Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2012

ΟΙ ΡΑΤΣΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΕΣ ΠΟΥ ΟΜΩΣ ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ ΠΕΡΑΣΑΝ


Κείμενο που έστειλε ο μόνιμος κάτοικος στην Παλιά Χώρα Γιάννης Πρωτονοτάριος στην εβδομαδιαία σατυρική εφημερίδα "Μάσκα" στις 23 Γενάρη 2012 σχετικά με τη συζήτηση που έχει ανοίξει περί υποβάθμισης της περιοχής επειδή η εκκλησία θα διανείμει συσσίτια από εκεί. Αύριο ξεκινάει το συσσίτιο.

 ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ, ΟΙ «ΑΡΑΠΑΔΕΣ» ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΠΑΡΕΣ

Με αφορμή τα όσα τραγελαφικά και υποκριτικά συζητούνται σχετικά με την απόφαση των παπάδων να διανείμουν συσσίτια σε άπορους στο νησί της Νάξου και επειδή κάποιοι κάνουν δηλώσεις εξ ονόματος των «κατοίκων της Παλιάς Χώρας», ξεκαθαρίζω τα παρακάτω:

Πρέπει αρχικά να διευκρινίσω ότι, είμαι πολιτικά αντίθετος με κάθε είδους «συσσίτια», «εράνους» και «φιλόπτωχα ταμεία», γιατί θεωρώ ότι αποτελούν το άλλοθι των βολεμένων και των χορτασμένων.
Δεύτερον πρέπει να σημειώσω ότι, αυτά για τα οποία μπορεί να κατηγορήσει κανείς τις οργανωμένες θρησκείες είναι πολλά και γνωστά, αλλά δεν είναι η ώρα να εκτεθούν.

Από την άλλη όμως, εμφανίστηκαν κάποιοι αυτοαποκαλούμενοι «κάτοικοι της Παλιάς Χώρας» οι οποίοι στο όνομα της «προσβολής της αισθητικής» τους ή της «τουριστικής ατραξιόν» που αποτελεί η περιοχή, αντιτίθενται με καταγγελίες, απειλές και άναρθρες κραυγές, στο γεγονός ότι, η τοπική μητρόπολη αποφάσισε (επιτέλους) να ξοδέψει μερικά ψίχουλα από την περιουσία της για την σίτιση απόρων ημεδαπών και αλλοδαπών. Το πραγματικό τους πρόβλημα βέβαια, αναδεικνύεται στις κατά πρόσωπο συζητήσεις, οι οποίοι αναφέρονται ξεκάθαρα, ρατσιστικά και ξεδιάντροπα σε «αραπάδες που θα τρώνε με τάπερ στις σκάλες μας», οι οποίοι «θα γεμίσουν ποντίκια την περιοχή», ότι «τα παιδιά μας δεν θα μπορούν να κυκλοφορήσουν ανάμεσα τους», ότι «θα υποβαθμίσουν την περιοχή και θα αυξηθεί η εγκληματικότητα» και άλλα πολλά τα οποία θα ήταν γελοία αν δεν ήταν τραγικά.

Επειδή όλα τα παραπάνω με προσβάλουν σαν πολίτη, με βρίσκουν αντίθετο ιδεολογικά και με εξοργίζουν ως άνθρωπο και μόνιμο κάτοικο της περιοχής τα τελευταία 16 χρόνια, δηλώνω ότι, καμία απολύτως σχέση δεν έχω με τους συγκεκριμένους «κατοίκους της Παλιάς Χώρας» και με τις ενέργειες και δηλώσεις τους, οι οποίοι εξάλλου δεν αποτελούν ούτε καν την πλειοψηφία των κατοίκων της περιοχής. Ήμουν και είμαι αλληλέγγυος με κάθε αδύναμο, κάθε εκπατρισμένο, κάθε περιθωριοποιημένο και κυρίως καθένα που προσπαθεί για μια καλύτερη ζωή. Θεωρώ ότι, την ελάχιστη αυτή πρωτοβουλία της τοπικής μητρόπολης πρέπει να την στηρίξουμε όλοι, όχι επειδή στηρίζουμε την εκκλησία και όσα αντιπροσωπεύει, αλλά επειδή τώρα πρέπει μόνοι μας να υποκαταστήσουμε με την αλληλεγγύη μας, την έλλειψη κοινωνικού κράτους και την κατάρρευση κοινωνικών κεκτημένων εκατονταετιών.

Νάξος 23.1.2012
Γιάννης Πρωτονοτάριος
μόνιμος κάτοικος «Παλιάς Χώρας»


Σχετικά με το ζήτημα του ρατσισμού δείτε το παρακάτω βίντεο που αλιεύσαμε στο διαδίκτυο και αποτελεί μια καταγραφή της κατάστασης στην οδό Αχαρνών στην Αθήνα, χωρίς ωραιοποιήσεις και χωρίς προκαταλήψεις:



Δεν υπάρχουν σχόλια: