Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ο εμποροεπαγγελματικός σύλλογος Νάξου στο πλευρό της κυβέρνησης και της τρόικας

Για άλλη μια φορά, η διοίκηση του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Νάξου στρέφεται ενάντια σε εργαζόμενους που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Τη στιγμή που εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η επιστράτευσή των ναυτεργατών, ο τοπικός εμπορικός σύλλογος του νησιού εξέδωσε επιστολή-διαμαρτυρία προς τον υπουργό εκπροσώπησης των εφοπληστών, ώστε να συνεισφέρει η νέα του διοίκηση στους κατάπτυστους και υποκινούμενους από την εξουσία κοινωνικούς αυτοματισμούς-κανιβαλισμούς.

Σε μια εποχή που εκατοντάδες χιλιάδες βυθίζονται στη φτώχεια και ζουν από το ταμείο ανεργίας ή τις συντάξεις πείνας, όταν μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού επιβιώνει με πενιχρά εισοδήματα σε καθεστώς επισφάλειας και διαρκούς ανασφάλειας, η διοίκηση του εμπορικού βλέπει την ομηρία των νησιωτών από τους απεργούς ναυτεργάτες αλλά δεν βλέπει την καθολική ομηρία στην οποία έχει καθηλώσει την κοινωνία το κράτος και το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με τα σχέδια τα σχέδια των εφοπληστών, πάνω από 4500 ναυτεργάτες κινδυνεύουν να πεταχτούν στο δρόμο και τα πλοία θα επανδρώνονται με ανειδίκευτους και ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ωστόσο, ο εμπορικός σύλλογος ποιεί την νήσσαν που θα υπονομευτεί η ασφάλεια των ταξιδιών. Ούτε και αντιδρά με την ίδια ζέση ενάντια στους κυρίους εφοπληστές που επιδιώκουν να δρομολογούν τα καράβια τους εποχιακά και, για παράδειγμα, στα ταχύπλοα όπου ζητούν οι 7μηνες συμβάσεις να μετατραπούν σε 5μηνες.

Προφανώς, η διοίκηση του εμπορικού που τόσο εύκολα καταδικάζει τους αγωνιζόμενους και συμπορεύεται ανοιχτά με τις δυνάμεις επιβολής του μνημονίου, “προσβλέπει στη χριστουγεννιάτικη τόνωση της αγοράς” ωσάν να μην έχουν αντιληφθεί ότι κόπηκαν τα δώρα των χριστουγέννων, ένα σωρό επιδόματα κλπ, κλπ ήδη από την άνοιξη. Και για ποια κίνηση μιλάνε όταν όλη η αγορά στενάζει κάτω από το βάρος των αυξήσεων του ΦΠΑ, του Δημοτικών Φόρων και την τρομοκρατία των περαιώσεων, την άμεση και έμμεση φορολογία στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ και τα επακόλουθα της μειωμένης καλοκαιρινής τουριστικής κίνησης;

Βέβαια όταν πέρυσι την άνοιξη γίνονταν κινητοποιήσεις ενάντια στα νέα μέτρα σε όλη τη χώρα, πάλι ο τοπικός εμπορικός σύλλογος για τους μικροπωλητές μιλούσε, ενώ μόνο μετά από παρέμβαση κατοίκων του νησιού σύρθηκε να ανακοινώσει μια τυπική και χλιαρή συμμετοχή στην τότε γενική απεργία. Ωστόσο, ακόμα και τότε, ούτε καν ενημέρωσε τα μέλη του, ούτε προπαγάνδισε το κλείσιμο των μαγαζιών, ούτε περιφρούρησε την απεργία όπως ήξερε να κάνει για άλλα ζητήματα παλιότερα (όπως όταν προωτοστατούσαν στον κανιβαλισμό ενάντια σε όσους αντιδρούσαν στην κατασκευή του τερατουργήματος του λιμανιού), ούτε κινητοποιήθηκαν όπως όταν πρόκειται να κυνηγήσουν τους φτωχοδιάβολους που πουλάνε CD και πλαστικές καραμούζες.

Η διοίκηση του εμπορικού, στην κατάπτυστη ανακοίνωσή της, μιλάει για τον αποκλεισμό και το δικαίωμα στην ελεύθερη και ασφαλή μετακίνηση, καταγγέλλει τον αγώνα των ναυτεργατών ενώ συστρατεύεται ανοιχτά με τους εφοπληστές, οι οποίοι εδώ και χρόνια έχουν επιβάλει πολλούς αποκλεισμούς -με τα μειωμένα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, με τα πανάκριβα ναύλα, με τα γερασμένα και κακοσυντηρημένα καράβια, με τα ταξίδια-οδύσσειες, -ποιος ξεχνάει το μαζικό έγκλημα του “Σαμίνα”;

Καταγγέλλουμε τη στάση της διοίκησης του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου Νάξου που με την άθλια επιστολή της υποστηρίζει τα συμφέροντα που αφαιμάζουν τα χαμηλότερα στρώματα και συνεργεί με τις λογικές κοινωνικού κανιβαλισμού σε μια περίοδο μάλιστα που η ενότητα των από κάτω είναι επιβεβλημένη αν θέλουμε να ανακόψουμε την σαρωτική επίθεση που έχει εξαπολύσει το καθεστώς.

Υ.Γ. Την επιστολή-διαμαρτυρία τους προς τον υπουργό των εφοπληστών να την προωθήσουν και στο Σίτυ του Λονδίνου, μιας και ο υπουργός συχνάζει εκεί.
Υ.Γ.2 Η επιστολή είναι δημοσιευμένη στο www.naxos-news.gr
     

Δεν υπάρχουν σχόλια: