Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Η προκήρυξη που μοιράστηκε χτες στον αποκλεισμό των ταμείων του ΚΥ


ΔΩΡΕΑΝ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η συγχώνευση του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου που επισημοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2012 δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία. Ίσως στους ντόπιους βουλευτές, υπουργούς και δημαρχαίους αυτό να έγινε αντιληπτό τους τελευταίους μήνες, όμως για τους εκατοντάδες ναξιώτες η συνεχής συρρίκνωση της δωρεάν ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης είναι γεγονός που όλο και γιγαντώνεται τα τελευταία τρία χρόνια. Καθημερινά αντιμετωπίζουν την έλλειψη πολλών πια ειδικοτήτων, την ανασφάλεια από την έλλειψη ιατρικού προσωπικού στις εφημερίες, την αναγκαστική πληρωμή παρακλινικών εξετάσεων στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα (πολλές φορές παράνομα αφού το νοσοκομείο είναι υποχρεωμένο να πληρώνει τα ιδιωτικά κέντρα για εξετάσεις νοσηλευόμενων που δεν μπορεί να παρέχει το ίδιο).
Οι ίδιοι που ψηφίζουν τα μνημόνια, που καταδικάζουν το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση, που απειλούν για ακόμα χαμηλότερους μισθούς, που έχουν φτάσει τον αριθμό των ανέργων να ξεπερνάει αυτό των εργαζόμενων, έρχονται τώρα να τάξουν αυτονομία του νοσοκομείου Νάξου. Οι τοπικοί άρχοντες και οι εκπρόσωποι των συλλόγων που τους χειροκροτούν και αναπαράγουν τις υποσχέσεις τους είναι συνυπεύθυνοι. Είναι συνένοχοι στην ταλαιπωρία των εκατοντάδων ασθενών, στην έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, στην ελλιπή χρηματοδότηση των δομών υγείας, στην εξαφάνιση του δημόσιου χαρακτήρα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
Γι’ αυτό και όταν τοποθετούνται ως μπροστάρηδες στους αγώνες ενάντια στη συγχώνευση των νοσοκομείων Νάξου και Σύρου, εμείς τα ακούμε βερεσέ. Όσο κι αν προσπαθούν να εμφανιστούν ως οι σωτήρες της κοινωνίας, δεν γίνονται πιστευτοί παρά μόνο από τους παρατρεχάμενους τους. Οι μάσκες έχουν πέσει πια. Η σαπίλα της κεντρικής εξουσίας, η δυσωδία που αναδύεται από τα υπουργικά γραφεία μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση φτάνει σε κάθε γωνιά της χώρας. Όταν ο καθένας από εμάς αντιληφθεί ότι πρέπει να πάρει τη ζωή στα χέρια του και να σπάσει το δεσμά με τους πολιτευτές, όταν καταλάβει ότι ο αγώνας ενάντια στην λαίλαπα του συστήματος είναι δικός του αγώνας και όχι των κάθε λογής εκπροσώπων και διαμεσολαβητών, τότε οι υπουργοί και τα λαμόγια που τους περιτριγυρίζουν θα ψάχνουν τρύπες να κρυφτούν. 
Η διάλυση του Κ.Υ. – Νοσοκομείου Νάξου και η συγχώνευσή του με αυτό της Σύρου δεν είναι μια ιδιαιτερότητα της δικής μας κοινωνίας. Είναι γνωστό πως τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας κλείνουν σε όλη την Ελλάδα, επειδή στις δεσμεύσεις της δανειακής σύμβασης με την τρόικα προβλέπεται το κλείσιμο των δημόσιων δομών υγείας και η πλήρης ιδιωτικοποίησή τους. Γι’ αυτό και ο αγώνας μας για δωρεάν περίθαλψη δεν είναι ανεξάρτητος από την πάλη ενάντια στο σύστημα που μετασχηματίζεται σε καθεστώς ολοκληρωτικό. Ένα σύστημα που έχει επιβάλει ένα διαρκές καθεστώς έκτακτης ανάγκης και παραβιάζει συστηματικά τους νόμους που το ίδιο έχει θεσπίσει, που βασανίζει αγωνιστές στις φυλακές και τα κρατητήρια, που δολοφονεί μετανάστες, που βγάζει κάθε απεργία εργαζομένων παράνομη και επιτάσσει τους απεργούς, που θεωρεί ότι οι καταλήψεις δημόσιων χώρων – ένα μέσο πίεσης και αγώνα μέχρι σήμερα- είναι έκνομο και συλλαμβάνει όσους τολμούν να προβούν σε αυτές.
Δεν μπορούμε να μένουμε άλλο κλεισμένοι στο καβούκι μας. Δεν μπορούμε να προσποιούμαστε πια ότι οι επιθέσεις αυτές αφορούν κάποιους άλλους μακριά από εμάς. Είναι ανάγκη να δίνουμε καθημερινές μικρές μάχες για την αξιοπρέπεια και τη ζωή μας. Μία τέτοια μάχη είναι αυτή ενάντια στο χαράτσι του 5ευρου η οποία προβλέπεται με ειδική ρύθμιση που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο για την υγεία να γίνει 25ευρω με εφαρμογή από 1η Ιανουαρίου του 2014. Ήδη από πέρυσι, στους βδομαδιάτικους αποκλεισμούς των ταμείων του Κ.Υ. είχαμε τονίσει ότι η εισφορά αυτή είναι απαράδεκτη κατ’ αρχήν γιατί όλοι οι ασφαλισμένοι έχουμε ήδη πληρώσει και με το παραπάνω τις υπηρεσίες αυτές.
Οι εκβιασμοί της διοίκησης του νοσοκομείου ότι  αν δεν πληρώνουμε το 5ευρω το νοσοκομείο θα κλείσει είναι κοροϊδία. Οι πολιτικές τους μνημονίου είναι αυτές που κλείνουν νοσοκομεία, σχολεία και άλλες προνοιακές δομές. Όλοι ξέρουμε ότι τα εκατομμύρια ευρώ των εισφορών των ασφαλιζόμενων δεν πηγαίνουν για την χρηματοδότηση των δημόσιων νοσοκομείων αλλά στις τσέπες των τραπεζιτών και του κεφαλαίου. Η συμφωνία της τρικομματικής κυβέρνησης με την τρόικα είναι η διάλυση όλων των κοινωνικών παροχών.
Να σαμποτάρουμε τα σχέδια τους.
Υπενθυμίζουμε ότι από το 5 ευρώ με βάση την Υ4α/οικ.1329/4-1-2011 και Υ4α/οικ.4456/14-1-2011 ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ:
Όσοι προσέρχονται ως επείγοντα περιστατικά, οι κάτοχοι βιβλιαρίων πρόνοιας ή πιστοποιητικών κοινωνικής προστασίας, πολιτικοί πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο αλλοδαποί. Επίσης οι χρόνιοι πάσχοντες, δηλαδή ΚΑΡΚΙΝΟΠΑΘΕΙΣ, ΝΕΦΡΟΠΑΘΕΙΣ, ΑΤΟΜΑ ΜΕ ΕΙΔΙΚΕΣ ΑΝΑΓΚΕΣ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΜΕ AIDS KAI ΑΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ ΛΟΙΜΩΔΗ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (ΦΥΜΑΤΙΩΣΗ, ΣΥΦΙΛΗ, ΗΠΑΤΙΤΙΔΕΣ κλπ), ΜΕΣΟΓΕΙΑΚΗ ΑΝΑΙΜΙΑ, ΤΥΦΛΟΙ, ΑΙΜΟΡΡΟΦΙΛΙΚΟΙ, ΣΑΧΑΡΟΔΙΑΒΗΤΙΚΟΙ, ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥΣ (ΧΑΠ), ΥΠΕΡΤΑΣΙΚΟΙ, ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ, ΕΝΔΟΚΡΙΝΟΛΟΓΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ (ΘΥΡΕΟΕΙΔΗΣ, ΝΟΣΟΣ ADISSON KAI CUSHING, ΥΠΟΓΟΝΑΔΙΣΜΟΣ, ΓΙΓΑΝΤΙΣΜΟΣ κλπ), ΑΝΟΙΑ, ΧΡΟΝΙΑ ΝΕΥΡΟΛΟΓΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ( πχ ΠΑΡΑΛΥΣΕΙΣ, ΗΜΙΠΛΗΓΙΑ, ΤΕΤΡΑΠΛΗΓΙΑ), ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ, ΑΥΤΟΑΝΟΣΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ (πχ ΡΕΥΜΑΤΟΕΙΔΗΣ ΑΡΘΡΙΤΙΔΑ, ΕΡΥΘΗΜΑΤΩΔΗΣ ΛΥΚΟΣ,) και άλλα πολλά.
Οι αποκλεισμοί των ταμείων εξασφαλίζουν έστω για κάποιες ώρες τη δωρεάν περίθαλψη σε όλους, κάτι που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο.  Έτσι σε συνέχεια των περσινών μας κινητοποιήσεων και τους αποκλεισμούς των ταμείων του Κ.Υ. – Νοσοκομείου Νάξου πραγματοποιούμε αποκλεισμό των ταμείων την Τρίτη 26 Φλεβάρη από τις 9πμ.
Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια: