Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2012

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ


ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ – Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ, Κ.Υ. ΑΜΟΡΓΟΥ, Π.Ι. & Π.Ι.Ι. ΝΑΞΟΥ, ΑΜΟΡΓΟΥ & ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

  
                                                     

Στις εποχές που ζούμε, η επίθεση του μνημονιακού κράτους σε όλους τους χώρους είναι περισσότερο βάρβαρη από ποτέ.  Τα κοινωνικά  αγαθά ευτελίζονται, οι προνοιακές δομές αποτελούν πια παρελθόν  και εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών  που αποκτήθηκαν με τους αγώνες των γονιών και των παππούδων μας καταργούνται ουσιαστικά μέσα σε ένα βράδυ.
Στον κλάδο υγείας, τα προβλήματα διογκώνονται με γοργούς ρυθμούς και το ΕΣΥ απαξιώνεται με μεθοδευμένες κινήσεις της κυβέρνησης που επιβάλλει χαράτσια στη δημόσια υγεία, συνεχείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε εμπόριο, παραδίδεται στα χέρια ιδιωτών και γίνεται ουσιαστικά προνόμιο των ολίγων.
           
Ειδικά τα τελευταία 2,5 χρόνια η κατάσταση οδεύει από το κακό στο χειρότερο. Το υπέρτατο των αγαθών, έχει ενταχθεί στο δημοσιονομικό στόχαστρο κυβερνήσεων και Τρόικας που μόνο σκοπό έχουν την διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και την ιδιωτικοποίηση του. Αρκεί κανείς να ρίξει μια ματιά στον νέο Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας του χρεοκοπημένου ΕΟΠΥΥ που προβλέπει αύξηση εισφορών και πλήθος νέων περικοπών για να καταλάβει ότι η όλη κατάσταση πάει μεθοδευμένα για φούντο.
Μέσα σε αυτό το γενικότερο κλίμα κατάρρευσης των δομών υγείας, οι αποκομμένες νησιωτικές περιοχές βιώνουν μια κατάσταση απείρως χειρότερη……με μονάδες υποτυπωδώς οργανωμένες, που λόγω της έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες του πληθυσμού.
Στη Νάξο, οι κάτοικοι έχουν πια χορτάσει υποσχέσεις για ένα Νοσοκομείο που στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ. Από το 2001 που τυπικά συστήθηκε μέχρι και σήμερα, το Νοσοκομείο Νάξου, με αποκλειστική ευθύνη των κρατούντων, δεν έχει αναπτυχθεί σε πλήρη νοσοκομειακή μονάδα, ικανή να εξυπηρετήσει τους κατοίκους της Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα ,Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια) που εξαρτώνται άμεσα από το Νοσοκομείο μας σε θέματα υγείας και περίθαλψης αλλά και σε διοικητικά και οικονομικά θέματα.
Έτσι η Νάξος, το  μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, με μόνιμο πληθυσμό ίδιο με  αυτόν της Σύρου και με τουριστική προσέλευση εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων κάθε καλοκαίρι ΔΕΝ ΕΧΕΙ  ΑΚΟΜΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ.

                                          
Τα σύγχρονα κτίρια και εξοπλισμοί (χειρουργεία, μαιευτήριο, τεχνητός νεφρός κ.α.), εγκαταστάθηκαν για την δημιουργία του Νοσοκομείου Νάξου και που αποτελούν δημόσια περιουσία αγορασμένη με τον κόπο των πολιτών, παραδόθηκαν εδώ και χρόνια και έχουν αφεθεί παροπλισμένα και απαξιωμένα εξαιτίας της έλλειψης τμημάτων (αιμοδοσίας κ.α.) και ειδικευμένου προσωπικού που θα καθιστούσαν δυνατή τη λειτουργία τους.
Έχουν  περάσει λοιπόν 12 χρόνια από την σύσταση του Γ.Ν. – Κ.Υ. Νάξου και 5 χρόνια από την παράδοση του καινούργιου Νοσοκομείου Νάξου και από τότε μέχρι σήμερα η μόνη πραγματικότητα είναι η εξής:
1.          Η αιμοδοσία, τα χειρουργεία, ο τεχνητός νεφρός, η κεντρική παροχή οξυγόνου, το νέο μηχάνημα του μαστογράφου κ.α. δεν λειτούργησαν ποτέ. Το καρδιολογικό  ιατρείο δεν έχει υπέρηχο(τριπλεξ) ούτε τεστ κοπώσεως, το μικροβιολογικό εργαστήριο λειτούργει μόνο για βασικές εξετάσεις και το οδοντιατρείο είναι παλαιάς τεχνολογίας και χρειάζεται άμεση αντικατάσταση.
2.         ο νέος Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου που δημοσιεύτηκε τον Απρίλη του 2012 όχι μόνο δεν αναβαθμίζει την Νοσοκομειακή μας Μονάδα, αλλά την συρρικνώνει σε βαθμό κακουργήματος καταργώντας 27 θέσεις ειδικευμένων ιατρών και καθιστώντας ουσιαστικά αδύνατη τη λειτουργία του Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου. Προβλέπει μονάδα Τεχνητού Νεφρού ΧΩΡΙΣ Νεφρολόγους, μονάδα Αίματος ΧΩΡΙΣ Βιοπαθολόγους και καταργεί μια πλειάδα άλλων ειδικοτήτων (παθολόγους, παιδιάτρους, οφθαλμιάτρους, χειρουργούς, ορθοπεδικούς, ΩΡΛ, καρδιολόγους, μαιευτήρες, ακτινοδιαγνώστες κλπ) που θα μπορούσαν να καλύψουν τις ανάγκες περίθαλψης του πληθυσμού της Νάξου και των γύρω νησιών μας.
3.         Την ίδια στιγμή που η μονάδα μας συρρικνώνεται συστηματικά από το κράτος και λόγω των τεράστιων κενών που δημιουργεί η συρρίκνωση αυτή, η ιδιωτική πρωτοβουλία οργιάζει. Στο νησί λειτουργούν 2 διαγνωστικά κέντρα (ακτινογραφίες, αξονικός, μαγνητικός, μαστογράφος κ.α.), 2 μικροβιολογικά  εργαστήρια, 2 πλήρως εξοπλισμένα καρδιολογικά ιατρεία, 2 μαιευτικά ιατρεία, ένα ιατρικό κέντρο στο οποίο κάθε εβδομάδα λειτουργούν διάφορες ειδικότητες και πολλά άλλα ιατρεία παθολόγων, γενικών ιατρών, χειρουργών, δερματολόγων, ορθοπεδικών, παιδιάτρων, οφθαλμιάτρων, οδοντιάτρων, ψυχιάτρων, φυσικοθεραπευτών  κ.α.  Και φυσικά ο κάθε πολίτης πληρώνει επιπλέον την πρόσβαση του σε αυτές τις υπηρεσίες καθώς η μεγάλη πλειονότητα των  ιδιωτών έχουν διακόψει τις συμβάσεις τους με τον χρεοκοπημένο ΕΟΠΥΥ. Ακόμα και οι νοσηλευόμενοι πληρώνουν τις εξετάσεις που χρειάζονται για την διάγνωση και θεραπεία τους στα ιδιωτικά εξωτερικά διαγνωστικά κέντρα και ιατρεία ενώ υπάρχει Νόμος που λέει ότι θα πρέπει να χρεώνεται το νοσοκομείο μέσω ΚΕΝ το κόστος των εξετάσεων  που γίνονται έξω και όχι οι ασθενείς (Αρ.Πρωτ: Υ4α/80878 Υπουργείου Υγείας). ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΦΑΝΕΣ ΟΤΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ Η ΕΝΝΟΙΑ «ΔΩΡΕΑΝ ΥΓΕΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΦΤΑΝΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΙΔΙΩΤΕΣ……ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΝΑ ΜΗΝ  ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΝΤΑΙ ΑΦΟΥ ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ  ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΜΙΖΟΝΤΑΙ. Άραγε έχει υπολογιστεί ποτέ πόσα χρήματα στοιχίζουν στο κράτους οι διακομιδές και πόσα νοσοκομεία θα μπορούσαν να εξοπλιστούν και  να στελεχωθούν με  τα χρήματα αυτά;   
Παρά την παραπάνω κατάσταση, τα νέα κτίρια και εξοπλισμοί που εγκαταστάθηκαν στο Νοσοκομείο Νάξου,  δημιούργησαν στους πολίτες την ελπίδα ότι τελικά το Νοσοκομείο θα αναπτυχθεί και θα λειτουργήσει. Ώσπου ήρθε η χαριστική βολή τον Ιούλιο του 2011, που το Υπουργείο επέβαλλε τη συγχώνευση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου υπό κοινή Διοίκηση. Την ελπίδα για αναβάθμιση, διαδέχτηκε ο φόβος της υποβάθμισης που δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. H πράξη της συγχώνευσης, είχε ως άμεση συνέπεια, το Νοσοκομείο μας να χάσει πλήρως την αυτονομία του, να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις ούτε να διεκδικήσει και τέλος να μην ορίζει το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του. Οδηγηθήκαμε σε διοικητική υποτέλεια με φυσικό συνακόλουθο την κατάργηση θέσεων και τμημάτων η οποία σε συνδυασμό με τεράστιες περικοπές στην χρηματοδότηση (προϋπολογισμός, πρόσθετες αμοιβές, εφημερίες ιατρών κλπ) έχει καταστήσει την ασφαλή λειτουργία του σχεδόν αδύνατη με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών.
Η οικονομική κρίση  είναι η καραμέλα που συνέχεια μας προτάσσουν και είναι το άλλοθι τους. Η τραγική υποχρηματοδότηση των υγειονομικών μονάδων είναι έγκλημα κατά της ζωής των πολιτών. Εμείς τους λέμε ότι η ανθρώπινη ζωή δεν σηκώνει σκόντο. Η προστασία του αγαθού της υγείας είναι υπόθεση όλων μας
            Ζητάμε το αυτονόητο
·         ανατροπή όλων των μνημονίων και  των εφαρμοστικών τους νόμων που διαλύουν και καταρρακώνουν τις ζωές μας
·         άμεση απόσυρση των  συγχωνεύσεων – καταργήσεων Νοσοκομείων  
·         δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
·         αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
·         άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού
                                                                      
Η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. 
της 26/11/2012

                                                                                                       

Δεν υπάρχουν σχόλια: