Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2010

Το ΣτΕ ενέκρινε τον αιολικό σταθμό στο Αποπηγάδι Χανίων

Το πράσινο φως για τη δημιουργία αιολικού πάρκου στην περιοχή «Αποπηγάδι» των Χανίων έδωσε το Συμβούλιο της Επικρατείας, παρά τις διαβεβαιώσεις που είχαν διαρρεύσει στους κατοίκουςότι δεν πρόκειται να εγκριθεί ο αιολικός σταθμός.
Παράλληλα, με την 1185/2010 απόφασή του, που έγινε γνωστή σήμερα, απέρριψε αίτηση αναστολής την οποία είχαν καταθέσει εννέα κάτοικοι της περιοχής.
Η υπόθεση εκδικάστηκε από την Επιτροπή Αναστολών του ΣτΕ. Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι "το επίμαχο αιολικό πάρκο συνιστά έργο χαμηλής οχλήσεως, αποτελούμενο από μικρό αριθμό ανεμογεννητριών" και "δεν πρόκειται να εγκατασταθεί εντός περιοχής NATURA ή περιοχής χαρακτηρισμένης ως σημαντικής για τα πτηνά, δεν πιθανολογείται ότι η εγκατάσταση του επίμαχου αιολικού πάρκου θα προκαλέσει μη αναστρέψιμη βλάβη στην ορνιθοπανίδα, είναι δε απορριπτέος ο ισχυρισμός των αιτούντων που στηρίζεται στην επίκληση βλάβης της ορνιθοπανίδας". Παράλληλα, με την 1185/2010 απόφασή του, που έγινε γνωστή σήμερα, απέρριψε αίτηση αναστολής την οποία είχαν καταθέσει εννέα κάτοικοι της περιοχής.
Από το indymedia

ΓΙΓΑΝΤΙΕΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Ή ΜΙΚΡΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ;
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Η γαλλική πολυεθνική EDF (η ΔΕΗ της Γαλλίας με πολλά πυρηνικά εργοστάσια) μέσω θυγατρικών εταιριών βιτρίνας ζητά από το δασαρχείο να χαρακτηρίσει χιλιάδες στρέμματα του Αποπηγαδιού ως δασικά. Αν και δεν καταθέτει τίτλους ιδιοκτησίας, το δασαρχείο σε χρόνο ρεκόρ τα ανακηρύσσει δασικά -άρα και κρατικά- και τα παραχωρεί στην εταιρία. Για να μην το μάθουν οι ιδιοκτήτες και κάνουν ενστάσεις δημοσιεύει την απόφαση στην ελάχιστης κυκλοφορίας εφημερίδα «Δημοκράτης των Χανίων», ονομάζει τις περιοχές με άγνωστα ονόματα, μπερδεύει τα σύνορα των δήμων.
Η εταιρία μέσω των μαϊμού θυγατρικών υποβάλλει μαϊμού περιβαλλοντικές μελέτες στο γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας για να στήσει σβούρους συνολικά 200 περίπου MW στα χωράφια που μόλις άρπαξε. Ισχυρίζεται ψευδώς ότι το Αποπηγάδι έχει ασβεστολιθικά πετρώματα, ότι δεν έχει νερά (όλοι ξέρουν ότι το Αποπηγάδι είναι ο μεγαλύτερος ταμιευτήρας ύδατος στην Κρήτη), ότι δεν έχει βλάστηση (είναι καταπράσινο), ότι δεν έχει μεγάλα σπάνια πουλιά (όποιος έχει περάσει από εκεί έχει δει τους κανναβούς-γύπες, κοκκαλάδες-γυπαετούς, βιτσίλες-αετούς).
Το γραφείο περιβάλλοντος της νομαρχίας εγκρίνει πρόθυμα αυτές τις διάτρητες μελέτες.
Λόγω της συνομωσίας σιωπής δασαρχείου, γραφείου περιβάλλοντος, δήμων κλπ (ομερτά το λένε οι μαφιόζοι) οι κάτοικοι των χωριών του Αποπηγαδιού, φτωχοί αγρότες και βοσκοί, μαθαίνουν τι συμβαίνει μόνο όταν βλέπουν τις μπουλντόζες να ισοπεδώνουν τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους. Κάνουνε ενστάσεις, προσφυγές, ασφαλιστικά μέτρα, και στέκονται μπροστά στις μπουλντόζες να προστατέψουν τα βουνά τους. Παρόντες είναι και κάμποσοι τραμπούκοι της εταιρίας. Παρόντες επίσης και οι «προστάτες του πολίτη». Πολλοί «προστάτες του πολίτη». Όλων των ειδών «προστάτες»: ΜΑΤ με πλήρη εξάρτηση, ειδικοί φρουροί, καπελάκηδες, ασφαλίτες, χρυσογαλονάδες. Οι οποίοι συλλαμβάνουν τους αγρότες-ιδιοκτήτες, ηλικιωμένους τους περισσότερους, μεταξύ τους κι άνθρωπο 87 ετών και τους στήνουν δικογραφίες για «παράνομη βία». Μέχρι τώρα έχουν γίνει πάνω από 60 συλλήψεις με τον άνθρωπο της εταιρίας να επιδεικνύει στους προστάτες της εταιρίες ποιοι να συλληφθούν (κατά προτίμηση όσους αρνήθηκαν περιφρονητικά τις μυστικές προτάσεις δωροδοκίας).
Σε γενικές γραμμές: δασαρχείο, γραφείο περιβάλλοντος, χωροφύλακες, λειτουργούν κανονικά σαν υπάλληλοι της εταιρίας. Όταν μαζεύονται πολλοί κάτοικοι, ο περιφερειάρχης για να εκτονώσει τα πράγματα δίνει εντολή να αποσυρθούν οι μπάτσοι και η εταιρία «για να επανεξετάσει τις άδειες». Πάνε κι οι βουλευτές όταν δούνε κόσμο και λένε παχιά λόγια. Μόλις επέλθει η εκτόνωση και μείνουν λίγοι στα μπλόκα φτάνουν νύχτα αιφνιδιαστικά οι μπουλντόζες με μια εκατοστή ΜΑΤ (και από άλλες πόλεις) και συλλαμβάνουν τους λίγους. Οι μπάτσοι φυλάνε τριπλοβάρδιες σε 24ωρη βάση στην κορφή του βουνού τα μηχανήματα της εταιρίας. Στην περιοχή έχει επιβληθεί αστυνομική κατοχή. Μέχρι και για να αρμέξουν τις αίγες τους βοσκοί της περιοχής χρειάστηκε άδεια του αρχιμπάτσου και τους πήγαν με συνοδεία. Οι τραμπούκοι της εταιρίας χτύπησαν 70χρονο κάτοικο. 
Το δασαρχείο έκανε εκδικητική μήνυση σε αγωνιζόμενο κάτοικο για καστανιές 100 χρονών που είχε φυτέψει ο παππούς του. Έστειλε επίσης κλιμάκιο να κάνει μηνύσεις για παράνομη δεντροφύτευση σε σχετική διοργάνωση της Πρωτοβουλίας κατοίκων. Οι «ευαίσθητοι» σύλλογοι προστασίας γυπαετού, φυσικού κάλλους, και δε συμμαζεύεται, σφυρίζουν αδιάφορα. Ο περιφερειάρχης έχει έτοιμο το μπουγιουρντί για απαγόρευση βοσκής, συλλογής αρωματικών βοτάνων και εδώδιμων αγριόχορτων για να προστατεύσει τη φύση (που βιάζουν οι μπουλντόζες). Η εταιρία ετοιμάζεται να διασπείρει στο βουνό τις κάμερες παρακολούθησης που προβλέπει η εγκεκριμένη μελέτη. Κατά περίεργη σύμπτωση, ακριβώς στις περιοχές που θέλει να επεκταθεί η εταιρία, είχαν μπει κάτι ξεκάρφωτες φωτιές και τώρα οι μέλισσες βρίσκονται δηλητηριασμένες. Οι κάτοικοι τρώνε τα λίγα λεφτά τους στα δικαστήρια. Τα δικαστήρια αρνούνται να επιβάλλουν την συνήθη αναβολή εργασιών μέχρι να βγει απόφαση, κλπ κλπ.
ΣΕ ΠΟΙΟΝ ΑΝΗΚΕΙ Ο ΑΕΡΑΣ;
Σε όλους συλλογικά και σε κανέναν ατομικά. Ο αέρας είναι κοινωνικό αγαθό. Όλοι δικαιούνται να έχουν ενέργεια από τον άνεμο και τον ήλιο. Αντίθετα, κράτος και ΕΕ σπρώχνουν άλλο μοντέλο: υπερκέρδη για τις εταιρίες. Επιδοτούν 75% (100% δηλ με τις υπερτιμολογήσεις) τους σβούρους των πολυεθνικών, ενώ ειδικά για τα νησιά και την Κρήτη δεν επιδοτεί ηλιακά σε ταράτσες σπιτιών. Επίσης, το ρεύμα που θα παράγει η εταιρία, το αγοράζει η ΔΕΗ σε διπλή τιμή για να μας το μεταπουλήσει, προσθέτοντας στους λογαριασμούς της και ένα σεβαστό ποσοστό υπέρ ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) σε εκείνες τις περιοχές που μπαίνουν.
Άλλο ένα παράδειγμα μοντέλου με σκοπό το κέρδος και με πλήρη αδιαφορία για τις τοπικές ανάγκες είναι και η νέα επένδυση που μαγειρεύεται τώρα στα υπουργεία. Άλλη εταιρία, άγνωστης προέλευσης, ζητά 39 βουνοκορφές της Κρήτης για να στήσει γιγάντιους σβούρους των 2MW, συνολικής ισχύος 1000MW. Όλη η Κρήτη χρειάζεται 650 ΜW. Τα 1000 αυτά MW με δίκτυο υψηλής τάσης (καρκινογόνο) που θα διασχίζει το νησί, θα ποντίζεται στη Γραμπούσα, θα πηγαίνει υποθαλάσσια στην Πελοπόννησο, και από κει υπέργεια στην Αθήνα για κατανάλωση. Πλήρης αδιαφορία για τους ανθρώπους και για τα βουνά, μια που θέλουν να ισοπεδώσουν εντελώς παρθένες περιοχές στην καρδιά της Μαδάρας, στις κορυφογραμμές της Τρυπητής και στο Κακό Καστέλι και Βορινά (στη Σφακιανή Μαδάρα, πάνω από την Νιάτο).
ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΡΑΣΣΕΙΝ ΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΠΡΑΣΙΝ’ ΑΛΟΓΑ
«Πράσινη Ανάπτυξη» είναι αντίφαση στους όρους. Ή πράσινη θα είναι ή ανάπτυξη. Οτιδήποτε αναπτύσσεται σταθερά, αργά ή γρήγορα καταστρέφει τον ξενιστή του. Πράσινη, μόνο στασιμότητα νοείται. Και σε συνθήκες ήδη επιβαρυμένες, μόνο πράσινη αποανάπτυξη. Αλλά οι ψεύτικες λέξεις είναι ειδικότητα της εξουσίας. «Αιολικό Πάρκο» ονομάζουν το στήσιμο σιδερένιων τεράτων ύψους 70μ πάνω σε τσιμεντένιες βάσεις 1300 τόνων. Στα πάρκα φυτεύουν δέντρα, όχι τσιμέντα και σίδερα. Δεν πρόκειται για πάρκα, αλλά για Βιομηχανικές Ζώνες.
Η ορολογία «πράσινη» ανάπτυξη είναι για το παραμύθιασμα των υπηκόων. Είναι για να ανοίξει νέες αγορές, να γίνουν μπίζνες με νέες τεχνολογίες, να κατακτηθούν παρθένες περιοχές. Είναι για να ρίξει στην κρεατομηχανή της εμπορευματοποίησης ό,τι μέχρι τώρα έχει μείνει απ’ έξω. Στην περίπτωση του Αποπηγαδιού, τον άνεμο.
ΤΙ ΕΙΔΟΥΣ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ;
Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες. Ξέρουμε τα προβλήματα που προκαλεί το πετρέλαιο. Είμαστε αντίθετοι σ’ αυτές τις συγκεκριμένες γιγάντιες, που καταστρέφουν βουνοκορφές μόνο για το χρήμα. Υποστηρίζουμε μικρές μονάδες για τις ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Μονάδες ανά περιοχή, ανά ομάδα χωριών, ανά χωριό, ανά οικισμό, ανά σπίτι. Μονάδες που θα στηρίζουν την ενεργειακή αυτονομία των κοινοτήτων γιατί ελευθερία χωρίς ενεργειακή και διατροφική αυτονομία δεν είναι νοητή. Που θα σέβονται τη φύση, τα πουλιά, τα ζώα, τη βλάστηση, που δε θα δημιουργούν οπτική και ηχητική ρύπανση και θα είναι αποτέλεσμα ελεύθερης απόφασης των ανθρώπινων κοινοτήτων.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΑΚΡΟΠΡΟΘΕΣΜΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΟ;
Με αυτό το σύστημα, όχι. Ο καπιταλισμός δεν είναι -και δεν μπορεί να είναι- στατικό σύστημα. Είναι υποχρεωμένος από τον τρόπο δομής και λειτουργίας του να επεκτείνεται συνεχώς, αλλιώς θα καταρρεύσει. Να επεκτείνεται σε βάρος της φύσης, των πρώτων υλών, των ανθρώπων. Γι’ αυτό και σπρώχνει τους πάντες σε μια τρελή κούρσα παραγωγής και κατανάλωσης, όλο και μεγαλύτερης παραγωγής, όλο και μεγαλύτερης κατανάλωσης. Αποικιοποιώντας κάθε σημείο του πλανήτη, κάθε στιγμή της ζωής μας. Οδηγώντας με μαθηματική ακρίβεια τη Γη σε κατάσταση γενικευμένης ρύπανσης, τις πρώτες ύλες σε εξαφάνιση, τον άνθρωπο σε σωματικό, ψυχικό και διανοητικό μαρασμό, τις κοινωνίες σε παρακμή, σάπισμα, διάλυση, bellum omnium contra omnes – πόλεμο όλων εναντίον όλων.
Για το ενεργειακά αδηφάγο σύστημα της επιταχυνόμενα αύξησης της παραγωγής, οποιαδήποτε ενεργειακή λύση είναι προσωρινό μπάλωμα που αναβάλλει όλο και λιγότερο αποτελεσματικά το τέλος. Και το στοίχημα σήμερα για όλους μας είναι αν μένοντας αδρανείς θα επιτρέψουμε στο δίδυμο εξουσίας-κεφαλαίου να καταστρέψει τα πάντα χωρίς δυνατότητα ανάκαμψης, ή αν θα προχωρήσουμε σε επαναστατική ανατροπή του για μια κοινωνία ελευθερίας, πολιτικής και οικονομικής ισότητας, σε αρμονία με τη φύση.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟΠΗΓΑΔΙΟΥ
Επειδή αγωνίζονται για τη γη τους που αυτοί και οι πρόγονοί τους αιώνες τώρα πότισαν με ιδρώτα και αίμα
Επειδή αγωνίζονται για τα βουνά που τόσοι αγώνες έχουν δοθεί πάνω τους (κόκκαλα από γενιές ανταρτών είναι στο δρόμο της μπουλντόζας)
Επειδή αγωνίζονται για τα νερά που ποτίζουν Κίσσαμο, Σέλινο και Κυδωνία (είδαν πια τις τεχνικές μελέτες τις εταιρίας. Είδαν σ’ αυτές 8 φράγματα εκατοντάδων χιλιάδων κυβικών που θα τραβούν οι σβούροι από γεωτρήσεις. Ξέρουν ότι αν γίνει αυτό οι πηγές θα στερέψουν – οι ψηλότερες πρώτα, οι χαμηλότερες μετά. Δεν θέλουν να δουν απότιστα τα χωράφια και τα κοπάδια τους. Δεν θέλουν να αγοράζουν για να πιουν εμφιαλωμένο από την εταιρία το νερό του Αποπηγαδιού)
Είμαστε αλληλέγγυοι, τέλος, μαζί τους διότι αγωνίζονται με αξιοπρέπεια, για να μην τους καταπατά κάθε πολυεθνική, κάθε εξωνημένος γραφειοκράτης, κάθε εν διατεταγμένη υπηρεσία «τη-δουλειά-μου-κάνω» χωροφύλακας.
Κατάληψη Ρόζα Νέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια: