Νάξος, Πορτάρα, 2000. Μαύρο πανώ για το πολύνεκρο ναυάγιο του Σαμίνα Εξπρές

Σάββατο 13 Νοεμβρίου 2010

Εγκρίθηκε από τη ΡΑΕ η εγκατάσταση αιολικών βιομηχανικών ζωνών στη Νάξο


Πίνακας των τριών προτάσεων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ από τρεις διαφορετικές εταιρείες για τη Νάξο

Πριν λίγες μέρες δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας η έγκριση για την εγκατάσταση τριών αιολικών βιομηχανικών ζωνών στη Νάξο.
Με τις υπ’ αριθμόν 1390/2010, 1396/2010, 1398/2010 άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της
              http://www.rae.gr/lic/licenses/RAE_1398-2010.pdf
φαίνεται πως οι εταιρείες «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΔΙΣΤΟΜΟΣ Α.Ε.», «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΠΟΛΙΜΠΑΣ Α.Ε.» και «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΒΟΥΡΛΑΣ Α.Ε.» που είναι συμφερόντων του γνωστού μεγαλοκαρχαρία Κοπελούζου εξασφαλισαν σε πρώτη φάση άδειες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με την πρόταση θα κατασκευαστούν τρεις σταθμοί. Ο ένας θα είναι στη νότια μεριά του νησιού στους λόφους Στρωτή, Χοντρωπά και Καβαλλάρη, από περίπου 6 ανεμογεννήτριες σε κάθε περιοχή.
Ο δεύτερος σταθμός θα είναι στον Μπολιμπά- Κορακιά- Σταυρό, 2 συστάδες των 9 ανεμογεννητριών
Ο τρίτος σταθμός θα είναι στις περιοχές ανάμεσα σε Κυνίδαρο, Μέλανες και Ποταμιά και η μια θέση είναι το Ξυλόκαστρο.

Πρόκειται για τρεις σταθμούς ισχύος 36 MW έκαστος, (συνολικά 108 MW) που θα περιλαμβάνουν περισσότερες από 50 ανεμογεννήτριες μεγάλου μεγέθους με διάμετρο φτερωτής 71 μέτρα δηλαδή περί τα 120 μέτρα ύψος η καθεμιά, (της Κορώνου είναι 52 μέτρα ύψος). Επίσης ορισμένα από αυτά τα γιγάντια κατασκευάσματα θα βρίσκονται σε περιοχές ορνιθολογικού ενδιαφέροντος, δηλαδή για να το πούμε λιανά σε περιοχές που είναι πέρασμα αποδημητικών πουλιών και ακόμα πιο σοβαρό, ο υπό εξαφάνιση γυπαετός, ο κοινώς γνωστός μας σκανιάς.

Την ίδια στιγμή που οι δυο υποψήφιοι κονταροχτυπιούνται για τη δημαρχία της Νάξου κι ενώ η συγκεντροποίηση της εξουσίας ολοκληρώνεται με τον Καλλικράτη, τα σχέδια για την καταστροφή του νησιού προχωρούν στις αίθουσες της γραφειοκρατείας.

Όμως λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο. Στις τρεις προηγούμενες συνελεύσεις που έγιναν στο νησί (στο Χαλκί με τον τότε δήμαρχο Δρυμαλίας που αφορούσε την πρόταση της γαλλικής εταιρείας EOLFI, στ' Απεράθου με διοργανωτή το ΣΥΡΙΖΑ, και στην Κωμιακή μετά από πρωτοβουλία της Περιβαλλοντικής Κίνησης και του Πολιτιστικού Οργανισμού του δήμου Δρυμαλίας) οι διαθέσεις των κατοίκων μόνο ευνοϊκές δεν είναι για τα σχέδια των μεγάλων εταιρειών της ενέργειας.
Χάρτης που απεικονίζει τους αιολικούς σταθμούς των τριών εταιρειών που έχουν υποβάλλει προτάσεις. Οι σταθμοί περικλείονται με κόκκινη γραμμή, οι περιοχές Natura βρίσκονται μέσα στις πράσινες γραμμές.

Ωστόσο ένα διαφωτιστικό βιντεάκι διάρκειας 26 λεπτών που θα βρείτε στη διεύθυνση 
http://fraxios.blogspot.com/2010/10/blog-post_4463.html αποτελεί μια καλή αφορμή για συζήτηση.
Αυτά προς το παρόν και θα επανέλθουμε δριμύτεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: