Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Κείμενο που λάβαμε προς δημοσίευση

ΕΠΙΣΤΟΛΗ – ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ
ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΕΜΠΟΡΟΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΝΑΞΟΥ

Νάξος 3.5.2010

Η κρίση είναι εδώ, η κρίση βαθαίνει με χρονικό ορίζοντα τετραετίας και βάλε. Τα νέα μέτρα πλήττουν άμεσα τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους αλλά δεν αφήνουν απέξω τους μικρομεσαίους. Χιλιάδες μικρές και οικογενειακές επιχειρήσεις αναμένεται να κλείσουν.

Μέσα σε αυτή την οδυνηρή συγκυρία, ο Εμπορικός Σύλλογος της Νάξου ασχολείται με το παρεμπόριο!!! Αλήθεια ποιος αφελής πιστεύει αυτή τη στιγμή, με την χώρα υπό επιτήρηση – για να μην πούμε υπό κατοχή- από το Δ.Ν.Τ. και την Ε.Ε., ότι το πρόβλημα του εμπορίου και της κερδοφορίας των μικροεπιχειρήσεων είναι το παρεμπόριο;

Ας θυμίσουμε λοιπόν: έχουμε αύξηση του ΦΠΑ τέσσερεις με πέντε μονάδες, αύξηση της φορολόγησης, αύξηση των ειδικών φόρων κατανάλωσης, αύξηση στην αύξηση των τιμολογίων –ΔΕΚΟ, ακρίβεια-, μείωση των συντάξεων (και των ισχνών συντάξεων του ΟΑΕΕ), απαξίωση των ασφαλιστικών ταμείων εν γένει, υποβάθμιση της περίθαλψης κλπ.

Οι περισσότεροι από μας πληρώνουμε υπέρογκα ποσά στον ΟΑΕΕ για μια άθλια περίθαλψη και συντάξεις πείνας που πετσοκόβονται κι αυτές.

Επιπλέον, η ανελέητη επίθεση στα εισοδήματα των μισθωτών και των συνταξιούχων και η συνακόλουθη μείωση της αγοραστικής τους δύναμης μαζί με την διόγκωση της ανεργίας, θα αποτελέσει ντόμινο που θα συμπαρασύρει στον πάτο χιλιάδες μικρομάγαζα, εστιατόρια, καφέ και δωμάτια. Οι συνθήκες ευνοούν την ανάπτυξη των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που με τα κεφάλαια και την ισχύ που διαθέτουν θα μονοπωλήσουν την αγορά. Άλλωστε ένας από του στόχους των νέων μέτρων είναι ακριβώς να προωθήσουν αυτού του τύπου την αγορά –όπως άλλωστε έγινε και στην Αργεντινή.

Ήδη στη Νάξο φημολογείται η έλευση των Carefour. Σε μια τέτοια περίπτωση ας μας ξεκαθαρίσει ο Εμπορικός Σύλλογος ποιος αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την βιωσιμότητα των μικρών επιχειρήσεων: Ο πλανόδιος μικροπωλητής ή ο πολυεθνικός κολοσσός που θα πουλάει σε εξευτελιστικές τιμές από βίδες μέχρι κρέας;

Ακόμη έχουμε την επιστροφή του τέλους παρεπιδημούντων σε 2% όπως και τη μη θέσπιση ωραρίου λειτουργίας που επιβάλλει μια κατάσταση κακώς εννοούμενου ανταγωνισμού, εξοντώνει τους εργαζόμενους αλλά και εμάς τους ίδιους, και αποπνέει μιζέρια και αναξιοπρέπεια.

Στη Νάξο έχουμε το επιπλέον πρόβλημα με το υπέρογκο κόστος μεταφορών. Ιδιαίτερα τώρα όπου μετά την απόσυρση του Nissos Mykonos από τη γραμμή, μεθοδεύεται μια μονοπωλιακή κατάσταση στην ακτοπλοΐα, ίσως πρόσκαιρη, με αποκλειστικό στόχο την αύξηση των ναύλων. Τα κονταροχτυπήματα των εφοπλιστών μεταξύ τους ή και του ίδιου του κράτους δεν γίνονται για την καλύτερη, φτηνότερη και ασφαλή μετακίνηση επιβατών και εμπορευμάτων, αλλά μόνο για το κέρδος των ακτοπλόων.

Σφυρίζοντας αδιάφορα, κάνοντας ότι δεν βλέπουμε, περιμένοντας με απάθεια να περάσει από πάνω μας η λαίλαπα των νέων μέτρων και όποιος επιβιώσει, είναι μια στάση ανεύθυνη και μαρτυράει ατολμία και συνενοχή.

Καλούμε τον τοπικό εμπορικό σύλλογο να πάρει θέση ενάντια στα νέα μέτρα που θα πλήξουν καίρια τα εισοδήματα όλων μας, ακόμα και την δυνατότητα της επιβίωσής μας, και να καλέσει σε συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία την Τετάρτη στις 5 του Μάη με κλείσιμο των μαγαζιών. Αντίστοιχα άλλωστε έχουν καλέσει και οι Συνομοσπονδίες Εμπόρων και Επαγγελματιών Ελλάδας.

Μαγαζάτορες σε οργή και απόγνωση

Σημείωμα μετά την παρέμβαση

Στη συνέλευση λοιπόν του εμπορικού συλλόγου όπου και παρεμβήκαμε με το σκεπτικό που κατατίθεται στο κείμενο (το οποίο και μοιράσαμε στους παρευρισκόμενους) μείναμε έκπληκτοι από τη στάση του προέδρου του ο οποίος έχει πάρει προσωπικά την υπόθεση του παραεμπορίου και διεξάγει σταυροφορία. Εδώ ο κόσμος χάνεται…


Προς μεγάλη μας έκπληξη ακούσαμε τον πρόεδρο να συμπεριλαμβάνει στο παραεμπόριο τους αγρότες-παραγωγούς που πουλούν τα προϊόντα τους στην υπαίθρια αγορά (υποτυπώδη λαϊκή) και να θεωρεί ότι πρέπει να διώκονται και αυτοί!


Η ψυχρολουσία συνεχίστηκε επί ώρα αφού ο πρόεδρος ασκούσε έντονες πιέσεις προς τον διοικητή της αστυνομίας και στον λιμενάρχη να προβαίνουν σε εξακριβώσεις στοιχείων στους μετανάστες που κατεβαίνουν από τα πλοία, ακόμα και όταν εκείνοι τον διαβεβαίωναν ότι δεν έχουν την δικαιοδοσία για κάτι τέτοιο. Μάλιστα σε κείνο το σημείο τέθηκε από παρευρισκόμενους, αλλά ακόμα κι από τον λιμενάρχη, το ερώτημα με ποια κριτήρια θα μπορούσαν να γίνουν τέτοιοι έλεγχοι: με βάση το χρώμα του δέρματος, με βάση τη γλώσσα ή πώς; Απάντηση ρητή δεν έδωσε ο πρόεδρος. Ωστόσο η στάση του παραπέμπει στο νέο αντιμεταναστευτικό νομοσχέδιο στην Αριζόνα που έχει ξεσηκώσει τους αντιρατσιστές σε όλη την Αμερική αφού θεσπίζει τέτοια ρατσιστικά κριτήρια για την καταστολή των μεταναστών.


Εκεί όμως που έδωσε τα ρέστα του ήταν όταν κατονόμασε συγκεκριμένο μετανάστη μικροπωλητή που ζει στη Νάξο όλο τον χρόνο και δήλωσε ευθαρσώς ότι ενώ έχει υποδείξει στους αρμόδιους ακόμα και τον τόπο κατοικίας του, αυτοί δεν έχουν πράξει τα δέοντα!!!


Στο τέλος, αναγκάστηκε να καλέσει σε συμμετοχή στην απεργία με το κλείσιμο των καταστημάτων, τυπικά βέβαια, διότι δεν φρόντισε να ενημερώσει τα μέλη του συλλόγου για αυτή την απόφαση.


Ωστόσο, η όλη συμπεριφορά του, πέρα από ότι κατέδειξε ένα ανάλγητο πρόσωπο που ασχολείται με ασήμαντα πράγματα, φανέρωσε και ότι ο εμπορικός σύλλογος είναι παραδομένος σε ένα συγκεντρωτικό προσωποπαγές μοντέλο λειτουργίας που πόρω απέχει από αυτό που αυτοί οι ίδιοι θα αποκαλούσαν δημοκρατικές διαδικασίες αφού κυριολεκτικά ο πρόεδρος του συλλόγου συμπεριφέρεται σα να είναι το τσιφλίκι του.


Συγχαρητήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: