Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 25 Απριλίου 2012

ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ

Την Τρίτη 24 Απριλίου η Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου απέκλεισε για 8η φορά μέσα στο 2012 τα ταμεία στο Κέντρο Υγείας-Νοσοκομείο από τις 9.00πμ μέχρι τις 12.00μμ. 
Μια απαράδεκτη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο νησί από τις αρχές του χρόνου είναι ότι όσοι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ κάνουν παρακλινικές εξετάσεις στο κέντρο υγείας αναγκάζονται να τις πληρώσουν. Όπως αναφέρουμε σε παλιότερη προκήρυξή μας: 


"Όμως το άλλο εξοργιστικό που αποκαλύφτηκε είναι ότι οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ όταν προσέρχονται στο Νοσοκομείο Νάξου, εάν χρειαστεί να κάνουν εξετάσεις, τις πληρώνουν από την τσέπη τους  χωρίς να αποζημιωθούν έπειτα από το ΙΚΑ Νάξου. 

     Αν ζητηθούν εξηγήσεις γιατί ένας ασφαλισμένος που πληρώνει γύρω στα 4.000 ευρώ το χρόνο ασφαλιστικές εισφορές πρέπει να καταβάλει επιπλέον χρήματα για να εξεταστεί σ' ένα δημόσιο νοσοκομείο, τότε έχουμε το φαινόμενο "από τον Άννα στον Καϊάφα". Το Νοσοκομείο Νάξου ρίχνει την ευθύνη στο ΙΚΑ και το ΙΚΑ επιρρίπτει ευθύνες στο νοσοκομείο για το γεγονός ότι εδώ κι ένα μήνα δεν έχει υπογραφεί σύμβαση ανάμεσα στο νοσοκομείο και το ΙΚΑ. Τραγελαφικό αποτέλεσμα είναι ότι αν ένας ασφαλισμένος του ΙΚΑ απευθυνθεί σε ιδιώτη μικροβιολόγο συμβεβλημένο με το ΙΚΑ τότε παίρνει πίσω το 80% του ποσού που κατέβαλε ενώ στο δημόσιο νοσοκομείο πληρώνει με τιμολόγηση ελεύθερης αγοράς και δεν παίρνει τίποτα!"

Ωστόσο από τις 11 Απριλίου 2012 στην εφημερίδα της κυβέρνησης υπάρχει δημοσιευμένη η παρακάτω κοινή υπουργική απόφαση (των τριών υπουργών, οικονομικών - εργασίας και κοινωνικής ασφάλισης - υγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης) που αναφέρει τα εξής:


«…Με τον παρόντα κανονισμό επιδιώκεται να εξασφαλισθεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. όπως προσδιορίζονται στο άρθρο 3 του παρόντος, σε ενιαίο σύστημα παροχής υπηρεσιών υγείας, που έχει ως σκοπό την πρόληψη, διατήρηση, προαγωγή, βελτίωση, αποκατάσταση και προστασία της υγείας….
Άρθρο 8 – Παρακλινικές εξετάσεις
Στους δικαιούχους παρέχονται παρακλινικές εξετάσεις πάσης φύσεως, που διενεργούνται στα εξωτερικά ιατρεία των κρατικών, πανεπιστημιακών ή στρατιωτικών νοσοκομείων, στα κέντρα υγείας και τα περιφερειακά ιατρεία, στις εργαστηριακές δομές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. σε συμβεβλημένους εργαστηριακούς ιατρούς όλων των ειδικοτήτων, σε διαγνωστικά εργαστήρια (ΠΔ 84/2001), πολυϊατρεία και γενικότερα φορείς πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας (Π.Φ.Υ.), καθώς και στα εξωτερικά εργαστήρια των συμβεβλημένων ιδιωτικών κλινικών και των Κέντρων Αποκατάστασης και Αποθεραπείας.
….
... Σε περίπτωση πραγματοποίησης των εξετάσεων εντός των μονάδων του Οργανισμού, των σχηματισμών του ΕΣΥ, των πανεπιστημιακών και των στρατιωτικών νοσοκομείων, δεν προβλέπεται συμμετοχή του ασφαλισμένου….»

Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, Τεύχος δεύτερο,
Αρ. Φύλλου 1233, 11 Απριλίου 2012

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΟ- ΚΥΠΤΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΕΟΠΥΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΤΙΣ ΠΑΡΑΚΛΙΝΙΚΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ – ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΝΑΞΟΥ.
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΖΗΤΑΕΙ ΑΝΤΙΤΙΜΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΙ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΑΡΝΟΥΝΤΑΙ ΡΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΓΙΑΤΙ ΚΑΤΙ ΤΕΤΟΙΟ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΑΝΤΙΚΟΙΝΩΝΙΚΟ, ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΟ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: