Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2012

Κείμενο αλληλεγγύης στη Βίλλα Αμαλίας από την Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου



ΟΙ ΓΙΑΦΚΕΣ ΤΗΣ ΑΝΟΜΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου η αστυνομία εισβάλλει στην κατάληψη Villa Amalia στις οδούς Αχαρνών και Χέυδεν στο κέντρο της Αθήνας. Συλλαμβάνονται 8 σύντροφοι που βρίσκονταν μέσα, ενώ αργότερα προσήχθησαν άλλοι 7 έξω από το δημαρχείο μετά από παρέμβαση προς τη δημοτική αρχή, η οποία από ότι φαίνεται εμπλέκεται στην εκκένωση του κτιρίου. Ο πολιτικός προϊστάμενος της αστυνομίας, ο υπουργός καταστολής Δένδιας, υλοποιώντας τον σχεδιασμό της κυβερνητικής τρόικας, κάνει λόγο για κέντρο ανομίας που λειτουργούσε επί 22 χρόνια στην καρδιά της πόλης.
Κατά την προσφιλή τους τακτική που έχουν ξεσηκώσει από τη CIA στα χρόνια του Χρυσοχοΐδη, τα τζιμάνια της Ασφάλειας δημοσιοποιούν βίντεο και φωτογραφικό υλικό από την κατάληψη: Άδεια μπουκάλια μπύρας, προκηρύξεις, αφίσες, γκράφιτι, υπολογιστές, τηλεοράσεις, το καθιστικό, η βιβλιοθήκη, η κουζίνα, το τυπογραφείο, ο χώρος για συναυλίες και εκδηλώσεις είναι, υποτίθεται, οι αποδείξεις με τις οποίες μπάτσοι και δικαστικοί στήνουν κατηγορητήρια και διώκουν αγωνιστές με τις συνήθεις πια λογικές ακροβασίες. Το υγρό καθαρισμού της τυπογραφικής μηχανής είναι το εύφλεκτο υλικό για την κατασκευή μολότωφ, ενώ οι αντιασφυξιογόνες μάσκες, απαραίτητες πλέον για κάθε διαδηλωτή που υπερασπίζεται την υγεία του από τα χημικά, συνθέτουν το παζλ των ευρημάτων με βάση τα οποία κατηγορήθηκαν σε βαθμό κακουργήματος αρχικά οι 8 καταληψίες της Βίλλας.

ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΔΩΡΟ ΤΟΥ ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΣΙΔΙΑΡΗ

Η ακροδεξιά ατζέντα της επικαιρότητας δεν περιορίζεται μόνο στη Χρυσή Αυγή και στα πισώπλατα μαχαιρώματα σε μετανάστες, ομοφυλόφιλους και μικροπωλητές. Την ίδια ώρα που τα ναζιστικά αποβράσματα ευαγγελίζονται το μεροκάματο των 15 ευρώ για τους εργαζόμενους (τους έλληνες) και συναινούν στις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές των εφοπ-ληστών, τα κυβερνητικά κόμματα επενδύουν σε μια κοινωνία φοβική και υποταγμένη που θα σκίσει τις ίδιες της τις σάρκες. Δαιμονοποιούν έτσι τα πιο αδύναμα και ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού, τους μετανάστες, και παράλληλα δημιουργούν κλίμα αντάξιο ολοκληρωτικού καθεστώτος: Το τείχος στον Έβρο, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, η διαπόμπευση οροθετικών γυναικών, η τηλεοπτική προβολή φωτογραφιών διαδηλωτών, τα βασανιστήρια στους 15 αντιεξουσιαστές αντιφασίστες στην Ασφάλεια, ο «Ξένιος Ζευς», δεν αποτελούν εκτροπή του πολιτεύματος αλλά την ουσία της σύγχρονης δημοκρατίας.
Η Βίλλα Αμαλίας αλλά και γενικότερα οι καταλήψεις και οι αυτό-οργανωμένοι χώροι βρίσκονται μόνιμα στο στόχαστρο της κρατικής, παρακρατικής και φασιστικής βίας, γιατί ακριβώς αποτελούν εδάφη αντίστασης και ζωτικά κομμάτια των κοινωνικών και ταξικών αγώνων. Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, στις μέρες μας λειτουργούν σαν ανάχωμα στη φασιστική βαρβαρότητα που προσπαθεί να απλωθεί στις γειτονιές της Αθήνας αλλά και στις επαρχιακές πόλεις.
Ο πόλεμος που διεξάγεται σήμερα από το κράτος και το κεφάλαιο είναι καθολικός, βίαιος και εξοντωτικός προκειμένου να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την υποταγή. Όμως μέχρι τώρα παίζουν σε στημένα παιχνίδια με υπόγειους ή φανερούς συμμάχους τους μεγαλοσυνδικαλιστές, τους δικαστικούς και τα μμε. Ο φόβος τους απέναντι στο απρόβλεπτο, το ανεξέλεγκτο, τον αυθορμητισμό και τη δίκαιη οργή των καταπιεσμένων αντιμετωπίζεται με μπόλικη καταστολή και έναν πρωτοφανή για την εποχή μας ιδεολογικό πόλεμο. Έτσι οι εργατοπατέρες ρίχνουν τουφεκιές στον αέρα παζαρεύοντας τα ποσοστά οπισθοχώρησης ενώ τα κόμματα αγωνίζονται να χειραγωγήσουν την κοινωνική οργή και αγανάκτηση. Και για να εξασφαλίσουν όλες τις εκδοχές έχουν ρίξει στο παιχνίδι τους νεοναζί της Χ.Α. – για να έχουν ένα ακόμη μαξιλάρι.
Τα κοινωνικά εγχειρήματα και οι πολιτικοί χώροι που δεν αφομοιώνονται και λειτουργούν ακηδεμόνευτα ενάντια στους κυρίαρχους θεσμούς, που αποστρέφονται την διαμεσολάβηση και τον παραγοντισμό, ταυτίζονται κοινωνικά και ταξικά με τους αδύνατους, τους εκμεταλλευόμενους, γι’ αυτό και αποτελούν ένα μόνιμο αγκάθι στα πλευρά του συστήματος.
Η ανακατάληψη των πόλεων που προανήγγειλε προεκλογικά ο Σαμαράς δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, αλλά εξίσου και τον εσωτερικό εχθρό του συστήματος. Οι κατασταλτικές επιθέσεις τόσο στη Βίλλα Αμαλίας όσο και σε άλλους χώρους αντίστασης, εντάσσεται στα πλαίσια αυτού του σχεδίου. Σε μια εποχή γενικευμένης κρίσης, μαζί με την ισοπέδωση της εργατικής τάξης και των μικρομεσαίων στρωμάτων και την αρπαγή όλων των υλικών όρων επιβίωσης, η καταστολή οξύνεται ενάντια σε όσους δεν συμμορφώνονται με τον σύγχρονο ολοκληρωτισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι τις ίδιες αυτές μέρες ο Σαμαράς, συνεπικουρούμενος από τους Πρετεντέρηδες και τους Πορτοσάλτηδες, αποκάλεσε τις κινητοποιήσεις των εργαζόμενων στην ΠΟΕ-ΟΤΑ «Τρομοκρατία» στα πλαίσια του ιδεολογικού πολέμου που περιγράφηκε παραπάνω.
Ωστόσο, ειδικά για τα πιο μαχητικά κοινωνικά και πολιτικά κομμάτια εφαρμόζεται ένα άτυπο ιδιώνυμο. Η επίθεση στη Βίλλα Αμαλίας είναι μέρος του πολέμου που έχουν κηρύξει οι κυρίαρχοι ενάντια στα κύτταρα αντίστασης, τα οποία εμφορούνται από οράματα, αξία, δυναμική κι έναν πολιτισμό ο οποίος είναι σε ευθεία αντιπαράθεση με τη λαμογιά, τη σαπίλα και την εξατομίκευση. Η έκβαση αυτής της μάχης είναι σημαντική, όχι μόνο για να ξαναλειτουργήσει η Βίλλα, αλλά κυρίως γιατί πρέπει να επικρατήσουν οι λογικές που κυοφορούν αυτά τα εγχειρήματα και γιατί κάθε σπιθαμή χώρου που κερδίζουμε προωθεί την αντίσταση στην προοπτική για μια κοινωνία ισότητας – αλληλεγγύης – ελευθερίας.
Αντιγράφουμε από το κείμενο των 8 συλληφθέντων καταληψιών:   
«Η Κατάληψη Villa Amalias εδώ και 23 χρόνια αποτελεί έναν ανοιχτό πολιτικό πολιτιστικό και κοινωνικό χώρο, καθώς και στεγαστική κολεκτίβα. Όλα αυτά τα χρόνια σε αυτή δραστηριοποιούνται πολλές ομάδες όπως: θεατρική ομάδα, συναυλιακή ομάδα, studio, ομάδα βιτρώ, παιδικό στέκι, ομάδα χορού, γυμναστικής, ξένων γλωσσών, Η/Υ, τυπογραφική κολλεκτίβα, ομάδα προβολών, δανειστική βιβλιοθήκη, ανταλλακτήριο δίσκων και cd και επίσης έχουν φιλοξενηθεί πολιτικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις άλλων ομάδων. Επιπλέον, η Κατάληψη Villa Amalias, πέραν των εσωτερικών δραστηριοτήτων έχει συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων της γειτονιάς, συμμετέχοντας τόσο στη συνέλευση κατοίκων πλατείας Βικτορίας, όσο και πραγματοποιώντας ανοιχτές και εξωστρεφείς δράσεις στην περιοχή, όπως μικροφωνικές παρεμβάσεις, χαριστικά παζάρια, συλλογικές κουζίνες και παιδικές εκδηλώσεις στην πλατεία.»

·   Η ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ ΕΙΝΑΙ ΚΟΜΜΑΤΙ ΑΠΟ ΕΜΑΣ
·   ΚΑΤΩ ΤΑ ΞΕΡΑ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΗ ΒΙΛΛΑ ΑΜΑΛΙΑΣ
·   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΙΣ ΚΑΤΑΛΗΨΕΙΣ
·   ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ 8 ΚΑΤΑΛΗΨΙΕΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Δεν υπάρχουν σχόλια: