι τώρα με τον Καλλικράτη η τοπική εξουσία θα αλλάξει συνήθειες θα απογοητευτούν οικτρά, ήδη έχουμε κάποια πρώτα δείγματα με τους μεροληπτικούς και υστερόβουλους διορισμούς στις δημοτικές επιτροπές σε πρόσωπα που λόγω επαγγελματικής ιδιότητας θα καρπωθούν ίδιον όφελος. Ο τρόπος που λειτουργούν και παίρνουν αποφάσεις οι αρχές, ειδικά μετά την περαιτέρω κρατικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, δεν πρόκειται να αλλάξει.

Μιλάμε για ένα πολιτικό σύστημα που βασίζεται σε βαθιά ριζωμένες συμπεριφορές πολιτικής πατρωνίας και ελέγχου ειδικά από τα δυο κόμματα εξουσίας. Κουμάντο εδώ κάνουν είτε δευτεροκλασάτα ή αποτυχημένα στελέχη είτε φερέλπιδες ανερχόμενοι αστέρες του καθεστωτικού πολιτικού σκηνικού που αντλούν την ισχύ τους από ένα ευρύ δίκτυο πελατειακών σχέσεων. Μέσα σε αυτό το υφάδι πλέκεται ο κοινωνικός ιστός με κυρίαρχες αξίες την υποταγή, το φόβο και την εξάρτηση από παραγοντίσκους που τρέφονται από εκδουλεύσεις που θα φέρουν τα αναμενόμενα ανταποδοτικά οφέλη την ώρα των εκλογών.

Μακαρίζουν την ανάπτυξη και θυσιάζουν τα πάντα στο βωμό της κερδοφορίας, λεηλατούν και καταστρέφουν τη φύση, συντηρούν την άγρια εκμετάλλευση των αγροτών και των χιλιάδων εργαζομένων στον τουρισμό, δρομολογούν νέα καταστροφικά έργα και προλειαίνουν το έδαφος για την επέλαση της αιολικής βιομηχανίας.

Το κοινοτικό πνεύμα έχει υποχωρήσει και εμφανίζεται σαν καρικατούρα μόνο στις κακόγουστες αναβιώσεις εθίμων και στα λαογραφικά μουσεία, ενώ τη θέση του έχει πάρει η εξατομίκευση και ο καταναλωτισμός σαν κυρίαρχες ιδέες του συστήματος που επιβλήθηκαν με την προπαγάνδα και όχι μόνο. Επειδή όμως οι ψευδαισθήσεις δεν κρατούν πολύ, επειδή ο κόσμος έχει ήδη αρχίσει να αντιλαμβάνεται τον εφιάλτη του καπιταλισμού, επειδή η φτώχεια και η καταστολή μπαίνουν όλο και γοργότερα στη ζωή όλων των από κάτω, γι’ αυτό πρέπει να αντισταθούμε.

Πέρυσι το καλοκαίρι ο δήμος έστειλε σχεδόν όλη την αστυνομική δύναμη του νησιού για να συνοδέψει τα τεχνικά συνεργεία που θα διενεργούσαν την κτηματογράφηση της περιοχής προκειμένου να προχωρήσουν σε απαλλοτριώσεις, δεν τα κατάφεραν όμως. Κάτοικοι της περιοχής αλλά και πολλοί αλληλέγγυοι σταθήκαμε ενωμένοι σα μια γροθιά κι έτσι τους εμποδίσαμε να φτάσουν στα κτήματα. Αφού έφυγαν κακήν κακώς ακολούθησε μηχανοκίνητη πορεία προς το δημαρχείο όπου πραγματοποιήθηκε άτυπη κατάληψή του. Ο τότε δήμαρχος εξαναγκάστηκε να δώσει εξηγήσεις στη συνέλευση των παρευρισκόμενων -και όχι σε μια ολιγομελή επιτροπή που ζητούσε αυτός. Οι απαντήσεις του στις ερωτήσεις των κατοίκων ήταν ενδεικτικές της γύμνιας των επιχειρημάτων της εξουσίας. (Σε κείνη τη συνέλευση είπε ότι θα φέρουν δυνάμεις καταστολής από άλλα μέρη εφόσον χρειαστεί…).

Ήταν μια πετυχημένη μέρα αγώνα και θα ακολουθήσουν και άλλες γιατί από την αποφασιστικότητά μας θα εξαρτηθεί η έκβαση αυτού του έργου. Οι αντιστάσεις και οι αγώνες των τοπικών κοινωνιών με πιο πρόσφατες της κινητοποιήσεις της Κερατέας δείχνουν το δρόμο. Δεν μπορεί να υπάρξει συναίνεση και ειρήνη με αυτούς που μηχανεύονται και αποφασίζουν ερήμην και ενάντιά μας.

Κάποιοι περίεργοι τύποι που συχνάζουν και στην Κερατέα…*

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου  


*Ο υφυπουργός ανάπτυξης και βουλευτής Κυκλάδων Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στο ραδιοσταθμό Μεσόγειος στις 15.1.11 χρησιμοποίησε αυτή την έκφραση αναφερόμενους σε όσους αντιδρούν στα έργα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: