Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Πέμπτη 29 Μαρτίου 2012

Παρέμβαση στο Νοσοκομείο Νάξου

Στις 27 Μαρτίου για πέμπτη Τρίτη στη σειρά καταλάβαμε και πάλι τα ταμεία του Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Νάξου. Είναι γεγονός ότι πολλοί κάτοικοι του νησιού είναι πλέον ενήμεροι για τους αποκλεισμούς των ταμείων και επιλέγουν την Τρίτη 9-12 το πρωί να κάνουν τις συνταγογραφήσεις των φαρμάκων τους ή να προγραμματίσουν τις τακτικές επισκέψεις στους γιατρούς. Εν τω μεταξύ πολλά ανακαλύπτουμε για τη λειτουργία του νοσοκομείου Νάξου κάθε φορά που παρεμβαίνουμε, όπως για παράδειγμα ότι όταν κάποιος ασθενής δέχεται ιατρική φροντίδα στο τμήμα των επειγόντων περιστατικών ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΙΣΟΔΟ.
Η Διοίκηση του νοσοκομείου δεν δίνει την εντολή που οφείλει να δώσει με βάση την εγκύκλιο του υπουργείου ώστε να μην πληρώνουν οι ασθενείς στα επείγοντα, γι' αυτό όλοι πρέπει να το απαιτήσουμε.
Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράζουμε στους δυο πρόσφατους αποκλεισμούς:

ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΤΑΜΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ

ΚΑΘΕ ΤΡΙΤΗ 9.00πμ-12.00μμ

Την Τρίτη 13 Μαρτίου η Ανοιχτή Συνέλευση πραγματοποίησε για τρίτη φορά τον εβδομαδιαίο αποκλεισμό των γκισέ στο Κέντρο Υγείας Νάξου ώστε να εξυπηρετούνται οι ασθενείς χωρίς να πληρώνουν στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης.

Διαπιστώσαμε, λοιπόν, ότι είχε δοθεί εντολή από τη διοίκηση, σε συνεννόηση με κάποιους παρατρεχάμενους, να μην γίνονται εξετάσεις την Τρίτη, οι οποίες σημειωτέον, είναι σαφώς πιο ακριβές από το 5ευρω της εισόδου. Οι ασθενείς που προσέρχονταν με παραπεμπτικό ιατρού στα εργαστήρια λάμβαναν την απαράδεκτη για Νοσοκομείο απάντηση "εφόσον δεν γράφει επείγον, ελάτε αύριο". Έπειτα από διαμαρτυρία μας στο διοικητή, τελικά οι εξετάσεις συνέχισαν να γίνονται χωρίς να καταβάλουν αντίτιμο όσοι είχαν προσέλθει στο κέντρο υγείας.

Όμως το άλλο εξοργιστικό που αποκαλύφτηκε είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ όταν προσέρχονται στο Νοσοκομείο Νάξου, εάν χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις, τις πληρώνουν από την τσέπη τους χωρίς να αποζημιωθούν έπειτα από το ΙΚΑ Νάξου.

Αν ζητηθούν εξηγήσεις γιατί ένας ασφαλισμένος που πληρώνει γύρω στα 4.000 ευρώ το χρόνο ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να καταβάλει επιπλέον χρήματα για να εξεταστεί σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο, τότε έχουμε το φαινόμενο "από τον Άννα στον Καϊάφα". Το Νοσοκομείο Νάξου ρίχνει την ευθύνη στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ επιρρίπτει ευθύνες στο νοσοκομείο για το γεγονός ότι εδώ κι ένα μήνα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο νοσοκομείο και το ΙΚΑ. Τραγελαφικό αποτέλεσμα είναι ότι αν ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ απευθυνθεί σε ιδιώτη μικροβιολόγο συμβεβλημένο με το ΙΚΑ τότε παίρνει πίσω το 80% του ποσού που κατέβαλε ενώ στο δημόσιο νοσοκομείο πληρώνει με τιμολόγηση ελεύθερης αγοράς και δεν παίρνει τίποτα!

Τελευταία, μάλιστα, έχει αρχίσει να κυκλοφορεί από αντιδραστικούς κύκλους μέσα στο νοσοκομείο ΟΤΙ ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΣΤΕΡΟΥΝ ΕΣΟΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΑΙ ΓΙ' ΑΥΤΟ ΘΑ ΚΛΕΙΣΕΙ.

Έτσι λοιπόν, δεν φταίει το υπουργείο υγείας, ο ανεκδιήγητος Λοβέρδος και οι μνημονιακές πολιτικές που υπηρετεί πιστά και που οδηγούν στη διάλυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και στην παράδοσή του στους ιδιώτες-εμπόρους του ανθρώπινου πόνου, αλλά οι αγωνιστές που αντιστέκονται στις απάνθρωπες συνθήκες και διαμαρτύρονται για τον αποκλεισμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού από την ιατρική περίθαλψη!

Σε λίγο θα μας καταλογίσουν και την ευθύνη για τη συγχώνευση του νοσοκομείου Νάξου με αυτό της Σύρου, συγχώνευση που έχει υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο την ήδη χαμηλή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας σε ένα νησί με 17.000 κατοίκους!

Η συνεπής και αδιάλειπτη δράση της Ανοιχτής Συνέλευσης και αρκετών αλληλέγγυων, αλλά και η ενθουσιώδης θετική ανταπόκριση των ασθενών που έρχονται κάθε Τρίτη στο Κέντρο Υγείας Νάξου και εξυπηρετούνται χωρίς να καταβάλουν επιπλέον αντίτιμο από αυτό που έχουν ήδη πληρώσει στις ασφαλιστικές τους εισφορές, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας και στρεψοδικίας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

-ΣΥΜΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΑΝΕΡΓΩΝ, ΤΩΝ ΑΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ- ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΝΙΚΗ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

20/03/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: