Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Κυριακή 9 Ιουνίου 2013

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ



Πριν από λίγες ημέρες στο νοσοκομείο Νάξου έγινε ένα περιστατικό όπου γιατρός  αρνήθηκε να εξετάσει ασθενή επειδή ο τελευταίος δεν πλήρωσε το χαράτσι των 5 ευρώ. Ένα χαράτσι που ακυρώνει την ελεύθερη πρόσβαση στην περίθαλψη και οδηγεί στη σταδιακή ιδιωτικοποίηση των δημόσιων νοσοκομείων.
Εργαζόμενοι σε νοσοκομεία και γιατροί  έχουν δώσει μάχες για να μην παίζουν το ρόλο των μπάτσων, των εισπρακτικών και ελεγκτικών μηχανισμών, όμως φαίνεται ότι αυτή η λογική δεν ισχύει στη Νάξο, ή τουλάχιστον δεν επικρατεί.
Καταγγέλλουμε, λοιπόν, τη στάση αυτή που καταστρατηγεί και την ιατρική δεοντολογία σύμφωνα με την οποία κανένας γιατρός δεν έχει το δικαίωμα να αρνηθεί τις υπηρεσίες του σε ασθενή ανεξάρτητα από το εάν αυτός είναι ασφαλισμένος ή όχι, είτε έχει πληρώσει χαράτσι ή όχι, είτε είναι μαύρος είτε άσπρος.
Σε μια περίοδο που οι άνεργοι ξεπερνούν το ενάμιση εκατομμύριο και που οι αβάσταχτοι φόροι έχουν γονατίσει το μεγαλύτερο τμήμα της κοινωνίας, συνεχώς αυξάνονται οι συνάνθρωποί μας που είτε αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και τα 5 ευρώ ή αρνούνται να τα πληρώσουν επειδή το θεωρούν άδικο. Όλοι οι ασφαλισμένοι έχουμε πληρώσει όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και την τελευταία γάζα του υπό διάλυση νοσοκομείου και δεν θα ανεχθούμε να τα πληρώσουμε ξανά.
Όπως, επίσης, δεν πρέπει να πληρώνουμε και για τις εξετάσεις στις οποίες παραπέμπουν τα νήπια για να γραφτούν στο δημοτικό κάθε χρόνο τέτοιες μέρες. Οι γονείς είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν ιδιώτες καρδιολόγους, οφθαλμίατρους κλπ αφού, είτε κάποιες ειδικότητες δεν υπάρχουν στο νοσοκομείο, είτε ακόμη, και όταν υπάρχουν, δεν μπορούν να γίνουν οι απαιτούμενες εξετάσεις γιατί δεν διαθέτουν τα ιατρικά μηχανήματα και τον κατάλληλο εξοπλισμό (π.χ καρδιολογικός υπέρηχος τρίπλεξ, τεστ κοπώσεως κ.ά) για να μπορεί να γίνει πλήρης έλεγχος και διάγνωση. Σαν Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου, με συστηματική και συνεπή αγωνιστική δράση ενάντια στους κάθε λογής αποκλεισμούς από το δημόσιο σύστημα υγείας στηρίζουμε κάθε αντίσταση απέναντι στη λεηλασία των κοινωνικών παροχών, απέναντι στην απαξίωση της ζωής μας.
Υπεύθυνοι για την υποβάθμιση και τα λουκέτα στα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας είναι αυτοί που ρήμαξαν τη δημόσια περιουσία, παραδίδοντας τη δημόσια περίθαλψη, μεθοδικά και ύπουλα, στον ιδιωτικό τομέα, και όχι ο κάθε ασθενής που προσέρχεται στο νοσοκομείο και αρνείται να πληρώσει το 5ευρω.
Η διοίκηση του νοσοκομείου – Κ. Υ. Νάξου παραπλανεί εργαζόμενους και ασθενείς με τον ψευδή ισχυρισμό ότι η διάσωση του νοσοκομείου εξαρτάται από την είσπραξη του χαρατσιού των 5 ευρώ. Έτσι, το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα και με καταγγελία του Σωματείου Βάσης Εργαζόμενων του Νοσοκομείου Νάξου, έχει δοθεί ρητή εντολή το 5ευρω να εισπράττεται από όλους, ανεξάρτητα από το αν κάποιες κατηγορίες ασθενών, ακόμη και σύμφωνα με το νόμο, δικαιούνται ελεύθερη πρόσβαση στο νοσοκομείο. Θυμίζουμε ότι στα ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ καθώς και για συνταγογραφήσεις σε χρόνιες παθήσεις, ΟΙ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΟ 5ΕΥΡΩ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΟ ΝΟΜΟ.
Τα τελευταία δυο χρόνια οι δεκάδες αποκλεισμοί που έχουμε κάνει στα ταμεία του νοσοκομείου – κέντρου υγείας Νάξου, ως βασικό στόχο είχαν να αναδείξουν ακριβώς το δικαίωμα όλων στην ελεύθερη πρόσβαση στις δομές υγείας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να στεκόμαστε αλληλέγγυοι σε κάθε μάχη που δίνεται από τα κάτω.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·       ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ
·       ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΠΡΟΣΒΑΣΗ ΣΤΙΣ ΠΑΡΟΧΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΜΕ ΧΙΛΙΟΠΛΗΡΩΣΕΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΜΑΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΚΑΙ ΕΜΜΕΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
3 Ιουνίου 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: