Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΑΠΟ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΒΑΣΗΣ ΑΝΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ

Συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία άνεργων και επισφαλών πραγματοποιήθηκε σήμερα, καλεσμένη από το ΣΩματείο Βασης Ανέργων με αιχμή την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση για όλους τους ανέργους ντόπιους και μετανάστες χωρίς προϋποθέσεις.
Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ 

    Προσπαθώντας να ανταπεξέλθουμε μέσα σε έναν κυκεώνα  φοροεισπρακτικών μέτρων, ακρίβειας  και χαρατσιών .Σε μια περίοδο που κράτος-τρόικα-αφεντικά μας εκβιάζουν κόβοντας τα ήδη  πενιχρά επιδόματα του ΟΑΕΔ και στους υπόλοιπους εργαζόμενους μεροκάματα και δώρα .Αρκετοί  από εμάς  μετράμε μήνες πότε θα σταματήσει το επίδομα του ΟΑΕΔ, άλλοι βρισκόμαστε να δουλεύουμε ανασφάλιστοι ή με πλαστούς όρους εργασίας ίσα για να δικαιολογούνται σε τυχών ελέγχους οι εργοδότες που μας εκβιάζουν με απόλυση με φόντο τις στρατιές των άνεργων(οι οποίοι πλέον επισήμως έχουν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο), και άλλοι συνάδελφοι είναι μακροχρόνια άνεργοι και βιώνουν δύσκολες μέρες.
     Ταυτόχρονα αυξάνονται οι  συνάνθρωποι μας που το σύστημα τους έχει πετάξει στο περιθώριο όχι μόνο της εργασίας αλλά και της ζωής αφήνοντας τους χωρίς στέγη και χωρίς τη δυνατότητα να καλύψουν βασικές βιοτικές ανάγκες. Αυτοί και χιλιάδες ακόμα ντόπιοι και μετανάστες άνεργοι και επισφαλείς εργαζόμενοι , μαζί με τις οικογένειες μας πολλές φορές, τρέμουμε στην ιδέα ότι θα βρεθούμε αντιμέτωποι με ένα εργατικό ατύχημα στο μαύρο μεροκάματο που μπορεί να μας δοθεί ή απλά  να  αρρωστήσουμε και να χρειαστεί  να πάμε σε ένα νοσηλευτικό ίδρυμα που θα πληρώσουμε με την εμφάνιση μας 5ευρώ χωρίς να συνυπολογίσουμε τις έξτρα χρεώσεις των τυχών εξετάσεων που μπορεί να χρειαστούμε, τρέμουμε στην ιδέα ότι θα αρρωστήσει το παιδί μας και δεν θα ξέρουμε  από πού να κόψουμε και να δανειστούμε  για να του αγοράσουμε τα φάρμακα που θα χρειαστούν.
Τα ιατροφαρμακευτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ προβλέπουν περίθαλψη  για ανέργους από 24 έως 29 ετών, εφόσον έχουν παραμείνει εγγεγραμμένοι στα μητρώα επί ένα συνεχές δίμηνο και η ανανέωση του βιβλιαρίου μπορεί να γίνει μόνο για 4 εξάμηνα(κάποιος δηλαδή που είναι 24 ετών και έχει κάρτα 2 μηνών, πρακτικά μπορεί να έχει ασφάλιση μέχρι και τα 26 και μετά τίποτα). Από τη συμπλήρωση των 29 ως τα 55,το ΙΚΑ απαιτεί 1 χρόνο κάρτα ανεργίας αλλά συνυπολογίζει και τα συνολικά ένσημα που έχει κάποιος, Για τα 29 απαιτούνται 600 ένσημα και για κάθε επιπλέον ηλικιακό χρόνο απαιτούνται και 100 επιπλέον ένσημα, ως τη συμπλήρωση των 3000 ενσήμων. Στα 54 δηλαδή και στα 55 εξακολουθούν και απαιτούνται 3000 και όχι επιπλέον ένσημα. Η ανανέωση του βιβλιαρίου όταν υπάρχουν οι προϋποθέσεις του 1 χρόνου ανεργίας και του αριθμού των ενσήμων, γίνεται ξανά για 4 το πολύ εξάμηνα. Από τη συμπλήρωση των 55 και άνω, απαιτείται ξανά 1 χρόνος ανεργίας και τουλάχιστον 3000 ένσημα, αλλά εδώ το δικαίωμα για ανανέωση του βιβλιαρίου υγείας, δεν είναι για 4 εξάμηνα μόνο, αλλά συνεχές.
     Με όλες αυτές τις προϋποθέσεις πετάνε στον καιάδα χιλιάδες ανασφάλιστους ανέργους ακόμα και επισφαλείς εργαζομένους (αφού για το κράτος δεν υπάρχουν) μη παρέχοντας τους ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Μια κάλυψη που την έχουν πληρώσει μέσω των εισφορών τους στο ΙΚΑ στο παρελθόν όλοι οι εργαζόμενοι.
    Την ίδια στιγμή που οι  άνεργοι και οι επισφαλείς εργαζόμενοι ζουν σε μια συνθήκη έλλειψης  παροχής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, το ελληνικό κράτος με μπροστάρηδες την εκκλησία και τις ΜΚΟ που χρηματοδοτούνται από την ΕΕ και από επιφανή ντόπια αφεντικά, μας προβάλουν σχεδόν καθημερινά μέσω των ΜΜΕ το ¨φιλανθρωπικό τους έργο¨ με τα κοινωνικά ιατρεία .
Το Υπουργείο Yγείας και κοινωνικής αλληλεγγύης περικόπτει και στέλνει στην εφεδρεία το υγειονομικό προσωπικό που προσπαθούσε να καλύψει τις ήδη κενές οργανικές θέσεις, επίσης συγχωνεύει και κλείνει νοσοκομεία, κλινικές του ΙΚΑ , πολύ-ιατρεία και δημοτικά ιατρεία κάνοντας την περίθαλψη προνόμιο λίγων. Αντί λοιπόν το κράτος να ενισχύσει  τα δημόσια νοσοκομεία και τις κλινικές, επιλέγει να χρηματοδοτεί τρίτα συστημικά και θεσμικά κομμάτια  για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των ανέργων και των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Έτσι όχι μόνο προσπαθούν να αναστρέψουν την απαξιωμένη εικόνα που έχει η κοινωνία για το σύστημα και τους θεσμούς αλλά και να αμβλύνουν την κοινωνική οργή, καθιστώντας τους, υπεύθυνους να καλύψουν τις ανάγκες κομματιού του πληθυσμού σε ιατροφαρμακευτική  περίθαλψη, εξωθώντας το στη διαδικασία ελεημοσύνης .Ενώ παράλληλα, ισοπεδώνεται η ήδη-λόγω της συνθήκης ζωής που έχει επιβληθεί-επιβαρυμένη ψυχική υγεία, αυτών που έχουν πεταχτεί στο περιθώριο από το ίδιο το σύστημα κάνοντας τους υποχείρια και εξαρτημένους από αυτό.
    Η συνειδητοποίηση της ταξικής θέσης  των ανέργων και επισφαλών εργαζομένων, η συσπείρωση-συλλογικοποίηση τους μέσα σε σωματεία βάσης, εργατικές συλλογικότητες και τοπικές ομάδες ανέργων με βασικό χαρακτηριστικό τους την συνεργασία μεταξύ τους, είναι το πρώτο βήμα μιας διαρκούς μάχης με τους από πάνω. Καθώς και η συμμετοχή τους σε  συνελεύσεις, με οριζόντιες δομές, στις γειτονιές όπου ζουν, για να αγωνιστούν στο παρόν για όλα τα ζητήματα της καθημερινότητας τους, χωρίς κομματικές κηδεμονίες και έξω από θεσμικές διαμεσολαβήσεις, λαμβάνοντας από κοινού συλλογικές  αποφάσεις  για το μέλλον τους. Σκοπός μας να δημιουργήσουμε δομές αλληλοβοήθειας και αλληλεγγύης μεταξύ μας για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια, θεμελιώνοντας στο σήμερα αξίες μιας άλλης κοινωνίας με διαφορετικό τρόπο οργάνωσης χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.
    Ως Σωματείο Βάσης Ανέργων και Επισφαλώς Εργαζομένων καλούμε κάθε άνεργο και επισφαλή εργαζόμενο σε αγωνιστική κινητοποίηση για να διεκδικήσουμε ότι δικαιούμαστε. Καλούμε όλους τους εργατοϋπαλλήλους, τους  υγειονομικούς υπαλλήλους καθώς και τους γιατρούς να σταθούν στο πλευρό μας και να απαιτήσουν, οι κρατήσεις που γίνονται στους μισθούς τους υπέρ του ΟΑΕΔ, να πηγαίνουν πραγματικά για τις ανάγκες των ανέργων, μιας και όλοι οι εργαζόμενοι πλέον βρίσκονται σε μία συνθήκη ανασφάλειας στους χώρους εργασίας τους και αύριο μπορεί να είναι στη θέση μας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  •      Άμεση σφράγιση των βιβλιαρίων του ΙΚΑ που έχουν λήξει σε προηγούμενα έτη και σε όσα λήγουν τέλος Φλεβάρη.
  •   Ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ασφάλιση για όλους τους ανέργους ντόπιους και μετανάστες χωρίς προϋποθέσεις.
ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ: 
  •  ΕΚΔΗΛΩΣΗ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΘΕΜΑ: «Η ΥΓΕΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΜΠΟΡΕΥΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΓΑΘΟ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΑΝΕΡΓΟ ΚΑΙ ΕΠΙΣΦΑΛΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ»  την ΚΥΡΙΑΚΗ 4/03 ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΓΚΙΝΗ (ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ) στις 18:00 ώρα 
  • ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ-ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 14/03 ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΟΜΟΝΟΙΑΣ στις 11 ώρα 
 

Να σπάσουμε τον κοινωνικό αποκλεισμό των ανέργων.
Κανένας άνεργος και επισφαλής εργαζόμενος μόνος του.
        Συλλογικοποίηση - Αυτοοργάνωση-Αντίσταση- Αλληλεγγύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: