Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Ενημέρωση από την σημερινή συγκέντρωση στη παραλία

 
Σήμερα στην απεργία η Ανοιχτή Συνέλευση είχε καλέσει σε συγκέντρωση στην παραλία στην οποία βρέθηκαν περίπου 60 άτομα. Στήθηκε μικροφωνική κοντά στην Αγροτική Τράπεζα από όπου διαβάστηκαν κείμενα για την παρούσα κατάσταση ενώ παράλληλα γύριζε κουτί οικονομικής ενίσχυσης για τους 400 χαλυβουργούς απεργούς. Παρακάτω είναι η προκήρυξη που μοιράστηκε στους διερχόμενους.
Με δικό τους πανώ συμμετείχαν και οι απεργοί της ΕΛΜΕΓΕΝΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ

Πριν από λίγα χρόνια κανένας δεν θα φανταζόταν τον εφιάλτη που ζούμε, αλλά και τα χειρότερα που ακόμη έρχονται. Η πραξικοπηματική-διορισμένη κυβέρνηση τραπεζιτών, φασιστών, δεξιών και πασόκων έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την απαξίωση και την καταστροφή της ζωντανής εργασίας.
Οι υποσχέσεις για ευημερία και ευδαιμονία που τόσο επίμονα μας πλάσαραν τις περασμένες δεκαετίες καταρρέουν, και μαζί τους η κοινωνική δομή καταστρέφεται και η ταξική διάρθρωση της κοινωνίας ανατρέπεται βίαια προς όφελος των τραπεζών και του μεγάλου κεφαλαίου.
Όλα αυτά δεν είναι καμιά δυσοίωνη προφητεία, είναι η καθημερινή ζοφερή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.
Πώς μεταφράζεται επιγραμματικά; Ανεργία, φτώχεια, εξευτελιστικά μεροκάματα και ελαστική εργασία χωρίς ασφάλιση, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμα και των φτωχότερων στρωμάτων, 20.000 άστεγοι στους δρόμους. Φόβος, ανασφάλεια, καταστροφή της φύσης, βία και καταστολή από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ταξική δικαιοσύνη που βγάζει πάντα λάδι τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες….
Ζούμε κάτω από μια οικονομική χούντα που επιβάλλει βίαια τους όρους και τις πολιτικές της, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για τους θεσμούς που έχει θεσπίσει ακόμα και η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στόχος τους είναι να περισώσουν το πολιτικό σύστημα και να επιβάλουν, με πιο “συναινετικούς όρους” σε επίπεδο εξουσίας, το νέο μνημόνιο και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μετά από μια ακόμα εξευτελιστική δανειακή σύμβαση.
Τα δυο αυτά χρόνια του μνημονίου έχουν γίνει δεκάδες γενικές απεργίες και ακόμα περισσότερες κλαδικές. Στη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας 48ωρης απεργίας τον Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις πήραν δυναμική τροπή με καταλήψεις υπουργείων και δημόσιων κτιρίων, με παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών, με βίαιες αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις καταστολής, ένστολες και μη,  στο δρόμο και στους χώρους εργασίας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.
Ακολούθησε η μαζική λαϊκή ανταρσία στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν η εκδίωξη του ΓΑΠ κάτω από την κοινωνική κατακραυγή και η επιβολή κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και του λοιπού πολιτικού υπηρετικού προσωπικού.
Το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης έχει πλέον διαρραγεί ανεπανόρθωτα και οι συνδικαλιστικές και πολιτικές γραφειοκρατίες έχουν εκπληρώσει τον ιστορικό τους ρόλο. Εν ολίγοις, ο ρόλος τους σαν ισορροπιστές υπέρ της ταξικής συναίνεσης και κοινωνικής ειρήνης, και σαν νταβατζήδες της εργατικής τάξης έχει χρεοκοπήσει στα μάτια του κόσμου στον οποίο απευθύνονται, ειδικά σε αυτές τις συνθήκες άγριας επίθεσης σε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας. Εξάλλου, τόσα χρόνια απολάμβαναν πλούσια προνόμια, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσο και σε βουλευτικούς ή κυβερνητικούς θώκους, σαν αντάλλαγμα για τις καλές τους υπηρεσίες.
Σήμερα, πιο πολύ παρά ποτέ, είναι αναγκαίο να αντισταθούμε στη λαίλαπα του καπιταλισμού βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις και να δημιουργήσουμε εκείνες τις αντιδομές που θα  είναι αποτελεσματικές στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία.
Είναι γεγονός ότι ο καθολικός αγώνας που έγινε ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ από συνελεύσεις και συλλογικότητες, που υπαγόρευσαν ακόμα και σε μερικούς δήμους να σταθούν υποστηρικτικά απέναντι στους δημότες τους, ανάγκασε το κράτος σε αναδίπλωση.
Κάτω από την πίεση και τους αγώνες ενός κινήματος που δεν εγκλωβίστηκε στα όρια της νομιμότητας, που υιοθέτησε λογικές και πρακτικές άμεσης δράσης, που οργανώνεται για να παρεμποδίσει τις διακοπές ηλεκτροδότησης και ήδη πραγματοποιεί συλλογικές επανασυνδέσεις ρεύματος, το μήνυμα έφτασε για τα καλά  στον πυρήνα της εξουσίας και τους ανάγκασε σε υποχώρηση.
Οι απεργίες που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον πρέπει να πάρουν πιο δυναμικά χαρακτηριστικά. Η οργάνωση των κινητοποιήσεων από τη βάση, η δημιουργία ταμείων αλληλεγγύης που θα μπορούν να στηρίζουν τους απεργούς στη διάρκεια του αγώνα, ο χαρακτήρας αποφασιστικής αντιπαράθεσης με το κράτος και τους εργοδότες, καθώς και με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους, κρίνεται αναγκαίος αν επιδιώκουμε να ανατραπεί η πολιτική κράτους και κεφαλαίου αυτή την περίοδο. (Αυτή είναι μια παράδοση του εργατικού κινήματος στη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα που πέτυχε πολλές από τις κατακτήσεις που σήμερα φαντάζουν πια όνειρο θερινής νυκτός.)
Εδώ κι ένα μήνα οι 400 εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο πραγματοποιούν μια τέτοια απεργία. Ο ιδιοκτήτης Μάνεσης παρά την αύξηση της παραγωγής επιχείρησε να εφαρμόσει τις σύγχρονες επιταγές δουλείας με μετατροπή των συμβάσεων σε επιχειρησιακές με 5ωρη εργασία και μείωση μισθών στο μισό. Οι χαλυβουργοί όχι μόνο αντιστέκονται, αλλά παρά την παταγώδη σιωπή των μμε,  σήμερα ένα κίνημα αλληλεγγύης έχει αρχίσει να κάνει αισθητή την παρουσία του με τη συνεισφορά του, τόσο σε ηθικό όσο και πρακτικό επίπεδο, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα στους απεργούς.
Σε όλα τα μέτωπα που μαίνεται ο πόλεμος αυτή την περίοδο –υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ασφάλιση, περιβάλλον, φορολογία- είναι αναγκαία η αντίστασή μας μέσα από ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ. Έξω από λογικές ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων μας σε παράγοντες, «σωτήρες» και θεσμούς όπως είναι τα καθεστωτικά κόμματα, τα τριτοβάθμια σωματεία και οι δήμοι, οι οποίοι αποτελούν στυλοβάτες του εκμεταλλευτικού, άδικου και βάρβαρου συστήματος, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.
·   Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ
·   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Κάθε Δευτέρα στις 6.00μμ στο “Αντιμάμαλο”, στην οδό Παπαβασιλείου
Email: krisisassemblynaxos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: