Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΟ ΦΙΛΩΤΙ




Η αντιφασιστική εκδήλωση που έγινε το Σάββατο 2 Μαρτίου στο Πολιτιστικό Κέντρο στο Φιλώτι συγκέντρωσε περίπου 70 άτομα. Η παρουσίαση από τις μαθήτριες μιας δουλειάς που είχαν κάνει στα πλαίσια του σχολείου ενάντια στον ναζισμό, εμπλουτισμένη με στοιχεία για την σύγχρονη παρουσία των φασιστικών -παρακρατικών συμμοριών στον ελλαδικό χώρο, κράτησε το ενδιαφέρον και έδωσε έναυσμα για τη συζήτηση που ακολούθησε.
Η ζωντανή συμμετοχή κατοίκων του Φιλωτιού, όπως και άλλων ορεινών χωριών της Νάξου, άφησε το θετικό της στίγμα για τη διαμόρφωση ενός αντιφασιστικού κλίματος στο νησί.
Τα συμπεράσματα που βγάλαμε από τη συζήτηση είναι ότι, αφ’ ενός, είναι αδήριτη η ανάγκη να συνεχιστούν αυτές οι εκδηλώσεις αντιπληροφόρησης και σε άλλα χωριά, και, αφ’ ετέρου, ότι η αντίσταση απέναντι στο φασιστικό φαινόμενο είναι κομμάτι της αντίστασης στο βάρβαρο πολιτικό και οικονομικό σύστημα που κυριαρχεί.
Στο Αντιφασιστικό Δίκτυο Νάξου συμμετέχουν σωματεία, σύλλογοι, συλλογικότητες και άτομα όπως: Το Σωματείο Βάσης Εργαζο-μένων Νοσοκομείου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Σύλλογος Νηπιαγωγών και Δασκάλων Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου-Περιφερειακές Ενότητες Κυκλάδων, η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου, το Ανταλλακτικό Δίκτυο «Πάρ’ το Αλλιώς», ο Σύλλογος Μονιατών «Η Τέχνη», ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας, μαθητές/μαθήτριες. και αντιφασίστες/αντιφασίστριες.
Το Αντιφασιστικό Δίκτυο Νάξου παραμένει ανοιχτό στη συμμετοχή όσων ενδιαφέρονται να σταθούν ανάχωμα στην επέλαση του φασιστικού φαινομένου στην ελλαδική κοινωνία και η επόμενη συνάντησή του θα δημοσιοποιηθεί σύντομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: