Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

Για την εκδήλωση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας σχετικά με την καπιταλιστική κρίση

Η εκδήλωση της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας Νάξου την Τετάρτη 3 Μάρτη για την οικονομική κρίση ήρθε σε μια συγκυρία που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα επίθεσης του κράτους και του κεφαλαίου. Το βίντεο "Οι Λαχειοπώλες τ' Ουρανού" μπορεί να το δει κανείς από το link του Fraxiou και οι δυο ομιλητές, ο καθένας από την δική του σκοπιά, έθεσαν την πολιτική διάσταση της κρίσης και τις αντιστάσεις που πρέπει να αναπτυχτούν ενάντια στην ολοκληρωτική επίθεση του καπιταλισμού.
Ο Χρήστος Τσιγαρίδας έδωσε μια συνοπτική εικόνα των καπιταλιστικών κρίσεων ως συστατικό στοιχείο της ανανέωσης του συστήματος και τόνισε ότι η παρούσα κρίση δεν είναι μόνο δημοσιονομική αλλά αφορά το σύνολο της καθημερινότητας και των αξιών της σημερινής κοινωνικής πραγματικότητας. Εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία δεν υπάρχει περίπτωση να καταρρεύσει αλλά ότι ζητούμενο είναι η αύξηση της κερδοφορίας των κεφαλαιοκρατών και θεωρεί ότι η Ελλάδα είναι πειραματόζωο που πάνω της εξαντλείται η σκληρότητα του καπιταλισμού όπως ήταν η Χιλή του Πινοσέτ προκειμένου να αναβαθμιστεί ο παγκόσμιος ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου εκείνη την περίοδο.
Ο σύντροφος από το Σωματείο Βάσης Οδηγών Δικύκλων εξέθεσε την συνδικαλιστική του εμπειρία στην οποία κυρίαρχο ρόλο έχουν οι αυτοοργανωμένες διαδικασίες από τη βάση και η παραγωγή πολιτικής από τα κάτω. Μίλησε για την συχνότητα και την αμεσότητα της επικοινωνίας με τους συναδέλφους στους οποίους μοιράζονται τα δέκα χιλιάδες φύλλα το χρόνο της εφημερίδας του σωματείου, για την συχνότητα των συνελεύσεων που φτάνουν τις 70 το χρόνο και την ανάπτυξη ταξικής αλληλεγγύης με τους αποκλεισμούς μαγαζιών και επιχειρήσεων όταν γίνονται απολύσεις, τις παρεμβάσεις σε επιθεωρήσεις εργασίας και για τους επιθετικούς δικαστικούς αγώνες. Τέλος έδωσε έμφαση στις διαδηλώσεις στο δρόμο και στη συμμετοχή σε κινητοποιήσεις όπως τα δυο τελευταία χρόνια στις διαδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σε ευθεία αντίθεση απέναντι στους γραφειοκράτες της ΓΣΕΕ και του ΕΚΑ.
Από τη μεριά της Αυτόνομης Πρωτοβουλίας έγινε τοποθέτηση με βάση την εισήγηση που είναι δημοσιευμένη λίγο παρακάτω. Κοινή θέση όλων όσοι συμμετείχαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης είναι ότι η αυτοοργάνωση είναι ακρογωνιαίος λίθος στις διαδικασίες των αγώνων στους οποίους συμμετέχουμε και προωθούμε.
Η συμμετοχή στην εκδήλωση ήταν μεγάλη για την τοπική κοινωνία και η ζωντάνια της καθορίστηκε κυρίως από τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα, οι οποίοι δεν κατέθεσαν μόνο τα βιώματα και τις εμπειρίες τους στον εργασιακό τους χώρο, όσο εκδήλωσαν την διάθεση να συνεργαστούν και να συντονιστούν στα πλαίσια της αντίστασης στην παραπέρα λεηλασία του μόχθου τους και της ζωής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: