Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Απάντηση σε επιστολή άγνωστων που δικαιολογούν τις επιθέσεις


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΝΑΞΟΥ                                                    
ΧΩΡΑ ΝΑΞΟΥ
84300
Email: pekinaxou@gmail.com
Τηλ: 6976832759 και 6997220691

Νάξος 27/7/2011


ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟ
ΠΡΟΣ ΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΜΜΕ

Με ένα κείμενο που είδε το φως της δημοσιότητας στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, το οποίο βρίθει από αντιφάσεις, υπονοούμενα και ψευδή στοιχεία, κάποιοι με υπογραφή «μόνιμοι κάτοικοι του Αλυκού» επιχειρούν να δικαιολογήσουν τις νυχτερινές, ύπουλες επιθέσεις εναντίον ελλήνων και ξένων επισκεπτών στο Αλυκό!
Ισχυρίζονται μάλιστα ότι η ανακοίνωσή τους έγινε μετά από συνέλευσή τους και διερωτόμαστε: πότε και πού έγινε αυτή η συνέλευση, πώς δημοσιεύτηκε, ενημερώθηκαν οι κάτοικοι της περιοχής; Ή μήπως οι μυστικές κλειστές παρασυνάξεις στις οποίες αρέσκονται, βαφτίζονται συνέλευση για να αποκτήσουν το κύρος μιας διαδικασίας που τους είναι εντελώς ξένη;
Αναμενόμενο ήταν ορισμένοι που επιχειρούν να προβάλλουν την περιοχή -για να ωφεληθούν οι επιχειρήσεις τους και μόνο-, να προσπαθήσουν να συκοφαντήσουν την ΠΕ.ΚΙ.Ν., η οποία και δημοσιοποίησε τις βάρβαρες επιθέσεις απονομιμοποιώντας τους δράστες τους σε ολόκληρη την Νάξο! Κατανοητό το μένος τους για την ΠΕ.ΚΙ.Ν. αλλά όχι αποδεκτό.
Με ύφος 10 Καρδινάλιων (του δουκάτου του Αλυκού), που όλα τα βλέπουν και όλα τα ξέρουν, μας συμβουλεύουν τόσο για τους σκοπούς της ύπαρξής μας, όσο και για τον τρόπο που πρέπει να σκεπτόμαστε προκειμένου να αποκτήσουμε επαφή με την πραγματικότητα, ενώ μας εγκαλούν να υπερασπίσουμε το κεδροδάσος με «κάθε τρόπο». Δηλαδή μήπως υπονοούν ότι πρέπει και εμείς να υιοθετήσουμε τον τραμπουκισμό ενάντια σε ανυποψίαστους ανθρώπους εν ονόματι της προστασίας του κεδροδάσους;
Κι εφόσον λοιπόν κόπτονται για την προστασία του οικοσυστήματος της περιοχής ας κοινοποιήσουν ποια ακριβώς είναι η δράση τους γι’ αυτό τον σκοπό την οποία εμείς, παρότι ασχολούμαστε με το περιβάλλον και κάποιοι από εμάς είναι και κάτοικοι της περιοχής, δεν την έχουμε αντιληφθεί. Αλλιώς, πρόκειται για αοριστολογίες για τη δημιουργία εντυπώσεων.
Η ΠΕ.ΚΙ.Ν. πέρσι στις 25 Σεπτεμβρίου 2010 προέβη σε καταγγελία για το μπάζωμα στις Ποταμίδες που έγινε από μόνιμους κατοίκους. Οι υποτιθέμενοι προστάτες της περιοχής -αληθινοί οικολόγοι- σιώπησαν.
Μέλη της ΠΕ.ΚΙ.Ν. έχουν διακινήσει επί χρόνια κείμενο στα ελληνικά και τα αγγλικά αποτρεπτικό για την είσοδο οχημάτων στο δάσος ώστε να μην καταστρέφονται τα ριζώματα των κέδρων και της υπόλοιπης βλάστησης. Επί τρία χρόνια τα καλοκαίρια ενημερώναμε τους επισκέπτες για την αξία του κεδροδάσους.
Η ΠΕ.ΚΙ.Ν. παρακολουθεί συστηματικά την υπόθεση του προστίμου που έχει επιβάλλει το Τμήμα Πολεοδομίας σε μόνιμο κάτοικο του Αλυκού που μπάζωσε οικότοπο προτεραιότητας της περιοχής NATURA και φύτεψε ελιές μέσα στο οικοσύστημα. Μάλιστα απορούμε γιατί το Δασαρχείο έχει ολιγωρήσει και δεν έχει δώσει εντολή για το ξερίζωμα του ελαιώνα μέσα σε προστατευόμενη περιοχή. Τι ακριβώς έκαναν οι “μόνιμοι κάτοικοι του Αλυκού” γι’ αυτό;
Μέλη της ΠΕ.ΚΙ.Ν. (και όχι μόνο) επίσης απέτρεψαν να γίνει το πάρτυ που είχε ανακοινωθεί πέρσι μέσα στον οικότοπο που θα διατάρασσε τη ζωή στο δάσος. Γιατί οι “μόνιμοι κάτοικοι του Αλυκού” δεν αποκαλύπτουν ότι εκείνο το διάστημα το Δασαρχείο έλεγξε αν έχουν κοπεί κλαδιά δέντρων ή αν έχουν σημειωθεί άλλες καταστροφές από τους ελευθεροκατασκηνωτές και τα βρήκε όλα εντάξει;
Μέλη της ΠΕ.ΚΙ.Ν. που τυγχάνουν και κάτοικοι της περιοχής τηλεφωνούν επί χρόνια στο δήμο να συλλέξει τα μπάζα και τα ψοφίμια που έχουν ρίξει μόνιμοι κάτοικοι του Αλυκού σε συγκεκριμένο σημείο της περιοχής.
Εάν λοιπόν λένε ότι τους ενδιαφέρει η προστασία του οικότοπου για ποιον λόγο δεν καλούν μια ανοιχτή δημόσια συζήτηση για να ακουστούν όλες οι απόψεις που υπάρχουν από κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, αλλά και από όσους ενδιαφέρονται για το δάσος;
Το Αλυκό δεν είναι τσιφλίκι κανενός και η σημασία του σαν ένα από τα 7 κεδροδάση που έχουν απομείνει στον ελληνικό χώρο είναι μεγάλη και ξεπερνάει λογικές ιδιοκτησίας και ιδιοποίησης. Γι’ αυτό η ΠΕ.ΚΙ.Ν. ανησυχεί ιδιαίτερα για τη δόμηση παραθεριστικών κατοικιών που επελαύνουν μέσα στο δάσος και στις παρόχθιες περιοχές της Γλυφάδας.
Με τα ψέματα και τις φαντασιοπληξίες περί ναρκομανών και ασύδοτων δεν νομιμοποιούνται οι βάναυσες επιθέσεις εναντίον επισκεπτών του Αλυκού, ούτε οι οργανωμένες κλοπές των τεντών για τον ήλιο, ούτε οι καταστροφές σε ψάθες, κασετοφωνάκια και πετσέτες. Οι “Μόνιμοι Κάτοικοι του Αλυκού” πάντως στο κείμενό τους ούτε τα καταδικάζουν αλλά ούτε βρίσκουν μια λέξη συμπάθειας για όσους υπέστησαν τις επιθέσεις.
Μόνο διακηρύσσουν ότι η ελεύθερη κατασκήνωση είναι παράνομη αποκρύπτοντας ότι ο συγκεκριμένος νόμος ενεργοποιείται μόνο κατόπιν καταγγελίας, ενώ δεν λένε κουβέντα για περιοχές όπως γειτονικά μας νησιά που σαν τοπικές κοινωνίες έχουν αποδεχτεί τους ελευθεροκατασκηνωτές αναγνωρίζοντας τη θετική τους συμβολή στην τοπική οικονομία.
Και τέλος ας κάνουμε κι εμείς μια παραίνεση. Να φροντίσουν οι “Μόνιμοι Κάτοικοι Αλυκού” να πληροφορηθούν καλύτερα τι θα πει προστασία του οικοσυστήματος και να μην γράφουν αρλούμπες ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση και οι σκύλοι μέσα σε περιοχή NATURA! Έλεος!
Ο αγώνας για τη διατήρηση του ελεύθερου χαρακτήρα της περιοχής του Αλυκού συνεχίζεται. Γι’ αυτό το λόγο η ΠΕΚΙΝ καλεί σε
ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΑΚΙ ΤΟΥ ΑΛΥΚΟΥ (στο εκκλησάκι του Αη Γιώργη) ΠΕΜΠΤΗ 7.00μμ,
ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕΙ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ
ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ ΠΕ.ΚΙ.Ν

Δεν υπάρχουν σχόλια: