Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Από την σημερινή συγκέντρωση στην παραλία της Νάξου

Σήμερα στην απεργία η Ανοιχτή Συνέλευση είχε καλέσει σε συγκέντρωση στην παραλία στην οποία βρέθηκαν περίπου 30 άτομα. Στήθηκε μικροφωνική κοντά στην Αγροτική Τράπεζα από όπου διαβάστηκαν κείμενα για την παρούσα κατάσταση.Παρακάτω είναι η προκήρυξη που μοιράστηκε στους διερχόμενους.

ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΤΟΥ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΥ 
Πριν από λίγα χρόνια κανένας δεν θα φανταζόταν τον εφιάλτη που ζούμε, αλλά και τα χειρότερα που ακόμη έρχονται. Η πραξικοπηματική-διορισμένη κυβέρνηση τραπεζιτών, φασιστών, δεξιών και πασόκων έχει αναλάβει να ολοκληρώσει την απαξίωση και την καταστροφή της ζωντανής εργασίας, και της κοινωνίας ολόκληρης.
Όλα αυτά τα χρόνια που οι έμποροι χρήματος, τραπεζίτες και λοιποί τοκογλύφοι έστηναν το μεγάλο κόλπο για να σταθεί η κοινωνία της αγοράς με δανεικά χρήματα παρέτειναν στην ουσία το τέλος του καπιταλισμού όπως τον γνωρίσαμε.
Όλα αυτά δεν είναι καμιά δυσοίωνη προφητεία, είναι η καθημερινή ζοφερή πραγματικότητα που όλοι βιώνουμε.
Πώς μεταφράζεται επιγραμματικά το μνημόνιο Νο 2; Πάνω από ένα εκατομμύριο άνεργοι, φτώχεια, εξευτελιστικά μεροκάματα και ελαστική εργασία χωρίς ασφάλιση, περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, ακόμα και των φτωχότερων στρωμάτων, χιλιάδες άστεγοι στους δρόμους, κατώτερος μισθός 500 ευρώ. Φόβος, ανασφάλεια, καταστροφή της φύσης, βία και τρομοκρατία από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς, ταξική δικαιοσύνη που βγάζει πάντα λάδι τους πολιτικούς και τους επιχειρηματίες….
Ζούμε κάτω από μια οικονομική χούντα που επιβάλλει βίαια τους όρους και τις πολιτικές της, αδιαφορώντας απροκάλυπτα για τους θεσμούς που έχει θεσπίσει ακόμα και η αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία. Στόχος τους είναι να περισώσουν το πολιτικό σύστημα και να επιβάλουν, με πιο “συναινετικούς όρους” σε επίπεδο εξουσίας, το νέο μνημόνιο και την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας μετά από μια ακόμα εξευτελιστική δανειακή σύμβαση που θα υποθηκεύσει το μέλλον πολλών γενεών μετά από εμάς!
Τα δυο αυτά χρόνια του μνημονίου έχουν γίνει δεκάδες γενικές απεργίες και ακόμα περισσότερες κλαδικές. Στη διάρκεια μάλιστα της τελευταίας 48ωρης απεργίας τον Οκτώβρη, οι κινητοποιήσεις πήραν δυναμική τροπή με καταλήψεις υπουργείων και δημόσιων κτιρίων, με παράλυση των δημόσιων υπηρεσιών, με βίαιες αντιπαραθέσεις με τις δυνάμεις καταστολής, ένστολες και μη,  στο δρόμο και στους χώρους εργασίας. Η συμμετοχή του κόσμου ήταν εντυπωσιακή.
Ακολούθησε η μαζική λαϊκή ανταρσία στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου. Το αποτέλεσμα ήταν η εκδίωξη του Γιωργάκη κάτω από την κοινωνική κατακραυγή και η επιβολή της σημερινής κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή τεχνοκρατών και του λοιπού πολιτικού υπηρετικού προσωπικού.
Σήμερα, πιο πολύ παρά ποτέ, είναι αναγκαίο να αντισταθούμε στη λαίλαπα του καπιταλισμού βασισμένοι στις δικές μας δυνάμεις και να δημιουργήσουμε εκείνες τις αντιδομές που θα  είναι αποτελεσματικές στον αγώνα για μια άλλη κοινωνία.
Εδώ και τρεισήμισι περίπου μήνες οι 400 εργαζόμενοι στην Ελληνική Χαλυβουργία στον Ασπρόπυργο πραγματοποιούν μια απεργία με τα χαρακτηριστικά της επιμονής και της συνέχειας. Οι χαλυβουργοί όχι μόνο αντιστέκονται, αλλά παρά την σιωπή των μμε,  ένα κίνημα αλληλεγγύης έχει αναπτυχθεί, τόσο σε ηθικό όσο και πρακτικό επίπεδο, προσφέροντας χρήματα και τρόφιμα στους απεργούς.
Είναι γεγονός ότι ο καθολικός αγώνας που έγινε ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ από συνελεύσεις και συλλογικότητες, που υπαγόρευσαν ακόμα και σε μερικούς δήμους να σταθούν υποστηρικτικά απέναντι στους δημότες τους, ανάγκασε το κράτος σε αναδίπλωση.
Κάτω από την πίεση και τους αγώνες ενός κινήματος που δεν εγκλωβίστηκε στα όρια της νομιμότητας, που υιοθέτησε λογικές και πρακτικές άμεσης δράσης, που οργανώνεται για να παρεμποδίσει τις διακοπές ηλεκτροδότησης και ήδη πραγματοποιεί συλλογικές επανασυνδέσεις ρεύματος, το μήνυμα έφτασε για τα καλά  στον πυρήνα της εξουσίας και τους ανάγκασε σε υποχώρηση.
Οι απεργίες που θα γίνουν στο άμεσο μέλλον πρέπει να πάρουν πιο δυναμικά χαρακτηριστικά. Η οργάνωση των κινητοποιήσεων από τη βάση, η δημιουργία ταμείων αλληλεγγύης που θα μπορούν να στηρίζουν τους απεργούς στη διάρκεια του αγώνα, ο χαρακτήρας αποφασιστικής αντιπαράθεσης με το κράτος και τους εργοδότες, καθώς και με τους κατασταλτικούς μηχανισμούς τους, κρίνεται αναγκαίος αν επιδιώκουμε να ανατραπεί η πολιτική κράτους και κεφαλαίου αυτή την περίοδο. (Αυτή είναι μια παράδοση του εργατικού κινήματος στη δεκαετία του 1970 στην Ελλάδα που πέτυχε πολλές από τις κατακτήσεις που σήμερα φαντάζουν πια όνειρο θερινής νυκτός.)
Η κρίση είναι ολόπλευρη και δομική και γι’ αυτό δεν επιδέχεται γιατροσόφια. Γι’ αυτό, όσοι σήμερα θέλουν να πείσουν ότι υπάρχει λύση χωρίς την ανατροπή και την ολοκληρωτική καταστροφή του καπιταλιστικού κτήνους, είναι πραγματικά επικίνδυνοι.
Σε όλα τα μέτωπα που μαίνεται ο πόλεμος αυτή την περίοδο –υγεία, εκπαίδευση, εργασία, ασφάλιση, περιβάλλον, χαράτσια- είναι αναγκαία η αντίστασή μας μέσα από ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΜΕΝΕΣ ΜΟΡΦΕΣ ΠΑΛΗΣ. Έξω από λογικές ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων μας σε παράγοντες, «σωτήρες» και θεσμούς όπως είναι τα καθεστωτικά κόμματα, τα τριτοβάθμια σωματεία και οι δήμοι, οι οποίοι αποτελούν στυλοβάτες του εκμεταλλευτικού, άδικου και βάρβαρου συστήματος, να πάρουμε την τύχη μας στα χέρια μας.
•    Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ
•    ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
Κάθε Δευτέρα στις 6.00μμ στο “Αντιμάμαλο”, στην οδό Παπαβασιλείου
Email: krisisassemblynaxos@gmail.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: