Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2011

ΑΝΑΒΡΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ

Στις 19 Μαρτίου οι σύλλογοι γονέων και κηδεμόνων πέντε ναξιώτικων χωριών (Γαλήνη, Γλινάδο, Μονή, Χείμαρρος, Σαγκρί) αποφάσισαν να σταματήσουν τη λειτουργία των δημοτικών σχολείων σαν διαμαρτυρία για το οριστικό κλείσιμο των σχολείων και τις συγχωνεύσεις τους που προβλέπονται στα πλαίσια της εφαρμογής του μνημονίου στην εκπαίδευση.
Οι καλλικρατικοί δήμοι οι οποίοι έχουν πλέον την αρμοδιότητα για εφαρμόζοντας τα προστάγματα του ΔΝΤ με πρόσχημα την εξοικονόμιση χρημάτων (από τα ...πολλά που δίνουν για την εκπαίδευση) επιβάλλουν λουκέτο στα δημοτικά καταφέροντας το τελειωτικό χτύπημα στο μαρασμό των μικρών χωριών. Χαρακτηριστικά, κάτοικοι των χωριών με αγανάκτηση δηλώνουν ότι ούτε στην κατοχή δεν είχε κλείσει το σχολείο τους...
Πέρα από την ευνόητη ταλαιπωρία για τους μικρούς μαθητές και τις οικογένειές τους, μια ακόμα συνέπεια της κίνησης αυτής από τη μεριά του κράτους είναι να μειωθεί κι άλλο ο αριθμός των δασκάλων, αυξάνοντας ακόμα περισσότερο την ανεργία.
Οι κάτοικοι εκτός από ότι εξανάγκασαν το δήμο να βάλει το θέμα εκτάκτως στο δημοτικό συμβούλιο της προηγούμενης Τετάρτης 16 Μαρτίου, με τη μαζική τους παρουσία (γύρω στα 200 άτομα) έσυραν σύσσωμο το συμβούλιο να αναδιπλωθεί και να υποστηρίξει τη θέση τους να μην κλείσουν τα σχολεία των χωριών. Όμως οι τοπικές κοινωνίες δεν επαναπαύτηκαν στα λόγια των εκπροσώπων και έχουν προχωρήσει στην ανάρτηση πανώ στα χωριά και στο κλείσιμο των σχολείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: