Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

Η σημερινή απεργιακή διαδήλωση

Στη Νάξο σήμερα η Ανοιχτή Συνέλευση Ενάντια στην Κρίση, ο Σύλλογος ΠΟΕ-ΟΤΑ, ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου και ο ΣΥΡΙΖΑ καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το Νοσοκομείο Νάξου.
Στη συγκέντρωση υπήρχε μικροφωνική από όπου διαβάστηκαν κείμενα για την οικονομική κρίση και εκφράστηκε η αλληλεγγύη στους 300 μετανάστες-απεργούς πείνας. Στη συνέχεια έγινε πορεία με αρκετό παλμό. Στη διαδήλωση συμμετείχαν περί τα 120 άτομα και φωνάχτηκαν συνθήματα, μοιράστηκαν προκηρύξεις, πετάχτηκαν τρικάκια και κατέληξε στο δημαρχείο.

Από την κινητοποίηση έλειπε χτες ο σύντροφος Άγγελος. Σύντροφέ μας περαστικά και να γίνεις γρήγορα καλά για να σε έχουμε πάλι κοντά μας σύντομα.

Χαρακτηριστικά συνθήματα που ακούστηκαν:


  • Σ ΕΛΛΑΔΑ, ΛΙΒΥΗ, ΤΥΝΗΣΙΑ - Ο ΕΧΘΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ
  • ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ
  • ΧΩΡΙΣ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΧΩΡΙΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ - ΝΑ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΚΙ ΟΙ ΔΗΜΟΙ ΚΥΒΕΡΝΕΙΑ
  • Η ΚΡΙΣΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΙΚΟΝΑ ΣΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ - ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΕΝΝΙΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΣΥΝΕΙΔΗΣΕΙΣ
  • Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΟ ΟΠΛΟ ΤΩΝ ΛΑΩΝ - ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΩΝ ΑΦΕΝΤΙΚΩΝ
  • ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΙ ΛΗΣΤΕΣ ΟΙ ΚΑΠΙΤΑΛΗΣΤΕΣ
  • Ο ΚΑΡΝΑΒΑΛΟΣ, ΕΙΝΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ - ΞΕΦΑΝΤΩΜΑ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΟΤΑΝ ΘΑ ΚΑΕΙ
  • ΜΟΥΜΠΑΡΑΚ, ΚΑΝΤΑΦΙ ΚΑΙ ΜΠΕΝ ΑΛΙ - ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΓΚΑΛΟ ΤΑ ΦΑΓΑΝΕ ΜΑΖΙ
 Η απεργία είχε μεγάλη συμμετοχή στα σχολεία και τις υπηρεσίες, ακόμα και τα περισσότερα μαγαζιά στη Νάξο έμειναν κλειστά συμμετέχοντας στην κινητοποίηση και η διαδήλωση θα ήταν σίγουρα μαζικότερη αν ο κόσμος δεν αποθαρρυνόταν από το γεγονός ότι υπήρχαν καλέσματα σε δυο διαφορετικά σημεία της Χώρας.
Κι ενώ η συγκέντρωση μπροστά από το Νοσοκομείο Νάξου είχε προπαγανδιστεί πριν δυο βδομάδες, το ΠΑΜΕ Νάξου έκανε συγκέντρωση στην άλλη άκρη της πόλης στην παραλία, δείχνοντας ξεκάθαρα ότι δεν είχε καμιά πρόθεση να λειτουργήσει ενωτικά στο δρόμο (όπως συμβαίνει εδώ και χρόνια σε όλο τον ελλαδικό χώρο).
Είναι θετικό ότι μέρος του κόσμου που συμμετείχε και στις δυο συγκεντρώσεις (όσο παράδοξο κι αν ακούγεται αυτό) τελικά πορεύτηκε ενωτικά -ο καθένας με τον δικό του λόγο- προς την τελική κατάληξη της διαδήλωσης στο δημαρχείο.

Να σημειώσουμε ότι κάποιοι εργαζόμενοι στο δήμο χτες έκαναν δίωρη συμβολική κατάληψη στο δημαρχείο.

Ακολουθεί η προκήρυξη που μοίρασε η Αυτόνομη Πρωτοβουλία στη διαδήλωση:


ΟΛΑ ΚΛΕΙΣΤΑ - ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ 23 ΦΛΕΒΑΡΗ, ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΝΑΞΟΥ

Τον τελευταίο χρόνο η ολοκληρωτική επίθεση που έχουν εξαπολύσει το κράτος και τα αφεντικά στην κοινωνία έχει οδηγήσει μεγάλα κομμάτια, κυρίως από τα χαμηλά και μικρομεσαία στρώματα, στην φτώχεια και την εξαθλίωση.
Μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, απελευθέρωση των απολύσεων, ακόμα πιο ελαστικές σχέσεις εργασίας, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, άδικες αυξήσεις της φορολογίας, αυξήσεις στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Όμως πέρα από τις άμεσες οικονομικές συνέπειες που βιώνουμε, το μνημόνιο μάς επιφυλάσσει δυσβάσταχτες επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας.
Συγκεκριμένα εδώ στη Νάξο, με την αμέριστη συμβολή του περιβόητου Καλλικράτη – που φέρνει το μνημόνιο στην τοπική κλίμακα- κινδυνεύουν να κλείσουν σχολεία κυρίως στην ορεινή Νάξο. Οι συγχωνεύσεις των δημοτικών που επίκεινται, πρόκειται να ταλαιπωρήσουν εκατοντάδες παιδιά και τις οικογένειές τους στο όνομα της εξοικονόμησης πόρων, ενώ οι αρχές αδιαφορούν προκλητικά για την ερήμωση στην οποία οδηγούνται τα μικρά χωριά. Μαζί με τον περιορισμό των προσλήψεων στους εκπαιδευτικούς που θα αυξήσει κι άλλο την ανεργία, οι μικρές κοινότητες εξωθούνται ακόμα πιο βίαια στο μαρασμό.
Ακόμα πιο τρομακτική είναι η κατάσταση στο κατ’ όνομα Νοσοκομείο Νάξου. Το χαράτσι των 5 ευρώ για κάθε ιατρική πράξη που γίνεται εκεί, από την επίσκεψη μέχρι την απλή συνταγογράφηση χρόνιων ασθενών δεν είναι το μόνο νέο μέτρο που δυσκολεύει την πρόσβασή μας στην τάχαμου δήθεν δωρεάν περίθαλψη.
Δεν φτάνει η έλλειψη γιατρών και προσωπικού, δεν φτάνει που ούτε καν ανανεώνουν τις συμβάσεις των καθαριστριών, αλλά η έλλειψη χρηματοδότησης (που τώρα πρέπει να γίνεται από τον καλλικράτειο δήμο) απειλεί πλέον ακόμα και με κλείσιμο κι αυτό το τόσο προβληματικό νοσοκομείο. Ο δρόμος προς την ιδιωτικοποίηση μιας τόσο ζωτικής κοινωνικής ανάγκης έχει ανοίξει για τα καλά και οι επιχειρηματίες της υγείας καραδοκούν για τα επερχόμενα κέρδη. Και βέβαια, τα φτωχότερα κοινωνικά στρώματα στο νησί (οι εποχιακά εργαζόμενοι, οι οικοδόμοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, οι αγρότες και οι μετανάστες) θα πεταχτούν εκτός υγειονομικής περίθαλψης.
Και για να συμπληρωθούν τα δεινά που μας περιμένουν έρχονται οι αυξήσεις 8% στα ακτοπλοϊκά εισιτήρια που θα ισχύσουν από την 1η Απριλίου, ενώ άλλη μια αύξηση, πάλι 8%, έχει αποφασιστεί για τις αρχές Ιουνίου.
Οι εφοπληστές οι οποίοι συνεχίζουν ανενόχλητοι να απολαμβάνουν προκλητικά τις πενήντα έξι (56) φοροαπαλλαγές τους, καθώς και τις επιδοτήσεις για τα δρομολόγια, απαιτούν και το κράτος κατευθείαν ικανοποιεί τα αιτήματά τους με αυξήσεις που δεν θα βλάψουν μόνο την ήδη μειωμένη τουριστική κίνηση αλλά και τη δική μας μετακίνηση. Οι αυξήσεις στα ναύλα θα επηρεάσουν και τα προϊόντα που έρχονται στο νησί με τα καράβια και οι συνέπειες της ακρίβειας στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης φυσικά και πάλι θα πλήξουν τα χαμηλά στρώματα.     
Παράλληλα οι τράπεζες ενισχύονται πάλι με ακόμα 38δις ευρώ την ίδια εποχή που οι περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες παύουν προγράμματα που είχαν κοινωνικό προσανατολισμό. Κι ενώ η κοινωνία είναι καζάνι που βράζει, οι εργατοπατέρες των τριτοβάθμιων σωματείων, σαν πραγματικό δεκανίκι του συστήματος, το μόνο που κάνουν είναι να κρατούν τους τόνους χαμηλά.
ΤΟΣΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΙΧΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΧΟΥΝΤΑ
Όμως και εκεί που οι αγώνες ξεπερνούν τους γραφειοκράτες και αναπτύσσονται δυνατά κινήματα με προοπτικές αποτελεσματικότητας το κράτος με το σιδηρούν χέρι της καταστολής από τη μια και τα μέσα μαζικής παραμόρφωσης της αλήθειας από την άλλη, επιτίθεται με αξιοσημείωτα βίαιο και σκληρό τρόπο. Οι σημερινές αναγκαιότητες του κεφαλαίου επιτάσσουν την απροκάλυπτη καταστολή των αντιστάσεων κι έτσι εγκαταλείπονται ακόμα και τα προσχήματα της δημοκρατίας.
Ο ηρωικός αγώνας των κατοίκων της Κερατέας για να εμποδίσουν να καταστραφεί ο τόπος τους από τους μεγαλοεργολάβους που έχουν αναλάβει την κατασκευή ΧΥΤΑ που θα δέχεται τα σκουπίδια όλης της Αττικής, αντιμετωπίζεται με τον στρατό κατοχής των ΜΑΤ στη Λαυρεωτική. Ανελέητο ξύλο, τοξικά χημικά, συλλήψεις και βαριές κατηγορίες όχι μόνο δεν κάμπτουν τον δίκαιο αγώνα σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας, αλλά αντίθετα έχουν εγείρει την αλληλεγγύη και τη συμπαράσταση από δεκάδες σημεία της υπόλοιπης Ελλάδας .
Ο αποφασιστικός αγώνας των 300 μεταναστών εργατών που βρίσκονται στην 28η μέρα απεργίας πείνας με αίτημα τη νομιμοποίηση όλων των προσφύγων προκειμένου να μην τους εκμεταλλεύονται οι εργοδότες τόσο σκληρά, αντιμετωπίστηκε με την ολοκληρωτική επίθεση των μέσων μαζικής εξημέρωσης. Συκοφαντίες, απειλές και ψέματα μαζί με την μετατόπιση του προβλήματος από το κάτεργο της προσφυγιάς στο ζήτημα του πανεπιστημιακού κοινωνικού ασύλου. Δεκάδες απεργοί πείνας έχουν ήδη μεταφερθεί στο νοσοκομείο με σοβαρά προβλήματα υγείας και το κύμα αλληλεγγύης έχει απλωθεί σε όλη την Ευρώπη.
Οι συλλήψεις και η απόδοση βαριών κατηγοριών σε αγωνιστές από το αναρχικό-αντιεξουσιστικό κίνημα με ανύπαρκτα, αδύναμα ή χαλκευμένα στοιχεία και οι προφυλακίσεις είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο. Ένα ιδιότυπο ιδιώνυμο που δεν ανακοινώθηκε επίσημα αλλά ισχύει στα γραφεία της ασφάλειας κλείνει ανθρώπους στη φυλακή με κατηγορίες όπως «συμμετοχή σε ανώνυμη τρομοκρατική οργάνωση» -μήπως και ανύπαρκτη;- μόνο και μόνο λόγω της συμμετοχής τους στο κίνημα.
Και στο έκτακτο στρατοδικείο του Κορυδαλλού δικάζονται ερήμην και χωρίς δικηγόρους πολιτικοί κρατούμενοι για την υπόθεση της Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς οι οποίοι δεν συμμετέχουν στη δίκη-παρωδία επειδή αρνήθηκαν να συναινέσουν στο φακέλωμα των φίλων και συγγενών τους κι επειδή το δικαστήριο δεν διέθεσε χρήματα για την αγορά κασετοφώνου για την απομαγνητοφώνηση της δίκης!!!    
Το κίνημα ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ που εξαπλώθηκε ενάντια στον παραλογισμό της προπληρωμής ανύπαρκτων δρόμων στα διόδια μέχρι τις δυσβάσταχτες αυξήσεις των μέσων μαζικής μεταφοράς βρήκε μπροστά του την θρασύτατη δήλωση των πολιτικών παρασίτων (όπως ο Ρέππας) ότι πρόκειται για… τζαμπατζήδες!!! Οι αδίστακτοι πλιατσικολόγοι που έχουν καταληστεύσει τον κοινωνικό πλούτο της χώρας τολμούν να αποκαλούν τον κόσμο που αντιστέκεται «τζαμπατζήδες», κρίνοντας εξ’ ιδίων τα αλλότρια. Και βέβαια με νομοθετήματα που θα ζήλευε και η χούντα ποινικοποιούν την πολιτική ανυπακοή που εκφράζει η άρνηση πληρωμής των χαρατσιών.

Και μιας και μιλήσαμε για χούντα, να μην ξεχάσουμε την απαγόρευση στους αγρότες των Σερρών να διαδηλώσουν για τα αιτήματά τους και τις συλλήψεις επτά από αυτούς πριν τρεις περίπου βδομάδες.
Όσο εντείνεται η ολομέτωπη επίθεση του κράτους και του κεφαλαίου στην κοινωνία, όσο θέλουν να κάνουν ρημαδιό τις κοινωνικές κατακτήσεις, τόσο γίνεται αναγκαία και επιτακτική η ανάπτυξη ταξικών και κοινωνικών αγώνων, χωρίς διαμεσολαβητές και παράγοντες. Η ενότητα στο δρόμο και η αλληλεγγύη των εκμεταλλευόμενων και των καταπιεσμένων είναι πια φανερό ότι είναι η μόνη εγγύηση για να πετύχουμε την ανατροπή του συστήματος που διαλύει την κοινωνία. 
Ήρθε η ώρα για μια δυναμική ταξική και κοινωνική αντεπίθεση, για μια κοινωνία δικαιοσύνης και ελευθερίας.

Ο ΜΟΝΟΣ ΧΑΜΕΝΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΔΙΝΕΤΑΙ
Αυτόνομη Πρωτοβουλία Νάξου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΤΟ Π.Α.Μ.Ε ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΤΟΥ ΠΕΡΙΣΟΥ. ΕΙΝΑΙ ΛΥΠΗΡΟ ΝΑ ΑΥΤΟΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΩΣ ΜΑΡΞΙΣΤΕΣ ΛΕΝΙΣΤΕΣ.
ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΡΑΤΗΣΕΙ ΚΑΙ ΥΙΟΘΕΤΗΣΕΙ ΑΠΟ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΣΜΟΘΕΩΡΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΦΡΑΣΗ: ΔΙΚΤΑΤΟΡΙΑ (ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΛΕΤΑΡΙΑΤΟ)

Ανώνυμος είπε...

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ ΟΡΙΣΜΕΝΟΙ ΕΝΤΙΜΟΙ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΚΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ Η ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΡΕΙ ΓΙΑΤΙ ΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΟΣΟ ΜΙΚΡΟ ΤΟΠΟ. ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΟΓΟΙ ΠΟΥ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΕΣ. ΒΕΒΑΙΑ ΠΟΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΥΤΟΙ ΤΗ ΦΟΡΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΑΝ ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΑΙΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΑΝΟΙΧΤΑ ΘΕΣΗ:
Ή ΜΕ ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ Ή ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΟΜΜΑΤΙΚΟΥΣ ΤΑΛΙΜΠΑΝ.