Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Δευτέρα 7 Μαρτίου 2011

Νοσοκομείο Νάξου: Για τα πανηγύρια

Και πριν καλά καλά κοπάσουν οι επευφημίες για τον καρνάβαλο, το κατ' όνομα Νοσοκομείο Νάξου μένει χωρίς θέρμανση στις πιο κρύες μέρες του χειμώνα. Το χαράτσι των 5 ευρώ, το γεγονός ότι υπάρχει πρόβλημα στην πληρωμή των καθαριστριών και η κατάντια με την έλλειψη θέρμανσης έρχονται να συμπληρώσουν την εικόνα της διάλυσης: Τεράστιες ελλείψεις σε γιατρούς, νοσηλευτικό και γενικότερα υγειονομικό προσωπικό, ανυπαρξία εξοπλισμού και υλικού, το τεράστιο θέμα των διακομιδών (από τα καϊκια μέχρι τις απογειώσεις ελικοπτέρων)...
Όμως δεν είναι το πρώτο νοσοκομείο αυτό της Νάξου που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της θέρμανσης φέτος. Στα Γιάννενα, στη Χαλκίδα, ακόμα και το Ασκληπείο Βούλας ξέμειναν από πετρέλαιο μέσα στους δυο μήνες του 2011, κι αυτά είναι μόνο το προανάκρουσμα γι' αυτό που θα ακολουθήσει.
Γύρω από το ζήτημα της περίθαλψης έγινε εκδήλωση την Παρασκευή στη δημοτική αγορά Κυψέλης από τη Συνέλευση Αντίστασης και Αλληλεγγύης Κυψέλης-Πατησίων με τη συμμετοχή της Συνέλευσης για την Υγεία από την κατάληψη του ΠΙΚΠΑ στα Πετράλωνα.
Στην εκδήλωση μίλησαν γιατροί, εργαζόμενοι σε δομές υγείας και αγωνιστές. Οι πληροφορίες και όλα τα στοιχεία κατέδειξαν το ζοφερό δρόμο που έχει πάρει η περίθαλψη σε ένα σύστημα το οποίο είναι στοχοπροσηλωμένο στο κέρδος και στην απόρριψη από κάθε πρόσβαση στο υγειονομικό σύστημα των φτωχών και των αποκλεισμένων στις σημερινές συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης.
Στην εκδήλωση μοιράστηκε το φυλλάδιο με τίτλο "ΚΟΙΤΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΝΗ ΣΦΑΙΡΑ,υγεία, αποκλεισμός και κατάσταση εξαίρεσης στους καιρούς της κρίσης" Φλεβάρης 2011, από τη Συνέλευση για την Υγεία. (Η μπροσούρα θα υπάρχει σύντομα στο Αντιμάμαλο).
Οπωσδήποτε το θέμα της υγείας, της περίθαλψης και της νοσηλείας είναι τεράστιο και φυσικά δεν είναι στις προθέσεις μας να υποστηρίξουμε ότι μέχρι πρότινος τα πράγματα ήταν ειδυλλιακά, τουναντίον. Ωστόσο η επιδείνωση του συστήματος περίθαλψης θα έχει τρομακτικές επιπτώσεις για την ίδια μας τη ζωή κυριολεκτικά πλέον.
Κατά τ' άλλα ο καρνάβαλος ήταν πολύ επιτυχημένος και ο δήμος φρόντισε να συνδράμει για την έξωθεν καλή μαρτυρία του. Το ενδιαφέρον του εξαντλήθηκε στα θεάματα και τα πανηγύρια κι όχι για κάτι ουσιαστικό όπως η θέρμανση του νοσοκομείου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: