Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Σάββατο 23 Ιουνίου 2012

Ιστορίες για φίδια και αρκούδες

 
Δημοσιεύουμε το παρακάτω κείμενο των Οικολόγων Πράσινων Κυκλάδων επειδή όλοι όσοι έχουμε παρέμβει σε ζητήματα ανάπτυξης και καταστροφής της φύσης -από διαφορετική πολιτική και κοινωνική αντίληψη- έχουμε έρθει αντιμέτωποι με τη φήμη ότι αμολήσαμε φίδια, αλεπούδες, λύκους και άλλα άγρια ζώα σε διάφορους τόπους.
Προσοχή λοιπόν: Το blog μας έχει έγκυρες πληροφορίες ότι επίκειται ο αποικισμός του Ζα με αρκούδες από τον Καναδά - είναι γεγονός ότι πολλοί μετανάστες Ναξιώτες στον Καναδά έγιναν ακραιφνείς οικολόγοι και οργανώνουν την μεταφορά πληθυσμού γκρίζας αρκούδας για να δουν πώς θα αντιδράσουν οι σκανιάδες (γυπαετοί)!!! 
Όταν τμήματα τοπικών κοινωνιών πιστεύουν τέτοια τερατώδη γιατί να απορούμε πώς ψήφισαν τα χρυσά αυγά;

"Με αφορμή το ατυχές περιστατικό στην Τήνο, όπου δημητηριώδες φίδι δάγκωσε κάτοικο, ο οποίος δεν κατέστη δυνατό να δεχθεί το κατάλληλο αντίδοτο στην Τήνο ούτε στη Σύρο, χρειάστηκε να διαμετακομιστεί στην Αθήν -με καθυστέρηση- και αντιμετωπίζει πλέον σοβαρά προβλήματα υγείας, οι Οικολόγοι Πράσινοι Κυκλάδων επιθυμούν να αποσαφηνίσουν μερικά θέματα:
Εκφράζουμε τη συμπάθειά μας για τον άτυχο νησιώτη και ευχόμαστετο το καλύτερο για την εξέλιξη της υγείας του. Αλλά δεν είναι το μόνο περιστατικό που δείχνει την κρίσιμη κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι υπηρεσίες υγείας στα νησιά μας.
 
Διαμαρτυρόμαστε για την αδυναμία του συστήματος υγείας στα νησιά να αντιμετωπίσει “στοιχειώδεις” καταστάσεις, όπως είναι ένα παρόμοιο περιστατικό. Τα νησιά πρέπει να συνεργαστούν ώστε να απαιτήσουμε αλλά και να οικοδομήσουμε ένα αξιόπιστο δημόσιο σύστημα υγείας κατάλληλο για τις νησιωτικές κοινωνίες μας. Χρειάζεται σχέδιο και κοινές ενέργειες,η παθητικότητα έχει ως αποτέλεσμα βλάβες στην υγεία,ακόμα και μη αποδεκτές απώλειες ζωών.
 
 Οι φήμες που διασπείρονται σε πολλές περιοχές της χώρας μας, και στα νησιά μας, για τα φίδια που ελευθερώνουν δήθεν οι “Οικολόγοι”στερούνται οποιασδήποτε σοβαρότητας. Αντί οι πολίτες να πιστεύιυν ανοησίες καλό είναι να βλέπουν ποια είναι τα πραγματικά προβλήματα. Δεν υπάρχουν περίεργοι “οικολόγοι” που πετάνε στο περιβάλλον φίδια, ψίλους, κουνούπια, ή ότι άλλο, όπως ανοήτως και αφελώς είναι έτοιμοι να πιστέψουν και να διαδώσουν συμπολίτες μας.

Δεν είναι μόνο αντίθετο στις απόψεις των οικολόγων για την αποφυγή μεγάλων ανθρώπινων επεμβάσεων στο φυσικό περιβάλλον, αλλά είναι κι απολύτως αδύνατον από οικονομικής και τεχνικής άποψης να αναπαράγονται εκατομμύρια φίδια και να “πετάγονται” στο περιβάλλον και μάλιστα σε όλη την χώρα όπως πολλες εκατοντάδες χιλιάδες αφελείς πιστεύουν. Ποιος θα διέθετε εκατομμύρια ευρώ για την αναπαραγωγή φιδιών; Πού θα μπορούσαν να είναι τέτοια εκτροφεία για εκατομμύρια φίδια χωρίς να τα έχει εντοπίσει κάποιος;

Η φαντασία φτάνει σε απίστευτες γελοιότητες, άλλος “έχει δει” κάποιους να πετάνε φίδια (ή φώκιες ή ότι μπορεί να φανταστεί κανείς!) από ελικόπτερα, αυτοκίνητα, τρένα, αεροπλάνα. Στην πραγματικότητα κανείς δεν έχει δει ο ίδιος κάτι τέτοιο, αλλά πάντα ...κάποιος άλλος. Σε λίγο κάποιοι θα λένε ότι χρησιμοποιούνται και δορυφόροι!
 
Ας σοβαρευτούμε: το δάκτυλο δείχνει το φεγγάρι και μόνο οι ανόητοι κοιτάζουν το δάκτυλο. Το αληθινό πρόβλημα είναι ότι η φύση αλλάζει λόγω της μεγάλης εγκατάλειψής, τα χωράφια δεν καλλιεργούνται, το οικοσύστημα αλλάζει, αρπακτικά που κάποτε έτρωγαν τα φίδια σήμερα είναι είδη υπό απειλή ή εξαφάνιση και το κλίμα αλλάζει, γίνεται πιο θερμό στην περιοχή μας.  Είναι αναμενόμενο λοιπόν να αυξάνονται τα φίδια -τοπικά και εποχιακά.
 
Το μεγάλο πρόβλημα είναι, όμως , ότι ενώ έπρεπε ως νησιώτες να ασχολούμαστε με τα πραγματικά προβλήματα, όπως είναι η κατάρρευση των υπηρεσιών υγιείας, κάποιοι ασχολούνται με ανόητες φήμες. Αντί να επιλύουμε οργανωμένα και όλοι μαζί τα προβλήματα (συγκοινωνίες, υγεία, οικονομική κρίση, απουσία κοινωνικών υποδομών) αρκετοί συμπολίτες μας ασχολούνται με την αναπαραγωγή, χωρίς έλεγχο, ανόητων φημών, αποδέχονται άκριτα απόψεις χωρίς να εξετάζουν το πόσο σοβαρή και ρεαλιστική είναι η άποψη που διαδίδουν. 
 
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι σε άλλη περίπτωση θα έπρεπε να προστατέψουμε και δικαστικά αν χρειαστεί το όνομα των Οικολόγων Πράσινων Κυκλάδων. Αλλά εδώ πρόκειται για κάτι περισσότερο, για την σοβαρότητα ή μη μιας κοινωνίας.  δουλεύουμε μαζί για την επίλυση τόσων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα νησιά μας. Δεν μπορεί να σπαταλιέται ενέργεια σε ανοησίες".

Δεν υπάρχουν σχόλια: