Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 28 Μαΐου 2012

ενημέρωση από δράσεις ενάντια σε χαράτσια+διακοπές ρεύματος (Αθήνα, Παγκράτι)


δράσεις σε ΔΕΗ και εφορία ενάντια στα χαράτσια και κάλεσμα για νέες δράσεις
αναδημοσίευση από http://syneleysigiadraseisenantiastaxaratsiavpk.squat.gr/


Την εβδομάδα που μας πέρασε η συνέλευσή μας πραγματοποίησε 2 δράσεις.

Το πρωί της Τρίτης 22/5 περίπου 20 άτομα βρεθήκαμε έξω από την ΙΖ’ Εφορία στην οδό Δαμάρεως στην γειτονιά του Αγ.Αρτεμίου στο Παγκράτι. Εκεί αφού μοιράσαμε ενημερωτικές προκηρύξεις στον (πολύ) κόσμο που μπαινοέβγαινε απ’ το κτίριο, αποφασίσαμε να επισκεφθούμε τον τοπικό έφορο στον 4ο όροφο του κτιρίου. Εκεί μας περίμενε μια αναπάντεχη έκπληξη!

Μόλις φτάσαμε στον 4ο όροφο ένας κύριος μας ρώτησε «ποιοι είμαστε και πού πάμε». Εμείς του απαντήσαμε ότι ψάχνουμε τον διευθυντή του τοπικού υποκαταστήματος για να μας ενημερώσει υπεύθυνα γύρω από τις εξελίξεις που αφορούν το χαράτσι και την εμπλοκή των εφοριών σ’ αυτό. Αμέσως μας απάντησε ότι ο ίδιος είναι ο διευθυντής και με επιθετικό τόνο έκανε την ερώτηση «και ποιοι είστε εσείς;». Με ψυχραιμία απαντήσαμε ότι είμαστε συνέλευση κατοίκων που δρα εδώ και 8 μήνες ενάντια στις διακοπές του ρεύματος και τα επιβαλλόμενα χαράτσια.

Ο εν λόγω κύριος ονόματι Ανδρούτσος μας απάντησε ότι δεν μας αναγνωρίζει (!!!), ότι δεν εμπλέκται σε «κομματικές αντιπαραθέσεις», και ότι αν θέλουμε να ρωτήσουμε κάτι να υποβάλλουμε γραπτό ερώτημα και θα μας…απαντήσει. Του εξηγήσαμε ότι ούτε είμαστε ούτε έχουμε σχέση με κομματικές παρατάξεις και ότι ο λόγος που ήρθαμε είναι ότι οι πληροφορίες που δίνονται κατά μόνας στους πολίτες είναι εντελώς συγκεχυμένες. Αμέσως η ένταση ανέβηκε και, όπως πάντα, σ’ αυτές τις περιπτώσεις πάντα βρίσκεται ένας πρόθυμος ο οποίος θεωρεί ότι την λύση την δίνει…η αστυνομία. Έτσι, μια υπάλληλος, υφισταμένη του διευθυντή, ανέλαβε τον ρόλο του ρουφιάνου αναζητώντας τους «κρυμμένους» αστυνομικούς στο κτίριο ώστε να προστρέξουν προς βοήθεια. Και όταν τα όργανα κατέφθασαν, ο κύριος διευθυντάς κλείστηκε παρέα μ’ αυτούς στο γραφείο του!!! Δεν χάσαμε ούτε την ψυχραιμία ούτε την υπομονή μας. Διεκδικήσαμε το δικαίωμά μας να ενημερωθούμε και δεν αποχωρίσαμε μέχρι να πάρουμε ξεκάθαρες απαντήσεις.

Μετά από 10 λεπτά, ο κυρ διευθυντής βγήκε συνοδευόμενος από τα αστυνομικά όργανα και άρχισε να κατεβαίνει τις σκάλες. Λόγω του επιθετικής και απαξιωτικής του συμπεριφοράς άκουσε τα εξ αμάξης από τους συγκεντρωμένους αλλά και από περαστικούς που έμαθαν τα συμβάντα. Μπροστά στην κατακραυγή, αναγκάστηκε να μας οδηγήσει στο γραφείο του υποδιευθυντή, κ.Σταθόπουλο, ο οποίος φάνηκε πιο πρόθυμος να μας απαντήσει. Αφού απαιτήσαμε η κουβέντα μας να γίνει χωρίς την παρουσία της αστυνομίας, κάτι που καταφέραμε, οι ερωτήσεις άρχισαν πέφτουν βροχή.
Μέσα από τις ερωτο-απαντήσεις μας έγιναν ξεκάθαρα τα παρακάτω:
  1. Τα ανεξόφλητα χαράτσια (και μόνο αυτά) του 2011 μεταφέρθηκαν στην εφορία ως ανεξόφλητες οφειλές προς το Δημόσιο. Η διαδικασία αυτή έγινε αυτόματα μέσα από τα ηλεκτρονικά συστήματα της ΔΕΗ και των εφοριών.
  2. Οι τοπικές εφορίες είναι υπεύθυνες να ελέγξουν αν αυτά τα χρέη ισχύουν και ποιοι είναι οι οφειλέτες. Σ’ αυτό προκύπτει ένα τεράστιο κώλυμα αφού συχνά υπάρχει αναντιστοιχία μεταξύ του ονόματος που φαίνεται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και μεταξύ των ιδιοκτητών του ακινήτου. Και μόνο αυτό το κώλυμα σ’ αυτές τις περιπτώσεις, είναι μια χρονοβόρα διαδικασία που «πέφτει στις πλάτες των εφοριών».
  3. Εφόσον οι εφορίες βεβαιώσουν τα χρέη οφείλουν να ενημερώσουν τους οφειλέτες γι’ αυτά. Ο οφειλέτης έχει δικαίωμα να κάνει διακανονισμό για το χρέος του που αφορά το τέλος ακινήτων, το γνωστό χαράτσι.
  4. Σε περίπτωση μακροχρόνιων οφειλών, η εφορία και συγκεκριμένα το δικαστικό της τμήμα στέλνει μηνυτήρια αναφορά στον οφειλέτη. Σε επόμενο στάδιο, στέλνει εντολή κατάσχεσης ή παρακράτηση του οφειλόμενου ποσού από τον τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη. Σ’ αυτούς συμπεριλαμβάνονται λογαριασμοί μισθοδοσίας δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα, συντάξεις, επιδόματα κτλ. Τέλος, μας έγινε σαφές το εξής κωμικοτραγικό: για μισθούς ή επιδόματα μεγαλύτερα των 1000 ευρώ, η δέσμευση μπορεί να γίνει σε ποσό τέτοιο ούτως ώστε ο μισθός ή το επίδομα να φτάσει στα 1000 ευρώ. Σε περίπτωση, όμως, που το επίδομα ή ο μισθός είναι μικρότερος των 1000 ευρώ, τότε δεν υπάρχει όριο στο ποσό που μπορεί να δεσμεύσει το ελληνικό κράτος από τον λογαριασμό του οφειλέτη!
  5. Οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για εξαίρεση από το χαράτσι θα αργήσουν εξαιρετικά να εξεταστούν λόγω του πλήθους τους αλλά και της «υποστελέχωσης» και των συγχωνεύσεων των εφοριών. Μέχρι τότε, οι αιτούμενοι υποχρεούνται να πληρώνουν κανονικά το χαράτσι και αν ποτέ δικαιωθούν θααααα….τους επιστραφεί.
  6. Τα χαράτσια του 2012 θα εισπραχθούν και πάλι μέσω της ΔΕΗ!

Μετά από όλα αυτά αποχωρήσαμε με ακόμα πιο σίγουρη την πεποίθησή μας ότι η δράση μας όχι μόνο δεν μπορεί να «χαλαρώσει» αλλά πρέπει να «αλώσει» και το πεδίο των εφοριών θέτοντας πιο επικτακτικά την πλήρη κατάργηση των χαρατσιών που μας επιβάλλουν.

Το πρωί της Πέμπτης 24/5 περίπου 30 άτομα βρεθήκαμε έξω από το κατάστημα της ΔΕΗ Παγκρατίου απαιτώντας την ενεργοποίηση των διακανονισμών για όσους και όσες οφείλουμε την αξία του ρεύματος. η καλή μέρα, όμως, απ’ το πρωί φαίνεται! Εκεί αντικρίσαμε μια τεράστια ουρά από περίπου 50 άτομα τα οποία στέκονταν έξω από το κτίριο περιμένοντας να μπει ένας-ένας λόγω των καινούργιων «εγκαταστάσεων ασφαλείας» με ηλεκτρονικές πόρτες που επιβάλλουν την είσοδο μόνο σε έναν άνθρωπο τη φορά.

Να σημειωθεί ότι οι εν λόγω εγκαταστάσεις μπήκαν μετά από μια σειρά δυναμικών παρεμβάσεων της Συνέλευσής μας στο εν λόγω υποκατάστημα όπου πολλές φορές η τοπική διευθύντρια κ.Σακελλαρίου σε συνεννόηση με τις αστυνομικές δυνάμεις επιχείρησε να μας απαγορεύσει την είσοδο στο κτίριο! Η αφόρητη κατάσταση που δημιουργεί το σύστημα αυτό φάνηκε άμεσα αφού πολλοί άνθρωποι έχασαν την υπομονή τους περιμένοντας και, επιπλέον, στρέφονταν ο ένας εναντίον του άλλου.

Εμείς ως Συνέλευση προσπαθήσαμε να θέσουμε το ζήτημα της συλλογικής αντιμετώπισης του προβλήματος αυτού κάτι που δεν βρήκε πολλά ευήκοα ώτα. Παρόλα αυτά, αφού καταφέραμε να μπούμε ένας-ένας στο κτίριο αντιληφθήκαμε ότι ήταν άδειο αφού μέχρι να μπει ένας άνθρωπος μέσα έχει προλάβει να εξυπηρετηθεί ένας άλλος. Έτσι, καταλάβαμε τον πραγματικό σκοπό αυτών των συστημάτων: η αποφυγή οποιασδήποτε επικοινωνίας ή λεκτικής συναλλαγής μεταξύ των καταναλωτών μέσα στο κτίριο της ΔΕΗ!

Στο αίτημά μας να ανοίξει η πλαϊνή πόρτα αφού δεν υπήρχε ούτε καν η πρόβλεψη για έξοδο κινδύνου, πήραμε τις γνωστές απαξιωτικές απαντήσεις από την υπάλληλο ασφαλείας μαζί με την διευθύντρια του υποκαταστήματος. Γρήγορα, έκαναν την εμφάνισή τους και τα αστυνομικά όργανα από το κοντινό αστυνομικό τμήμα τα οποία ρώτησαν τι συμβαίνει. Εμείς τους απαντήσαμε ότι το κτίριο δεν διαθέτει καν έξοδο κινδύνου και ότι εγείρονται σοβαρά ζητήματα υπευθυνότητας από την διευθύντρια. Η απάντηση των αστυνομικών ήταν πράγματι αποστομωτική: « αν έχετε να καταγγείλετε κάτι, ελάτε στο τμήμα». Αντιλαμβανόμενοι την κοροϊδία και έχοντας χάσει ήδη αρκετή ώρα από τον στόχο της δράσης μας, την ενεργοποίηση των διακανονισμών, «εξήλθαμε ησύχως» του κτιρίου προσπαθώντας να συζητήσουμε με τις πολύβουες ουρές έξω από την ΔΕΗ.

Εδώ το κάλεσμα για τις επόμενες δράσεις της Συνέλευσης μας.
http://syneleysigiadraseisenantiastaxaratsiavpk.squat.gr/2012/05/28/522/
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: