Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 8 Ιουλίου 2011

Δωρεάν μαθήματα κολύμβησης στον εμπορικό σύλλογο Νάξου

Με αφορμή το πρόσφατο περιστατικό όταν μέλος του διοικητικού συμβουλίου του εμπορικού συλλόγου της Νάξου που διατελούσε σε παράκρουση κυνήγησε μικροπωλητή ο οποίος έπεσε στη θάλασσα στο λιμάνι, προτείνουμε στον εμπορικό σύλλογο να μοιράσει μπρατσάκια και βατραχοπέδιλα στα μέλη του για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Πέρα όμως από το γελοίο του πράγματος αυτό που είναι σοβαρό είναι ο απροκάλυπτος κανιβαλισμός που εγκυμονούν οι φασίζουσες και ρατσιστικές νοοτροπίες οι οποίες έχουν εγκατασταθεί πλέον για τα καλά στον συγκεκριμένο σύλλογο.
Με αυτή την αφορμή αναδημοσιεύουμε τμήματα από κείμενο που είχε μοιραστεί σε συνεδρίαση του εμπορικού συλλόγου από κατοίκους του νησιού το Μάη του 2010.
"...Η κρίση είναι εδώ, η κρίση βαθαίνει με χρονικό ορίζοντα τετραετίας και βάλε. Τα νέα μέτρα πλήττουν άμεσα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά δεν αφήνουν απέξω τους μικρομεσαίους. Χιλιάδες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν.

Μέσα σε αυτή την οδυνηρή συγκυρία, ο Εμπορικός Σύλλογος της Νάξου ασχολείται με το παρεμπόριο!!! Αλήθεια ποιος αφελής πιστεύει αυτή τη στιγμή, με την χώρα υπό επιτήρηση από το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε., ότι το πρόβλημα του εμπορίου και της κερδοφορίας των μικροεπιχειρήσεων είναι το παρεμπόριο;

Ας θυμίσουμε λοιπόν: έχουμε αύξηση του ΦΠΑ τέσσερεις με πέντε μονάδες, αύξηση της φορολόγησης, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αύξηση στην αύξηση των τιμολογίων –ΔΕΚΟ, ακρίβεια-, μείωση των συντάξεων (και των ισχνών συντάξεων του ΟΑΕΕ), απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων εν γένει, υποβάθμιση της περίθαλψης κλπ.

Οι περισσότεροι από μας πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στον ΟΑΕΕ για μια άθλια περίθαλψη και συντάξεις πείνας που πετσοκόβονται κι αυτές.

Επιπλέον, η ανελέητη επίθεση στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και η συνακόλουθη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης μαζί με την διόγκωση της ανεργίας, θα αποτελέσει ντόμινο που θα συμπαρασύρει στον πάτο χιλιάδες μικρομάγαζα, εστιατόρια, καφέ και δωμάτια. Οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που με τα κεφάλαια και την ισχύ που διαθέτουν θα μονοπωλήσουν την αγορά. Άλλωστε ένας από του στόχους των νέων μέτρων είναι ακριβώς να προωθήσουν αυτού του τύπου την αγορά –όπως άλλωστε έγινε και στην Αργεντινή.

Ακόμη έχουμε την επιστροφή του τέλους παρεπιδημούντων σε 2% όπως και τη μη θέσπιση ωραρίου λειτουργίας που επιβάλλει μια κατάσταση κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού, εξοντώνει τους εργαζόμενους αλλά και εμάς τους ίδιους, και αποπνέει μιζέρια και αναξιοπρέπεια.

Σφυρίζοντας αδιάφορα, κάνοντας ότι δεν βλέπουμε, περιμένοντας με απάθεια να περάσει από πάνω μας η λαίλαπα των νέων μέτρων και όποιος επιβιώσει, είναι μια στάση ανεύθυνη και μαρτυράει ατολμία και συνενοχή.
Μαγαζάτορες σε οργή και απόγνωση"

Δεν υπάρχουν σχόλια: