Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 20 Αυγούστου 2013

Όταν η ζωή μας κοστολογείται 1.40 ευρώ τότε δεν μένει παρά να εξεγερθούμε


Το βράδυ της Τρίτης, 13 Αυγούστου, ο 19χρονος Θανάσης Καναούτης επιβιβάζεται σε τρόλεϊ με προορισμό την Ανθούπολη. Στο τρόλεϊ ύστερα από λίγο μπαίνει και ελεγκτής για έλεγχο εισιτηρίων. Σύμφωνα με μαρτυρίες επιβατών  η συμπεριφορά του είναι άκρως επιθετική και ζητά επιτακτικά από τον Θανάση Καναούτη να του επιδείξει πρώτα το εισιτήριο και ύστερα  την ταυτότητά του, απειλώντας τον ότι σε διαφορετική περίπτωση θα τον πάει στην αστυνομία. Ο 19χρονος  απαντά πως δεν την έχει μαζί του.  Ακολουθεί λογομαχία στην οποία συμμετέχει και ο οδηγός. Λίγη ώρα αργότερα και αφού ο ελεγκτής του έχει σκίσει την μπλούζα, ο 19χρονος  βρίσκεται αιμόφυρτος  και βαριά τραυματισμένος στο οδόστρωμα.
Tην δολοφονία του Θανάση Καναούτη, ακολουθεί η προσπάθεια να απομονωθεί το γεγονός από την γενικότερη κοινωνική και οικονομική κατάσταση, ειδικότερα των νέων με 67% ανεργία, την φτώχεια στην οποία οδηγούνται όλο και περισσότεροι άνθρωποι, με  αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν βασικές κοινωνικές ανάγκες όπως η τροφή, στέγαση, μετακίνηση, ιατρική περίθαλψη, κλπ, ενώ ταυτόχρονα εντείνεται η κρατική καταστολή και διαπερνά όλες τις εκφάνσεις της  καθημερινότητας. ΜΜΕ, συνδικαλιστές και φασίστες, όλοι μαζί στο χορό της παραπληροφόρησης και της συντηρητικοποίσης της κοινωνίας, βαφτίζουντο περιστατικό "μεμονωμένο " ενώ προσπαθούν να εκτονώσουν την κοινωνική ευαισθησία μέσα από συναισθηματισμούς κάνοντας λόγο  “για τον νέο που έχασε την ζωή του για ένα εισιτήριο”, για τον “υπερβάλλοντα ζήλο” του ελεγκτή, χειραγωγώντας και κατευθύνοντας την κοινωνία, μακριά από το πραγματικό πρόβλημα της αρπαγής από το κράτος κάθε κοινωνικού αγαθού.
Σύμφωνα με την ισχύουσα διαδικασία της εταιρίας αρκετοί οδηγοί λεωφορείων και τρόλεϊ, στον ελεύθερο χρόνο τους ντύνονται εθελοντές ελεγκτές και εισπράττουν το 10% του προστίμου που κόβουν. Τελικά οι δύο, ελεγκτής και οδηγός, αφήνονται ελεύθεροι χωρίς κατηγορίες και η δικαιοσύνη "υπόσχεται" άλλη  μια αναμενόμενη ως  προς τα αποτελέσματα  ψευδο-έρευνα. 

Η δολοφονία του Θανάση από τα μακριά χέρια του κράτους και του συστήματος που επικροτεί και προμοτάρει την γενικευμένη συντηρητικοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική συνευθύνη του "μαζί τα φάγαμε", εντάσσεται στην αυξανόμενη επίθεση του κράτους και των συνοδοιπόρων του στους εργαζόμενους, στους μετανάστες/πρόσφυγες, στους αγωνιζόμενους, στους φτωχούς και σε όποιον περισσεύει από το σώσιμο του συστήματος.


Απέναντι στην κρατική καταστολή και τους πρόθυμους εθελοντές της, από φασίστες μέχρι νομιμόφρονες κεφαλοκυνηγούς, κανένας δεν πρέπει να μένει μόνος. Να σπάσουμε τη σιωπή/συνενοχή που επιβάλλεται στην κοινωνία και απέναντι τους να αντιτάξουμε την αξιοπρέπεια και την αλληλεγγύη.
πηγή: athens indymedia

Δεν υπάρχουν σχόλια: