Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 20 Φεβρουαρίου 2013

Γενική Απεργία - Κινητοποιήσεις στη Νάξο


Στη Νάξο σήμερα έγιναν 3(!) πορείες.
1) Πρώτα η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στις 11.00πμ λίγο αργότερα έφυγε σε πορεία προς το νοσοκομείο Νάξου πριν καλά καλά έρθουν κι οι υπόλοιποι διαδηλωτές κι έτσι κατάφεραν για άλλη μια φορά να μην μολυνθούν από αλλόδοξους.
2) Έπειτα γύρω στις 12 παρά συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Μανδηλαρά το μπλοκ των δασκάλων και καθηγητών, το Σωματείο Βάσης του νοσοκομείου, το μπλοκ μαθητών των Λυκείων Νάξου και Τραγαίας και του ΕΠΑΛ Φιλωτίου, καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και ο εμπορικός σύλλογος. Το μπλοκ της Ανοιχτής Συνέλευσης μετά από προσυγκέντρωση στο κέντρο της Παραλίας πήγε κι αυτό στην Πλατεία Μανδηλαρά.
Λόγω των λεωφορείων που αναχωρούσαν για τα χωριά νωρίς, οι μαθητές (100 περίπου άτομα) ξεκίνησαν την πορεία τους πριν από τους υπόλοιπους συγκεντρωμένους.

3) Στο τέλος της συγκέντρωσης που είχαν μείνει τα σωματεία, η συνέλευση και ο Σύριζα, κάηκε και μια σημαία της ευρωπαϊκής ένωσης και ξεκίνησε η πορεία με συμμετοχή περίπου εκατό ατόμων. Η διαδήλωση διέσχισε την πόλη μέχρι το νοσοκομείο, είχε παλμό και φωνάζονταν διαρκώς συνθήματα.

ΟΤΑΝ Η ΕΞΑΘΛΙΩΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ
ΤΟΤΕ Η ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΔΡΟΜΟΣ

ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΝ ΔΕΙΧΝΕΙ Η ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ
ΕΙΝΑΙ Ο ΜΟΝΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΜΠΟΥΜΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Αλλά και πολλά αντιφασιστικά συνθήματα, αλληλεγγύης στους μετανάστες και ταξικής χειραφέτησης.

Να σημειωθεί ότι το Λύκειο Νάξου είναι σε κατάληψη από χτες Τρίτη 19 Φλεβάρη και αναμένεται και η απόφαση και των άλλων δυο λυκείων της Νάξου σύντομα. Οι μαθητές των δυο άλλων λυκείων σήμερα έκαναν αποχή προκειμένου να συμμετάσχουν στην απεργιακή κινητοποίηση. Τα αιτήματα της κατάληψης αφορούν προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου αλλά και ευρύτερα ζητήματα όπως το σχέδιο «Αθηνά», τα μνημόνια και την διάλυση του νοσοκομείου Νάξου.

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοιράστηκε σήμερα στην απεργιακή κινητοποίηση:

«Η Ελλάδα δημοσιονομικά ισορροπεί και το αισθανόμαστε όλοι» τάδε έφη ο Γιάννης Βρούτσης στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής του στη Νάξο για την κοπή της πίτας της τοπικής ΝΔ

Έχουν διαλύσει τις εργασιακές σχέσεις προς όφελος των αφεντικών, έχουν σπείρει παντού τη φτώχεια, τη δυστυχία και τη μιζέρια και προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάνουμε πικ-νικ σε καταπράσινα λιβάδια με όμορφα λουλούδια. Και καλά οι τσανακογλείφτες, ο κομματικός συρφετός της ΝΔ, από το δήμαρχο μέχρι τους εργοδοτικούς επαγγελματικούς φορείς και διάφορους καλοθελητές που είναι μαθημένοι στα ρουσφέτια, αυτοί τα πιστεύουν και τα αναπαράγουν. Οι υπόλοιποι τι κάνουν; Ο προβληματισμός, η ανησυχία και η σιωπηλή οργή δεν αρκούν πλέον.
Ζούμε ιστορικές στιγμές και είναι στο χέρι μας να βγούμε από τον εφιάλτη στον οποίο μας έχουν βάλει, να ξεπεράσουμε το φόβο, να οργανωθούμε συλλογικά και από τα κάτω, να οπλίσουμε την οργή με συνείδηση και θάρρος για να αποκρούσουμε δυναμικά τα σχέδια αυτού του φασιστικού καθεστώτος.
Το περασμένο φθινόπωρο οι μπάτσοι συνέλαβαν και βασάνισαν άγρια αντιφασίστες διαδηλωτές, μια πρακτική που εφαρμόζεται κατά κόρον πάνω στους μετανάστες. Ακόμα πιο πρόσφατα βασάνισαν τους συλληφθέντες στην Κοζάνη, όπου η αστυνομία ανενδοίαστα και κυνικά πρόβαλε τα ανδραγαθήματά της. Οι επιθέσεις των κατασταλτικών μηχανισμών σε αυτοοργανωμένους χώρους και καταλήψεις την τελευταία περίοδο δεν είναι μεμονωμένα περιστατικά που στοχοποιούν μόνο συγκεκριμένο πολιτικό χώρο. Αντίθετα, είναι μέρος του σχεδίου που έχουν υιοθετήσει για την αντιμετώπιση της κοινωνικής έκρηξης που έρχεται. Όπως παραδέχτηκε κυβερνητικός αξιωματούχος σε ξένες εφημερίδες προ μηνός, το δόγμα της μηδενικής ανοχής θα έχει αποδέκτες όποιον αντιδρά στη λαίλαπα που έχουν εξαπολύσει τα οικονομικά και πολιτικά αφεντικά.
Οι αστυνομικές επιχειρήσεις λοιπόν επεκτάθηκαν στους εργαζόμενους  απεργούς στο μετρό και στους ναυτεργάτες μαζί με τις φασιστικής έμπνευσης επιστρατεύσεις, στους αγρότες, στις τοπικές κοινωνίες που αντιστέκονται στην καταστροφή του τόπου τους (μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική), στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ και άλλους αγωνιστές. Η φασιστικοποίηση του κράτους και η πλήρης ενσωμάτωση της ακροδεξιάς ατζέντας είναι η βάση της επίθεσης για την κατεδάφιση των εργασιακών κατακτήσεων, για την άγρια φορολόγηση των χαμηλότερων στρωμάτων, για την αποδόμηση της εκπαίδευσης με καινούργιες συγχωνεύσεις σχολείων και με το σχέδιο «Αθηνά» που ανοίγει το δρόμο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, για τη διάλυση του δημόσιου συστήματος υγείας και την ιδιωτικοποίησή του. Ανάπτυξη υπάρχει για τους τραπεζικούς ομίλους, για τους εφοπλιστές, τους επενδυτές, με λίγα λόγια για όλους αυτούς που τρέφονται από την άγρια εκμετάλλευση και την καταπίεση των χαμηλών στρωμάτων και τη λεηλασία της φύσης.
Εδώ στη Νάξο, χιλιάδες εργαζόμενοι ετοιμάζονται για την καλοκαιρινή περίοδο με την αγωνία στο κόκκινο αν θα βρουν δουλειά και πότε, με τα μεροκάματα και την ασφάλιση να εξαρτάται από την καλή διάθεση του κάθε εργοδότη και, επιπλέον, βλέπουν ακόμα και το πενιχρό χειμερινό επίδομα του ΟΑΕΔ να καταργείται από τον Βρούτση. Ο εν λόγω αλητήριος ετοιμάζει μάλιστα αντισυνδικαλιστικές μεθοδεύσεις προκειμένου να καταστείλει ακόμα πιο απρόσκοπτα τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων.
Τα ίδια και χειρότερα στον αγροτικό τομέα. Την ίδια ώρα που ο πρόεδρος της εταιρείας που λέγεται Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών χαριεντίζεται με Ρώσους επιχειρηματίες, η αγροτική παραγωγή στο νησί βρίσκεται σε σταθερά φθίνουσα πορεία λόγω του αυξημένου κόστους παραγωγής και των χαμηλών τιμών των προϊόντων.
Παράλληλα στη Νάξο βιώνουμε την απαξίωση και τη διάλυση του νοσοκομείου, το κλείσιμο σχολείων και την υποβάθμιση της εκπαίδευσης…. Η ανάκαμψη όμως είναι εδώ αφού η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει βαθιά το χέρι στα χαρτζιλίκια των εφήβων και σχεδιάζει να μειώσει τον κατώτατο μισθό από τη «χλιδή» των 500 ευρώ.
Κράτος και δημοτικές αρχές είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την εκποίηση του φυσικού πλούτου και για την ιδιωτικοποίηση των κοινωνικών αγαθών.
Είναι καιρός να διαλέξουμε στρατόπεδο, τώρα που οι ταξικές και κοινωνικές συγκρούσεις οξύνονται και διευρύνονται. Ο κάθε κατεργάρης θα κάτσει στον πάγκο του και οι υπόλοιποι να βγούμε στο δρόμο.

·       ΓΕΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ
·       ΤΑΞΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ!

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Απεργία 20.2.2013

Δεν υπάρχουν σχόλια: