Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Παρέμβαση στη λαϊκή συνέλευση που κάλεσε ο δήμος Νάξου για τα χαράτσια


Στη συνέλευση μοιράστηκε το παρακάτω κείμενο, ενώ περισσότερα για το τι διαμείφθηκε εκεί θα γράψουμε σύντομα

·   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 15 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΠΟΥ ΣΥΝΕΛΗΦΘΗΣΑΝ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΤΗΣ ΔΕΗ ΧΟΛΑΡΓΟΥ
·   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΣΤΟΥΣ 8 ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ ΤΟΥ «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΕΗ ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ

Στον εφιάλτη της άγριας επίθεσης που δέχεται το μεγαλύτερο μέρος της κοινωνίας σήμερα υπάρχουν ρωγμές. Παρά τη χούντα τραπεζιτών-φασιστών-δεξιών και πασόκ, παρά την ωμή καταστολή που χτυπάει τις διαδηλώσεις και τις αντιστάσεις με πρόσφατες περιπτώσεις τις συλλήψεις των 15 εργαζόμενων-καταληψιών στη ΔΕΗ Χολαργού, καθώς και των 8 συλληφθέντων από το «ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ» στην παρέμβαση στη ΔΕΗ Καλλιθέας, το κράτος δείχνει να έχει μπει σε τροχιά οπισθοχώρησης ως προς το χαράτσι της ΔΕΗ.
Κάτω από την πίεση και τους αγώνες ενός κινήματος που δεν εγκλωβίστηκε στα όρια της νομιμότητας, που οργανώνεται για να παρεμποδίσει τις διακοπές ηλεκτροδότησης και ήδη πραγματοποιεί συλλογικές επανασυνδέσεις ρεύματος, το μήνυμα έφτασε για τα καλά και στον πυρήνα της εξουσίας.
Έτσι, τα χρονικά περιθώρια για τη διακοπή του ρεύματος διπλασιάστηκαν από τις 40 μέρες σε 80, - πολλοί δήμοι εξαναγκάστηκαν να παράσχουν έστω νομική υποστήριξη στους δημότες έναντι στη ΔΕΗ Α.Ε., - ο Βενιζέλος δείχνει κοινωνική ευαισθησία και επιτάσσει τη σύσταση τριμελών επιτροπών στις εφορίες που θα απαλλάσσουν τους φτωχούς από το τέλος, -ο γερμανός επίτροπος για την ενέργεια δήλωσε ότι η είσπραξη του φόρου μέσω λογαριασμού ρεύματος είναι παράνομη αφού εκβιάζει την απειλή στέρησης ενός βασικού κοινωνικού αγαθού, και ούτω καθεξής.
Το χαράτσι της ΔΕΗ για τα ακίνητα είναι ένα σημείο που συνένωσε διαφορετικές χειμαζόμενες κοινωνικές ομάδες: από τον φτωχό αγρότη και τον άνεργο μέχρι τον χαμηλο-συνταξιούχο, από τον μικροεπαγγελματία μέχρι τον εργάτη και τον υπάλληλο. Μέρος αυτού του κόσμου αυτοοργανώθηκε σε δομές αντίστασης από τα κάτω, σε συνελεύσεις γειτονιάς και πόλης, σε σωματεία βάσης και σε αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα (στέκια, κατειλημμένα εδάφη κλπ). Εκεί σφυρηλατήθηκαν σχέσεις αλληλεγγύης καθώς και η αποφασιστικότητα ότι αυτό το άδικο, βάναυσο κι εκβιαστικό μέτρο δεν θα περάσει.
Όμως στον αγώνα ενάντια στο χαράτσι της ΔΕΗ όπως και σε κάθε αγώνα για το κοινωνικό δίκιο δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές με βάση τις οποίες θα βολέψουμε τις ατομικές μας υποθέσεις ανέξοδα και χωρίς συνέπειες. Τόσο οι νομικές συμβουλές, όσο και οι άμεσες δράσεις παρεμπόδισης της διακοπής ρεύματος και της κοινωνικής επανασύνδεσης, μας δίνουν τον χρόνο για να οργανώσουμε ακόμα καλύτερα την αλληλεγγύη και τη συλλογική μας αντίσταση και να διευρύνουμε το μέτωπό της. Εξάλλου οι συλλογικές αντιστάσεις τρομάζουν τη διοίκηση και την αναγκάζουν να υποχωρήσει.
Πολλοί έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην εκδίκαση της προσφυγής για το χαράτσι στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το ΣτΕ σε περιπτώσεις ύψιστης εθνικής, τάχα, σημασίας υπηρετεί τις επιλογές των κυρίαρχων, όπως έκρινε το μνημόνιο συνταγματικό. Δεν έχουμε καμιά εμπιστοσύνη στην ταξική δικαιοσύνη που βγάζει λάδι τους πλιατσικολόγους πολιτικούς κι επιχειρηματίες όπως στα εγκλήματα της Ζήμενς, του Βατοπεδίου και του παραδικαστικού κυκλώματος, την ίδια ώρα που φυλακίζει αγωνιστές.
Έξω από λογικές ανάθεσης της επίλυσης των προβλημάτων μας σε παράγοντες, «σωτήρες» και θεσμούς όπως είναι τα καθεστωτικά κόμματα και οι δήμοι, οι οποίοι αποτελούν στυλοβάτες του εκμεταλλευτικού, άδικου και βάρβαρου συστήματος, θα συνεχίσουμε τη δράση μας με στόχο να ενεργοποιηθούν όσο περισσότεροι άνθρωποι γίνεται και να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους.
Με παρεμβάσεις στα καταστήματα της ΔΕΗ, με διαδηλώσεις, με την προπαγάνδιση για την αναγκαιότητα να συσπειρωθούμε σε συνελεύσεις και ομαδοποιήσεις -έξω από το πλέγμα των θεσμών και των φορέων που έχουν ευθύνη για την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία- ασκούμε την πίεση που θα εξαναγκάσει το κράτος να αποσύρει το χαράτσι.
Μόνη δύναμή μας είναι η αυτοοργανωμένη συλλογική πάλη ενάντια στις πολιτικές που ρημάζουν και καταδυναστεύουν τη ζωή μας.
Προτείνουμε τη σύσταση συνελεύσεων από τα κάτω σε κάθε γειτονιά και σε κάθε χωριό, που θα αποφασίζει όχι μόνο πώς θα εμποδίσει τα συνεργεία της ΔΕΗ να κόψουν το ρεύμα από τους συντοπίτες μας ή πώς θα επανασυνδέσει την ηλεκτροδότηση, αλλά που θα αντισταθεί με μέτωπα πολιτικής ανυπακοής στο σύνολο της λαίλαπας που έχει εξαπολύσει το κράτος και το κεφάλαιο ενάντια στην κοινωνία.
Μόνο έτσι θα καταφέρουμε πλήγματα στην αντιλαϊκή πολιτική και θα πετύχουμε νίκες.
·   Ή ΑΥΤΟΙ Ή ΕΜΕΙΣ
·   ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ
Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου
30 Νοεμβρίου 2011-11-27
Η Ανοιχτή Συνέλευση έχει συνάντηση κάθε Δευτέρα στις 6.00μμ στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο Αντιμάμαλο στην οδό Παπαβασιλείου
Email: krisisassemblynaxos@gmail.com


Δεν υπάρχουν σχόλια: