Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Για την εκδήλωση αλληλεγγύης στην ΒΑ Χαλκιδική


Χθες, 23 του Απρίλη στις 7.00 το απόγευμα, στήθηκε μικροφωνική στην Παραλία στη Χώρα της Νάξου με σκοπό την ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα τεκταινόμενα στις Σκουριές Χαλκιδικής. Διαβάστηκαν κείμενα διαφόρων συλλογικοτήτων πάνω στο θέμα και μοιράστηκαν κείμενα της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου, τόσο για τις Σκουριές όσο και για την φίμωση του Indymedia.
Η αποδοχή του κόσμου ήταν ενθαρρυντική, καθώς και ενημερωμένος ήταν για τα γεγονότα, αλλά και ζητούσε περισσότερες πληροφορίες. Ως και τουρίστες έδειξαν ενδιαφέρον, οι οποίοι μάλιστα ήταν ενημερωμένοι και μας μίλησαν για την ολική καταστροφή που προκαλεί η εξόρυξη.
Στη συνέχεια στο στέκι Αντιμάμαλο προβλήθηκε το ντοκιμαντέρ «Άπληστον Κέρδος» με ικανοποιητική συμμετοχή του κόσμου, (αρκετοί άνθρωποι που παρευρέθηκαν στη μικροφωνική ήρθαν και στην προβολή).
Η ολοκληρωτική καταστροφή των ζωών μας που μας επιφυλάσσουν τα πολιτικά και οικονομικά αφεντικά δεν θα μένει αναπάντητη. Όλοι αυτοί που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε θα σκοντάφτουν πάνω σε σθεναρές αντιστάσεις από τις τοπικές κοινωνίες και από τον κόσμο της αντίστασης.    
Οι αγώνες συνεχίζονται παντού και πάντα.
 
Η προκήρυξη που μοιράστηκε και διαβάστηκε από τη μικροφωνική. 
Σε προηγούμενη ανάρτηση θα βρείτε το κείμενο αλληλεγγύης στα μέσα αντιπληροφόρησης, το οποίο μοιράστηκε και διαβάστηκε και στην παρέμβαση.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ;

Σύμφωνα με την κυβέρνηση ονομάζεται ανάπτυξη, για τους κατοίκους αυτό που θέλει να κάνει το κράτος και η εταιρεία είναι καταστροφή.
Η πολυεθνική εταιρεία Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της καναδικής Edorado Gold Corporation μαζί με τον μεγαλοκαρχαρία Μπόμπολα, αγόρασε το δικαίωμα εκμετάλλευσης των ορυχείων έναντι πινακίου φακής και μάλιστα απαλλάχτηκε από οποιαδήποτε άλλη υποχρέωση για καταβολή φόρων αποκατάστασης του περιβάλλοντος. Ήταν τόσο απροκάλυπτο το σκάνδαλο, που η Κομισιόν έχει σύρει το ελληνικό κράτος στα ευρωπαϊκά δικαστήρια επειδή παραβιάστηκαν όλοι οι όροι διαφάνειας και ανταγωνιστικότητας, αφού το δημόσιο στην πραγματικότητα χάρισε το φιλέτο στην εταιρεία, η οποία, σημειωτέον, συστάθηκε μόλις μια μέρα πριν την παραχώρηση.
Θα στήσουν, λοιπόν, στην καρδιά του βουνού Κάκαβος, στην περιοχή Σκουριές ένα τεράστιο επιφανειακό όρυγμα βάθους 200μέτρων και διαμέτρου 700μέτρων. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τις μεταλλευτικές αυτές δραστηριότητες θα είναι πραγματικά ολέθριες. Τοξικά και ραδιενεργά απόβλητα θα μολύνουν τη γη και θα καταστήσουν οποιαδήποτε δραστηριότητα (γεωργική και κτηνοτροφική) εντελώς αδύνατη. Συνήθως οι εξορυκτικές δραστηριότητες για χρυσό χρειάζονται τεράστιες ποσότητες νερού που θα στεγνώσουν κυριολεκτικά τον υδροφόρο ορίζοντα ενώ η μόλυνση των νερών με βαρέα μέταλλα είναι δεδομένη. Με λίγα λόγια οποιαδήποτε άλλη ενασχόληση στην περιοχή, από την γεωργία μέχρι τον τουρισμό, εξοβελίζεται εξαιτίας της εκτεταμένης ρύπανσης τους περιβάλλοντος.
Στην ευρύτερη περιοχή της βορειανατολικής Χαλκιδικής κατοικούν περί τα 20.000 άτομα, και από αυτούς οι 1200 απασχολούνται από την μεταλλευτική εταιρεία, ενώ η επιχείρηση υπόσχεται ακόμη περισσότερες προσλήψεις για ανύπαρκτες θέσεις εργασίας, αφού οι εξορύξεις δεν έχουν αρχίσει, μόνο και μόνο για να δημιουργήσει έναν ιδιότυπο στρατό τραμπούκων που θα προασπίζονται τα συμφέροντά της.
Όσο για τους κατοίκους, δεν είναι η πρώτη φορά που αντιστέκονται στα σχέδια καταστροφής του τόπου τους από τις εταιρείες. Στη δεκαετία του 1990, έδωσαν έναν ανυποχώρητο και τελικά νικηφόρο αγώνα ενάντια στην, καναδική και πάλι, TVX Gold. Από το 2012, οι αγωνιζόμενοι κάτοικοι ξαναβγήκαν στους δρόμους των χωριών και στα μονοπάτια του δάσους. Κάτοικοι και αλληλέγγυοι διαδήλωσαν μαζικά πολλές φορές στην περιοχή, στη Θεσσαλονίκη, την Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Πραγματοποιήθηκαν δεκάδες εκδηλώσεις, ενημερωτικές και αλληλεγγύης, ενώ τα αφεντικά της πληροφόρησης δεν είπαν κουβέντα. Σε όλες σχεδόν τις κινητοποιήσεις, κάτοικοι και αλληλέγγυοι αντιμετώπισαν βίαιες επιθέσεις από τα ΜΑΤ αλλά και από τους υποτακτικούς της εταιρείας. Εισβολές στα χωριά, προσαγωγές, ξυλοδαρμοί, συλλήψεις, βασανιστήρια και αποσπάσεις DNA, απαγωγές μέσα από τα σπίτια τους ή ακόμα και ανήλικων από το σχολείο, δακρυγόνα και χημικά ακόμα και ενάντια σε μαθητές και, πρόσφατα, η προφυλάκιση δυο κατοίκων, ενώ διώκονται με 7 κακουργήματα άλλοι 12.
Στη Χαλκιδική, το κράτος προστατεύει με λύσσα τους χρυσοθήρες της πολυεθνικής συμμορίας του Μπόμπολα. Το τροπάριο της ανάπτυξης που πλασάρεται στις μέρες μας σαν η μοναδική διέξοδος από την κρίση είναι η προπαγάνδα που επιχειρεί να εξωραΐσει τον μοναδικό στόχο των αφεντικών: αυτόν για κερδοφορία. Αυτό που σήμερα ονομάζουν ανάπτυξη είναι μια γιγαντιαία επιχείρηση λεηλασίας του φυσικού και δημόσιου πλούτου μέσα από διαδικασίες fast track, πάντα υπό το άγρυπνο βλέμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Προσπάθεια όλων αυτών των κατσαπλιάδων είναι ο εξανδραποδισμός των κοινωνιών και η βύθισή τους στο σκοτάδι του ολοκληρωτισμού.
Οι αγώνες που γίνονται σήμερα ενάντια στην εκποίηση και την ιδιωτικοποίηση του φυσικού και του κοινωνικού πλούτου, ενάντια στην καταστροφή χωριών και οικοσυστημάτων και την μετατροπή τους σε χωματερές –από τα φράγματα και την εκτροπή του Αχελώου, την εναντίωση στις βιομηχανικές αιολικές ζώνες στο Αποπηγάδι της Κρήτης, την αντίσταση της Κερατέας και τους αγώνες ενάντια στα χρυσωρυχεία στη Χαλκιδική, τον Έβρο και αλλού- είναι κομμάτια των κοινωνικών και ταξικών αντιστάσεων ενάντια στη λεηλασία της φύσης και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ Β.Α. ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ ΓΙΑ ΖΩΗ
ΘΑ ΝΙΚΗΣΕΙ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου


Δεν υπάρχουν σχόλια: