Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Για την επίσκεψη του Π. Ρήγα στη Νάξο


Επειδή ως πολιτική συλλογικότητα - που δεν βλέπει τους αγώνες ως στιγμιαίες και εκτονωτικές αντιδράσεις-, προσπαθούμε να έχουμε μία σοβαρή και συνεπή στάση απέναντι στα γεγονότα, και επειδή δεν θέλουμε παράλληλα να διευκολύνουμε τους κρατικούς μηχανισμούς δίνοντάς τους τις αφορμές για να εμποδίσουν την ριζοσπαστικοποίηση των αγώνων, αποφασίσαμε να μην γιαουρτώσουμε τον υφυπουργό ανάπτυξης Π. Ρήγα στην διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Νάξο.
Όμως δεν μπορούμε να εγγυηθούμε ότι σε ένα παρόμοιο γεγονός στο μέλλον, δεν θα μας ξεφύγει ο καταπιεσμένος «μικροαστισμός»  και δεν θα μας παρασύρει, όμως πάντα συντεταγμένα και αγωνιστικά.
Τα παχύδερμα της εξουσίας, μετά την ανηλεή επίθεση που έχουν εξαπολύσει ενάντια στην κοινωνία σπρώχνοντας μεγάλα κομμάτια της στην φτώχεια και την εξαθλίωση, κρύβονται όταν κυκλοφορούν… και καλά κάνουν! Ο φόβος τούς οδηγεί τόσο στη βίαιη καταστολή των κοινωνικών αντιδράσεων, από τις διαδηλώσεις και τις απεργίες μέχρι την Κερατέα, όσο και σε δεκάδες συλλήψεις και φυλακίσεις αγωνιστών.
Τις περισσότερες φορές άλλωστε, οι προπηλακισμοί και τα γιαουρτώματα κατά πολιτικών, γίνονται στην διάρκεια ή σε μέρη που υπάρχουν κινητοποιήσεις, όπως με τον Πάγκαλο στην Κερατέα ή τον Χατζηδάκη (της ΝΔ) στην απεργία. Η γιούχα και το κράξιμο δεν είναι αυτοσκοπός, είναι απλά μια αυθόρμητη έκφραση αγανάκτησης και οργής απέναντι στην καταπίεση, μία διάθεση απονομής δικαιοσύνης ενάντια στο απεχθές πρόσωπο της εξουσίας.
Για τον υφυπουργό ανάπτυξης: Πρόκειται για πολιτικό που έχτισε το βιογραφικό του στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση και από εκεί προχώρησε στο βουλευτιλίκι. Προβάλλει ένα σοβαρό τεχνοκρατικό προφίλ, υπερασπίζεται με σθένος τις επιλογές των προϊσταμένων του και επιτίθεται με ιδιαίτερη ένταση σε όσους αντιδρούν. Το έκανε στην διάρκεια της επίσκεψης Παπανδρέου στη Σύρο, όπου μίλησε για «μεταφερόμενους τραμπούκους», αποκάλεσε όσους έχουν ενστάσεις στην κατασκευή  ΧΥΤΑ στην κορφή ΞΥΔΗ σαν «κάτι  περίεργους τύπους που συχνάζουν στην Κερατέα», το είχε κάνει και παλαιότερα στην υπόθεση του λιμανιού χαρακτηρίζοντας όσους ήταν ενάντια «Ταλιμπάν της οικολογίας».

Ήρθε λοιπόν, ο κύριος αυτός ινκόγκνιτο και σουλάτσαρε στα χωριά και τη Χώρα συνοδευόμενος από την γνωστή κουστωδία των παρατρεχάμενων παραγοντίσκων και συμμετείχε σε κλειστές συσκέψεις με φορείς του νησιού. Τον πετύχαμε σε μια από αυτές, στα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων όπου μαζί με μέλη του εμπορικού, των δωματιούχων, της εστίασης και τους τοπικούς δημοσιογράφους συζητούσαν… για τα προβλήματα του νησιού (τα γνωστά κατά αυτούς, το λιμάνι, το αεροδρόμιο, το παραεμπόριο, … κλπ κλπ).
Είναι  γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια οι συγκεκριμένοι ταξικοί φορείς του νησιού προσπαθούν απεγνωσμένα να σώσουν τα προνόμια τους. Επειδή, λοιπόν, τόσο κεντρικά, όσο και τοπικά (τηρουμένων πάντοτε των αναλογιών), οι αρχές είναι στριμωγμένες και κοινωνικά απομονωμένες, αποζητούν ως ένα βαθμό τις όποιες συναινέσεις τις οποίες απλόχερα προσφέρουν οι παραπάνω φορείς. Θεωρούν, έτσι, ότι όλοι μαζί θα μπορέσουν να συνεχίσουν να λυμαίνονται τον παραγόμενο κοινωνικό πλούτο και να καταστρέφουν το φυσικό τοπίο.
Εν ολίγοις, την Κυριακή στις 3 Απρίλη, μία ομάδα 20-25 ατόμων πραγματοποιήσαμε αυθόρμητα και βιαστικά (αφού δεν γνωρίζαμε την επίσκεψη του υφυπουργού) μια διαμαρτυρία έξω από τα γραφεία της Ένωσης Ξενοδόχων με συνθήματα όπως  «το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και ληστεύει το λαό», «Ρήγα γερά πάρτους τα λεφτά» κ. ά., δίνοντας έτσι έναν άλλο τόνο στην επίσκεψη του «κυρίου υφυπουργού».

Δεν υπάρχουν σχόλια: