Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Σάββατο 28 Απριλίου 2012

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΒΑΣΗΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΚΑΛΕΣΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

ΙΔΡΥΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
στις εποχές που ζούμε,  η επίθεση της κυβέρνησης σε όλους τους χώρους εργασίας είναι περισσότερο βάρβαρη από ποτέ και εργασιακά δικαιώματα δεκαετιών  που αποκτήθηκαν με τους αγώνες των γονιών και των παππούδων μας καταργούνται ουσιαστικά μέσα σε ένα βράδυ.
στον κλάδο υγείας, τα προβλήματα διογκώνονται με γοργούς ρυθμούς και το ΕΣΥ απαξιώνεται με μεθοδευμένες κινήσεις της κυβέρνησης που επιβάλλει χαράτσια στη δημόσια υγεία, συνεχείς συγχωνεύσεις και καταργήσεις Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και πλήρη διάλυση των ασφαλιστικών ταμείων. Το ύψιστο κοινωνικό αγαθό της υγείας μετατρέπεται σε εμπόριο, παραδίδεται στα χέρια ιδιωτών και γίνεται ουσιαστικά προνόμιο των ολίγων.
γυρνάμε έτσι, σε εποχές σκοτεινές  με ένα μέλλον αβέβαιο όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας ...
στο νησί μας, οι κάτοικοι έχουν πια χορτάσει υποσχέσεις για ένα Νοσοκομείο που στην ουσία δεν λειτούργησε ποτέ. Από το 2001 που συστήθηκε υποτυπωδώς μέχρι και σήμερα, το Νοσοκομείο Νάξου, με αποκλειστική ευθύνη των κρατούντων, δεν έχει αναπτυχθεί σε πλήρη νοσοκομειακή μονάδα, ικανή να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του πληθυσμού της Νάξου, Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων (Δονούσα ,Σχοινούσα, Ηρακλειά, Κουφονήσια) που εξαρτώνται άμεσα από το Νοσοκομείο μας σε θέματα υγείας και περίθαλψης αλλά και σε διοικητικά και οικονομικά θέματα.
σύγχρονα κτίρια και εξοπλισμοί (χειρουργεία, μαιευτήριο, τεχνητός νεφρός κ.α.), που αποτελούν δημόσια περιουσία αγορασμένη με τον κόπο των πολιτών, παραδόθηκαν εδώ και χρόνια και έχουν αφεθεί παροπλισμένα και απαξιωμένα εξαιτίας της έλλειψης τμημάτων (αιμοδοσίας κ.α.) και ειδικευμένου προσωπικού που θα καθιστούσαν δυνατή τη λειτουργία τους.
η χαριστική βολή για πολίτες και εργαζομένους, ήρθε τον Ιούλιο του 2011, όπου το Υπουργείο επέβαλλε τη συγχώνευση των Νοσοκομείων Νάξου και Σύρου υπό κοινή Διοίκηση. Την ελπίδα για αναβάθμιση, διαδέχτηκε ο φόβος της υποβάθμισης που δεν άργησε να επιβεβαιωθεί. H πράξη της συγχώνευσης, είχε ως άμεση συνέπεια, το Νοσοκομείο μας να χάσει πλήρως την αυτονομία του, να μην μπορεί να πάρει αποφάσεις ούτε να διεκδικήσει και τέλος να μην ορίζει το προσωπικό και τις εγκαταστάσεις του. Οδηγηθήκαμε σε διοικητική υποτέλεια με φυσικό συνακόλουθο την κατάργηση θέσεων και τμημάτων η οποία σε συνδυασμό με τεράστιες περικοπές στην χρηματοδότηση (προϋπολογισμός, πρόσθετες αμοιβές, εφημερίες ιατρών κλπ) έχει καταστήσει την ασφαλή λειτουργία του σχεδόν αδύνατη με ότι αυτό συνεπάγεται για την υγεία των πολιτών.
η ζοφερή αυτή πραγματικότητα, επικρατεί σήμερα σε ολόκληρη την Ελλάδα, και έχει οδηγήσει πολλούς εργαζομένους στις υγειονομικές μονάδες της χώρας να πρωτοστατήσουν σε κοινό αγώνα με τους πολίτες για την προστασία του δικαιώματος ελεύθερης πρόσβασης κάθε συνανθρώπου μας σε δωρεάν και ποιοτικές υπηρεσίες υγείας.
μέσα σε αυτό το κλίμα, οι υπογράφοντες εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Νάξου, αποφασίσαμε, μέσα από ανοικτές διαδικασίες και γενικές συνελεύσεις, την δημιουργία ενός σωματείου βάσης για το Νοσοκομείο μας και τις εποπτευόμενες μονάδες του, το οποίο πέρα από την τη συλλογική υπεράσπιση εργασιακών δικαιωμάτων, την προώθηση και επίλυση των εργασιακών, θεσμικών, οικονομικών, ασφαλιστικών και κοινωνικών προβλημάτων, θα αγωνιστεί δυναμικά σε συνεργασία με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις για:
την διασφάλιση της ελεύθερης και ίσης πρόσβασης κάθε συνανθρώπου μας σε δωρεάν περίθαλψη και στις υπηρεσίες υγείας και την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του Ε.Σ.Υ..
  
τη διασφάλιση του αυτόνομου χαρακτήρα του Νοσοκομείου μας, και τη διεκδίκηση της σταθερής εξέλιξης και ανάπτυξης του σε πλήρως οργανωμένο Νοσοκομείο. 
την ανατροπή της πολιτικής συγχωνεύσεων και ιδιωτικοποίησης της υγείας μέσα και από την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της νησιωτικότητας. 
 
την προάσπιση του δικαιώματος όλων σε σταθερή εργασία με σθεναρή αντίσταση κατά της ανεργίας, των απολύσεων και της εργασιακής ανασφάλειας.
τη συνεχή πολιτιστική, πολιτικοκοινωνική, μορφωτική ανάπτυξη και καλλιέργεια των εργαζομένων σε πνεύμα αλληλεγγύης και αλληλοβοήθειας, την ενημέρωση τους για τις συνδικαλιστικές τους ελευθερίες, καθώς και τη διαμόρφωση μεταξύ τους συνείδησης συλλογικότητας και ενωτικών αγώνων κατά του ατομικισμού και της κοινωνικής αποδόμησης, για αξιοπρεπή εργασία και ζωή. 
και τέλος, τη δημιουργία ενός κόσμου χωρίς διακρίσεις και ρατσισμό, χωρίς καταπίεση, εκμετάλλευση και ταπείνωση ανθρώπου από άνθρωπο, ενάντια σε κάθε διαχωρισμό και διάκριση με βάση την καταγωγή, την φυλή ή το φύλο.
  
στο δύσκολο αυτό και ενωτικό αγώνα, θέλουμε συνοδοιπόρους όλους τους εργαζομένους στη μονάδα μας και στον υγειονομικό κλάδο εν γένει αλλά και την κοινωνία ολόκληρη……
η προστασία του αγαθού της υγείας είναι υπόθεση όλων μας
δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
άμεση στελέχωση και εξοπλισμός του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού.
Η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. της 25/04/2012
ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΕΣΜΑ
 ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 2012
το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Γ.Ν.-Κ.Υ. Νάξου, Κ.Υ. Αμοργού, Π.Ι. & Π.Π.Ι. Νάξου Αμοργού & Μικρών Κυκλάδων (Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ) καλεί όλους και όλες, εργαζομένους και πολίτες, σε αγωνιστική ΔΡΑΣΗ
την Τρίτη 1η Μάη 2012
ώρα 10:30π.μ.
στο Γ.Ν.-Κ.Υ Νάξου
για την πραγματοποίηση πορείας διαμαρτυρίας που θα καταλήξει σε συγκέντρωση  στην Πλατεία Παλιού Δημαρχείου (Μανδηλαρά). 
ΛΕΜΕ ΟΧΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΑΣ
Διεκδικούμε
δημόσιες, δωρεάν, ποιοτικές υπηρεσίες υγείας για όλους
αυτοτελές και αυτοδύναμο Νοσοκομείο Νάξου
άμεση στελέχωση και εξοπλισμό του Νοσοκομείου μας και των εποπτευόμενων μονάδων του (Αμοργού και Μικρών Κυκλάδων) ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες του πληθυσμού. 
Η ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΓΑΘΟΥ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΥΝΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ
Η Γενική Συνέλευση του Σ.Β.Ε.Ν.Ν.Α.Μι.Κ. της 25/04/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: