Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 24 Ιουνίου 2011

ΤΟΠΙΚΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ


Ο δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μαζικής Εστίασης Νάξου προχωράει στην υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης 72 άνεργων σε κοινωφελείς υπηρεσίες όπως καθαρισμός παραλιών και γενικά καθαριότητας, ρύθμιση κυκλοφορίας, φύλαξη παιδιών, ελαιοχρωματισμοί σχολείων και άλλες. 
Το μνημόνιο συνεργασίας που επιχορηγείται από το ΕΣΠΑ με πρόσχημα την καταπολέμηση της ανεργίας (το ποσοστό της οποίας στο νότιο Αιγαίο είναι το μεγαλύτερο στη χώρα) στην πραγματικότητα καταστρατηγεί τα εργασιακά δικαιώματα, καθιερώνει και νομιμοποιεί τις ελαστικές σχέσεις εργασίας για 25 ψωροευρώ μεροκάματο μικτά!
Πρόκειται στην ουσία για τη μετεξέλιξη των τοπικών συμφώνων απασχόλησης που έχουν καθιερώσει οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης εδώ και χρόνια. Οι συγκεκριμένες συμβάσεις εργασίας αποτελούν στρατηγική επιλογή του κράτους, αποκύημα της διοικητικής μεταρρύθμισης του Καλλικράτη αλλά και του συμφώνου σταθερότητας, δηλαδή του ευρέως γνωστού Μνημονίου με άλλα λόγια.
Πρώτα λοιπόν θα δημιουργηθεί το κατάλληλο και ανταγωνιστικό κλίμα στην εργασία και ακολουθούν οι ιδιωτικοποιήσεις στους περισσότερους τομείς κοινωφελών υπηρεσιών του δήμου.
Άλλωστε οι νέοι δήμοι-κυβερνεία με τις αυξημένες αρμοδιότητες και χωρίς αυτοτελείς πόρους είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν. Εξ’ ου και οι δίμηνες συμβάσεις στον τομέα της καθαριότητας με το νέο τοπικό μνημόνιο συνεργασίας που πέρασε με τη μορφή του κατεπείγοντος προχτές και που υπογράφτηκε από τον δήμαρχο και τον πρόεδρο του Συλλόγου Μαζικής Εστίασης (να σημειωθεί ότι ο εν λόγω πρόεδρος ήταν ομιλητής στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην απεργία στις 15 Ιούνη 2011).
Οι τοπικοί άρχοντες δεν είναι τίποτα άβουλα πιόνια, έρμαια στους κρατικούς σχεδιασμούς. Αντιθέτως, σε τοπικό επίπεδο έχουν επωμιστεί εν γνώσει τους την υλοποίηση του Καλλικράτη και την εφαρμογή των επιταγών του μνημονίου και γι’ αυτό φέρουν ακέραιη την ευθύνη.
Ας μην αναζητάμε λοιπόν μόνο τους εχθρούς στο κοινοβούλιο και τα υπουργεία ή μόνο στους τραπεζίτες και τους τροϊκανούς.
Ας μη βαφτίζουμε τον εξευτελισμό «επιβίωση» και τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις «φραγμό στην ανεργία».

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια: