Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ


Σήμερα Τρίτη στις 12.00μμ έξω από το Νοσοκομείο διαδηλώνουμε ενάντια στη μεθοδευμένη υποβάθμιση του νοσοκομείου-κέντρου υγείας. Ακολουθεί η σχετική προκήρυξη της Ανοιχτής Συνέλευσης.

ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
Η εφαρμογή του νέου μνημονίου σπρώχνει τους εργαζόμενους και το μεγαλύτερο κομμάτι της κοινωνίας στην φτώχεια και την εξαθλίωση, την ανεργία και την ανασφάλιστη εργασία, την ταπείνωση και τον εξευτελισμό. Στο πλαίσιο της εφαρμογής αυτής τα νοσοκομεία και η κοινωνική ασφάλιση κατεδαφίζονται, η υγεία καθίσταται προνόμιο των πλουσίων, οι ευπαθείς πληθυσμοί προορίζονται για μια προγραμματισμένη εξόντωση, ενώ όσοι εξακολουθούν να έχουν μια εργασία καταδικάζονται σε ακραίες μορφές εργασιακής επισφάλειας και οικονομικής εξαθλίωσης. .
Με την με αρ. πρωτ. Υ4α/οικ. 123898(ΦΕΚ 3499/Β΄/2012) πραγματοποιήθηκε η ενοποίηση των Οργανισμών του Γενικού Νοσοκομείου – Κ.Υ. Νάξου και του Γ.Ν. Σύρου και επισημοποιήθηκε η απώλεια της νομικής προσωπικότητας του Νοσοκομείου Νάξου. Η εφαρμογή ισχύει ήδη από το καλοκαίρι του 2011 και τα δύο Νοσοκομεία λειτουργούν από τότε με ενιαία Διοίκηση.
 Η ενοποίηση βέβαια δεν αφορά μονάχα στο διοικητικό κομμάτι λειτουργίας των οργανισμών αλλά βάζει τη βούλα για τη διάλυση ακόμη και των ήδη λειψών παροχών του Κέντρου Υγείας – Νοσοκομείου Νάξου. Ήδη από το 2011 οι τραγικές περικοπές στον προϋπολογισμό για τη λειτουργία των νοσοκομείων σήμαναν ελλείψεις σε προμήθειες και εξοπλισμό, υποστελέχωση καθώς και υποχρηματοδότηση των εφημεριών με αποτέλεσμα οι εφημερίες να γίνονται σχεδόν αποκλειστικά από αγροτικούς γιατρούς και να είναι όπως τονίζει το σωματείο βάσης του νοσοκομείου ανασφαλείς.
Η διάλυση του νοσοκομείου δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Οι συγχωνεύσεις, οι περικοπές, οι τμηματικές ιδιωτικοποιήσεις με τους νόμους του Λοβέρδου, το εφαρμοστικό, τα μνημόνια και τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου είναι η σκληρή πραγματικότητα που επέβαλαν οι κυβερνήσεις Παπανδρέου, Παπαδήμου, Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη - ο εσμός δηλαδή των σύγχρονων κατσαπλιάδων και των υποστηριχτών τους.
Στη Νάξο η ανυπαρξία δομών υγείας που να εξυπηρετούν τις πραγματικές ανάγκες του νησιού ίσχυε από πάντα. Και, όπως βέβαια και στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι υπηρεσίες υγείας χρησιμοποιήθηκαν ως εργαλεία κρατικής προπαγάνδας και κομματικής εκμετάλλευσης από τους κατά τόπους πολιτευτές και πηγής πλουτισμού για διάφορους επιτήδειους (ορισμένους γιατρούς, φαρμακευτικές εταιρείες κλπ).
Ήδη από την δεκαετία του 90, το Κ.Υ – ΓΝ Νάξου εγκαινιάστηκε αρκετές φορές, κάθε φορά που τα λαμόγια της εξουσίας το χρειάζονταν για την κομματική τους ανέλιξη. Στην πραγματικότητα, όμως, ποτέ δεν λειτούργησε ως νοσοκομείο. Δόθηκαν χρήματα για την επέκταση του κτιρίου, για εξοπλισμό των χειρουργείων ακόμα και της μονάδας Τοκετού, εξόπλισαν την μονάδα τεχνητού νεφρού, χωρίς όμως ποτέ να δημιουργήσουν μονάδα αίματος που θα καθιστούσε λειτουργικά τα παραπάνω. Εξάλλου, η υποστελέχωση και η υποχρηματοδότηση του ΚΥ – ΓΝ Νάξου συνέβαλαν στην κακή συντήρηση του Ακτινολογικού - Μικροβιολογικού τμήματος ενώ ο Μαστογράφος δεν λειτούργησε ποτέ.
Από τη συγκέντρωση που καλέστηκε από την Επιτροπή Αγώνα και το Σωματείο Βάσης στις 12 Φβρουαρίου
Όμως, η κύρια μορφή δευτεροβάθμιας περίθαλψης παραμένει το ψαροκάικο: 350 και βάλε διακομιδές πέρυσι, οι 128 με πλωτά μέσα, από 3.500 ευρώ τουλάχιστον η μία, ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση, στοιβαγμένοι δυο-δυο, μερικές φορές και τρεις μαζί, δίπλα στις ψαροκασέλες… Έτσι έχει στηθεί ένα ιδιότυπο κερδοσκοπικό καρτέλ διακομιδών που τζογάρει με τις ζωές μας έναντι εκατομμυρίων.
Σήμερα, που ο ΕΟΠΥΥ έχει διακόψει τη συνεργασία του με εξωτερικά εργαστήρια και διαγνωστικά κέντρα, η έλλειψη των παραπάνω γίνεται ακόμη πιο τραγική. Βεβαίως, οι ντόπιοι τα βιώνουμε όλα αυτά πολύ καλά στο πετσί μας, αφού χρειάζεται πλέον να πληρώνουμε ακόμη και για μικροβιολογικές εξετάσεις (αυτές που δεν γίνονται στο ΚΥ), για μαγνητικές – αξονικές, για ΩΡΛ και για τόσες άλλες ειδικότητες που είναι ανύπαρκτες στο υποτιθέμενο νοσοκομείο. Έχουμε, βεβαίως, και την επιλογή να πάμε να ψοφήσουμε σε καμιά γωνιά…
Μονάχα οι τοπικοί μας άρχοντες δεν είχαν καταλάβει τι γίνεται με τις ελλείψεις του νοσοκομείου καθώς και με την ενοποίηση των οργανισμών. . Όλοι αυτοί που επί τόσα χρόνια έχουν πιαστεί από την οσφυοκαμψία στους πολιτικούς τους προϊσταμένους, που στηρίζουν και εφαρμόζουν σε τοπικό επίπεδο τις πολιτικές της εξαθλίωσης και της διάλυσης κάθε προνοιακής δομής εξανίστανται για τη σημερινή κατάντια. Οι νεροκουβαλητές στο μύλο της υποταγής στο ντόπιο και υπερεθνικό κεφάλαιο, αυτοί που ιδιωτικοποιούν κάθε κοινωνική υπηρεσία παριστάνουν ότι εκπλήσσονται για την κατάρρευση του συστήματος υγείας στο νησί και τις Μικρές Κυλάδες.
Είναι οι ίδιοι που στο περιφερειακό συμβούλιο τον Αύγουστο του 2011 φυγάδευαν και καθυστερούσαν την άφιξη του κυρίου «ναι σε όλα» βουλευτή Π.Ρήγα, ή προστάτευαν από τους προπηλακισμούς τον, τότε πολύφερνο, σημερινό υπουργό ανεργίας και φτώχειας Βρούτση. Αυτοί οι κύριοι μιλούσαν στο δημοτικό συμβούλιο για «αγώνες» ευτελίζοντας μαζί με τις ζωές μας και τις λέξεις, και τις έννοιες. Αλλά μεταξύ κατεργαρέων ειλικρίνεια. Ούτε λέξη αυτοκριτικής για τις ευθύνες τους ή για την απραξία τους –όχι ότι το περιμέναμε, βέβαια- συνεχίζουν να εμπαίζουν την κοινωνία κανονικότατα. Έχουν στήσει μια συλλογική κολυμβήθρα του Σιλωάμ και αναβαπτίζονται μαζί με τα ανομήματά τους, ποντάροντας στη συλλογική αφασία, την κοντή μνήμη, την τηλεοπτική θολοκουλτούρα και τον ακραίο συντηρητισμό που επιβάλλεται από τα πάνω.
Η Ανοιχτή Συνέλευση με αφετηρία το περιφερειακό συμβούλιο του Αυγούστου του ’11 έχει πραγματοποιήσει συνεχείς πολύμηνες παρεμβάσεις, είτε με τη συμμετοχή της στην επιτροπή αγώνα, είτε με τις δικές της δυνάμεις, για το ζήτημα τόσο της κατάρρευσης όσο και της ιδιωτικοποίησης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας. Με εβδομαδιαίους αποκλεισμούς του εισπρακτικού μηχανισμού, με την διαρκή ενημέρωση του κόσμου, με την εκδήλωση που οργάνωσε τον Ιούνη του ’12 και στην οποία συμμετείχαν και γιατροί και υγειονομικοί αγωνιστές από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη είναι παρούσα στον αγώνα για δωρεάν ποιοτική δημόσια περίθαλψη χωρίς προϋποθέσεις και χωρίς διακρίσεις.
Με αυτές τις κινητοποιήσεις πετύχαμε να σταματήσει το Νοσοκομείο Νάξου να χρεώνει στους ασθενείς τις μικροβιολογικές εξετάσεις, κάτι που γινόταν από τον υπερβάλλοντα ζήλο της διοίκησης, καθώς επίσης έγινε γνωστό ότι στα επείγοντα απαγορεύεται να πληρώνει ο ασθενής. Παράλληλα ενημερώθηκε η τοπική κοινωνία ότι οι χρόνια ασθενείς δεν πρέπει να πληρώνουν το πεντάευρο για τη συνταγογράφηση. Μικρές νίκες που μπορούν να είναι προανάκρουσμα για μεγαλύτερες επιτυχίες εάν συγκροτηθεί ένα ευρύ ταξικό και κοινωνικό μέτωπο για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση όχι μόνο στον τομέα της υγείας αλλά σε κάθε πεδίο της κοινωνικής ζωής, μέχρι τη συνολική ανατροπή του σάπιου πολιτικού και οικονομικού συστήματος. 

·        ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Ο ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ ΝΤΟΠΙΑΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ
·        ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου


Δεν υπάρχουν σχόλια: